Jenny Stendahl

Arkivarie, fil. mag.

Filmen banade väg för vardagssuccé

|

Max Factor utvecklade sitt Pan cake-smink för filmduken men när det släpptes för kommersiellt bruk blev det deras mest framgångsrika produkt någonsin.

Från tvättstugan till världen

|

Har du ett takräcke eller en skidbox är det troligt att den är från Thule. Det svenska företaget som började med att tillverka gäddsaxar i Gnosjö har på 80 år blivit en världsomspännande koncern inom sport och fritid.

Glass i stora lass

|

Pinnglassen lanserades på Stockholmsutställningen 1930 och gjorde stor succé. Svenska folket blev snart det folk i Europa som konsumerade mest glass. I år firar GB 80 år i branschen.

Bränsle­brist skickade barnen ut i skidbacken

|

Under andra världskriget kunde man mitt i veckorna se skolbarn som roade sig i pulkabacken. Nyttan med det var inte i första hand att barnen skulle få frisk luft och ledighet från skolan. Det var i stället en brist på kol och koks som gjorde att alla skolbarn fick sig en veckas ledighet mitt i vintern.

En surfplatta som kom alldeles för tidigt

|

I februari 2000 visade Ericsson stolt upp en ny produkt på världens största it-mässa CeBIT i Hannover. I dag skulle vi säga “surfplatta” – men då kallades den för Cordless Web Screen. De var dock 10 år för tidiga.

År 1965 – det gyllene kvartsseklet

|

Efterkrigstiden präglades av en lång högkonjunktur som kom att kallas ”det gyllene kvartsseklet”. Det blev stor efterfrågan på svenska varor för att bygga upp Europa igen efter kriget. Exportindustrin gav Sverige ekonomiska förutsättningar för att expandera och modernisera Sverige, framför allt när det gällde byggandet av nya bostäder.

1930 – funktionalismens genombrott

|

Efter första världskriget fick funktionalismen genomslag i Europa. Funktionalismens idéer omfattade allt från samhällssystem till stadsplanering och arkitektur.

I detalj: rollatorn

|

I dag är rollatorn ett hjälpmedel som används över hela världen. Denna snillrika uppfinning kom till av ett väldigt privat behov. Dess skapare, Aina Wifalk, hade utslitna axlar efter lång tids användande av kryckor och fick idén när hon såg en bokvagn på biblioteket.

Ett tillgängligare samhälle

|

Rollatorn och permobilen är två uppfinningar som förenklat och förbättrat tillvaron för väldigt många. Bakom dessa mobila hjälpmedel står två engagerade innovatörer från vårdsektorn.

Carlsberg – en 20-åring med lång historia

|

I år är det 20 år sedan Carlsberg Sverige bildades genom en sammanslagning av danska Carlsberg A/S och svenska Pripps. Men bolaget bär på en bryggerihistoria betydligt äldre än så. I Danmark etablerades moderbolaget redan 1847 och i Sverige grundades Pripps och Falcon vid ungefär samma tidpunkt.