2024-09-06 | NÄRINGSLIVET,
Kampen mot kaffet
Svenskar är inte världens mest kaffedrickande folk. Det är finländarna, men vi kommer tvåa – 3,2 koppar om dagen mot 3,5 i Finland. Danmark och Norge kommer därefter med 3,1 koppar. Konsumtionen har legat konstant trots att myndigheterna försökt stävja kaffedrickandet.
2024-09-01 | NÄRINGSLIVET,
Sommar-OS med överlägsen segrare: Stockholm
OS i Stockholm 1912 gjorde succé på alla plan – idrottsligt, ekonomiskt, publikt och som avstamp mot framtiden. De svenska framgångarna, den lyckliga idrottsfesten och folkets hängivenhet öppnade världens ögon för landet i norr och medförde en för omvärlden mer nyanserad bild av Sverige.
2024-07-31 | NÄRINGSLIVET,
Swedish grace såg dagens ljus i Göteborg
På Jubileumsutställningen 1923 lanserades ett estetiskt formspråk mellan tradition och modernitet som skulle ge svensk arkitektur, konsthantverk och design världsrykte. Anders Houltz, forskningschef Centrum för Näringslivshistoria, skriver om hur Swedish grace uppstod i Göteborg.
2024-07-15 | NÄRINGSLIVET,
Göteborgsutställningen och industriarvet
Fortfarande efter hundra år präglas Göteborgs museilandskap av de satsningar som genomfördes inför stadens Jubileumsutställning 1923.1 Med drygt 4,2 miljoner besökare var Göteborgsutställningen den största som hållits i Sverige, och internationellt sett den första betydande utställning som anordnats i Europa efter första världskriget.
2024-07-11 | NÄRINGSLIVET,
Från självförsörjning till import
Det brukar lite skämtsamt sägas att om Sverige skulle råka i krig skulle folk få livnära sig på morotskaka. Ingredienserna i en ganska påver sådan – socker, mjöl och morötter – är nämligen de enda livsmedel vi i dag är självförsörjande på.
2024-07-04 | NÄRINGSLIVET,
Ett nöjesfält i Göteborg var aldrig någon självklarhet
Ett folkkärt arv efter den magiska utställningssommaren 1923 är Liseberg. Men det var ingen självklarhet att Göteborgs jubileumsutställning skulle inkludera något så lättsinnigt som ett tivoli. Det var tack vare möbelsnickaren Herman Lindholm från Malmö som nöjesfältet kom till – och blev kvar.
2024-07-02 | NÄRINGSLIVET,
”En hel värld finns ombord”
Klara Arnberg är docent och universitetslektor i ekonomisk historia. Hon forskar i skärningspunkten mellan genus- och sexualitetshistoria, företagshistoria och konsumtionshistoria och just nu pågår två spännande forskningsprojekt som rör Finlandsbåtar.
2024-06-13 | NÄRINGSLIVET,
Kooperationens framväxt och coronakrisens lärdomar i Företagshistoria
Kooperationen formade Sverige, Polarvagnen tog svenskarna ut i världen, kriser i arkitektbranschen genom historien och Nanna Lindgren Tingwalls fotoskatt i senaste numret av Företagshistoria, ute 18 juni.