Jenny Stendahl

Arkivarie, fil. mag.

I detalj: rollatorn

|

I dag är rollatorn ett hjälpmedel som används över hela världen. Denna snillrika uppfinning kom till av ett väldigt privat behov. Dess skapare, Aina Wifalk, hade utslitna axlar efter lång tids användande av kryckor och fick idén när hon såg en bokvagn på biblioteket.

Ett tillgängligare samhälle

|

Rollatorn och permobilen är två uppfinningar som förenklat och förbättrat tillvaron för väldigt många. Bakom dessa mobila hjälpmedel står två engagerade innovatörer från vårdsektorn.

Carlsberg – en 20-åring med lång historia

|

I år är det 20 år sedan Carlsberg Sverige bildades genom en sammanslagning av danska Carlsberg A/S och svenska Pripps. Men bolaget bär på en bryggerihistoria betydligt äldre än så. I Danmark etablerades moderbolaget redan 1847 och i Sverige grundades Pripps och Falcon vid ungefär samma tidpunkt.

Världsindustrin som försvann

|

När olja började ersätta kolet som drivmedel ledde det också till större efterfrågan på tankfartyg som kunde frakta oljan. Svenska företag var snabbt ute, men varvsindustrin visade sig vara en bransch med ett bäst före-datum.

Ur arkivet: Trolleritrick med Blomsterfonden

|

I Blomsterfondens arkiv finns en till synes oansenlig stav med en knapp på sidan. Knappen visade sig vara en mekanism för att trolla upp ett mynt. Ingen vet hur det mystiska föremålet hamnade i arkivet, kanske har den glömts kvar efter en personalfest.

Så fick militära persedlar nytt liv

|

Under 1960- och 70-talen blev militära jackor och kappor omåttligt populära. I Sverige inhandlade modemedvetna dessa på överskottsbutiker drivna av Försvarets Fabriksverk, FFV.

Starten till sjuk­försäkrings­systemet

|

De flesta räkenskapsböcker är ganska anonyma och oftast står det inte ens vilket företag boken avser eftersom det har varit så självklart för dem som…

Gulaschbaronernas tid

|

Gulaschbaronernas storhetstid var under första världskriget där de tjänade stora pengar på att sälja livsmedel på svarta börsen.

Filmchef, redaktör och “skrivmaskins­fröken”

|

Stina Bergman var legendarisk chef för SF Studios manusavdelning under 1940-talet. Som konstnärlig ledare fostrade hon en kader nya manusförfattare, bland dem en ung manustvättare vid namn Ingmar Bergman.

En surfplatta som kom alldeles för tidigt

|

I februari 2000 visade Ericsson stolt upp en ny produkt på världens största it-mässa CeBIT i Hannover. I dag skulle vi säga “surfplatta” – men då kallades den för Cordless Web Screen. De var dock 10 år för tidiga.