Margarita Feldman

Ansvarig för marknadskommunikation

Margarita (Rita) Feldman är ansvarig för marknadskommunikation på Centrum för Näringslivshistoria.

Inläst: Med smak för öl

|

Den 25 juli 1955, i ett rum fyllt med glas och flaskor, förs det noggranna anteckningar: ”ljus”, ”fyllig”, ”ngn. sötma” och ”elegant”. Det som beskrivs är smaken på olika sorters starköl som ska börja saluföras av det nybildade Systembolaget. Lyssna på artikeln som podd!

Ekonomiska museet – Kungliga mynt­kabinettets samlingar 450 år

|

Vinnaren av Näringslivshistoriska priset 2021, Ekonomiska museet firar 450 år och bjuder på en mängd aktiviteter under hösten.

Tips! Upsala Färgs Butiksmuseum

|

Visste ni att det finns ett färgmuseum i Uppsala? På Bolandsgatan 18 har Upsala färg bevarat en gammal färghandel från 1920-talet.

Inläst: Raketostens uppgång och fall

|

Tack vare den speciella förpackningen blev Raketosten en omedelbar succé. Men säg den framgångssagan som varar för evigt. Lyssna på artikeln som podd!

Inläst: Puck – Sveriges första pinnglass

|

Ett lätt knastrande ljud kunde anas i salen när de ålderstigna ledamöterna i Mjölkcentralens styrelse under ett sammanträde 1934 mödosamt skakade sina gråhåriga huvuden: inte skulle glass kunna bli någon storsäljare på våra nordliga och kylslagna breddgrader. Det var ju en löjeväckande tanke. Ändå beslöt styrelsen att starta en särskild glassavdelning, som med tiden kom att bli GB Glace. Lyssna på artikeln som podd!

Inläst: Elden är lös!

|

Hur gammal är din brandsläckare? Försäkrings­bolag brukar fråga det, men det nämns sällan att själva modellen för en kolsyre­släckare – om du nu har en sådan – är över hundra år gammal. Den var också en innovation som efter stort motstånd nådde marknaden, men inledningsvis inte den svenska. Lyssna på artikeln som podd!

Inläst: Den ursvenska dalahästen

|

Få leksaker flyttar in i vuxenvärldens finrum. Kan man till exempel tänka sig att några legobitar skulle vara en lämplig present från danske statsministern till USA:s president? Eller låter det rimligt att ett FN-sändebud från Japan avslutar sin fredsbevarande insats med att ge alla kollegor varsin Hello Kittyfigur? Dalahästen har genomgått en sådan förvandling. Lyssna på artikeln som podd!

Inläst: Den första surfvågen

|

Under mitten av 1990-talet började svenskarna ta sig ut på internet. Men hur blev det möjligt, och vad gjorde vi när vi väl hade hittat dit? Vi blickar tillbaka på en tid då vi inte visste hur internet skulle komma att förändra våra liv för alltid. Lyssna på artikeln som podd!

Inläst: Pasteller och träningsskor från Dalarna

|

Träningsskor och sneakers har i mångt och mycket blivit synonymt med globala jättar som Adidas och Nike. Men under 1980-talet gav sig ett svenskt märke in i matchen om kundernas gunst. Lyssna på artikeln som podd!

100 år av motorhistoria online

|

I sommar tillgängliggör det amerikanska bilföretaget Ford sitt arkiv för allmänheten på sajten Ford Heritage Vault.