2025-07-27 | UR ARKIVET,
Ostlegenden i grottan
Enligt legenden har vi en medeltida herdepojke att tacka för uppkomsten av blåmögelost. Efter att hans kvarglömda ostbit i grottan Combalou visade sig ha förvandlats till en delikatess, började hela närområdet lagra ost i grottan. Under århundradenas lopp har mejeriverksamheten i den sydfranska byn Roquefort-sur-Soulzon ökat stadigt. I dag framställs 18 000 ton roquefortost per år.
2024-09-10 | FÖRETAGEN,
Ett världsföretag tack vare mjölken
Redan i början av 1900-talet hade pappförpackningar för mjölk införts i Amerika. På 1930- och 40-talen diskuterades frågan i Sverige. När Gösta Winberg tillträdde som vd för Mjölkcentralen 1946 reste han till USA för att studera de nya förpackningarna.
2024-09-06 | NÄRINGSLIVET,
Kampen mot kaffet
Svenskar är inte världens mest kaffedrickande folk. Det är finländarna, men vi kommer tvåa – 3,2 koppar om dagen mot 3,5 i Finland. Danmark och Norge kommer därefter med 3,1 koppar. Konsumtionen har legat konstant trots att myndigheterna försökt stävja kaffedrickandet.
2023-07-13 | UR ARKIVET,
Företagsamma Stockholm: Folkungagatan 110, Fernando Di Luca
Den 25-årige Fernando Di Luca kom från Rimini till Stockholm 1961. Han fick snabbt ett jobb som diskare på Grand Hôtel och mötte kärleken på dansgolvet som fick honom att stanna i Sverige. Följ med till Folkungagatan 110 där olivoljekungen Di Luca har sitt huvudkontor idag.
2023-05-06 | NÄRINGSLIVET,
Den söta betan
Runt sekelskiftet 1900 sköt nybyggda sockerbruk upp som bolmande svampar ur den skånska myllan och gav lantbruket en ny, inkomstbringande favoritgröda: sockerbetan. Den tidigare exklusiva och importerade lyxvaran blev nu var mans egendom. Svenska Sockerfabriksaktiebolaget, SSA, blev snart den totalt dominerande aktören.