Filmen banade väg för vardagssuccé
VISA BILDTEXT
Pan cake-sminket från Max Factor gjordes för filmbranschen, men kom att hamna på var kvinnas kinder. June Allysson var modellen i reklamen. Bild: The Hollywood Museum.

FÖRETAGEN AV: Jenny Stendahl 2023-02-22

Filmen banade väg för vardagssuccé

Max Factor utvecklade sitt Pan cake-smink för filmduken men när det släpptes för kommersiellt bruk blev det deras mest framgångsrika produkt någonsin.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2019 nr 3.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Maksymilian Faktorowicz föddes i Polen 1877 och var av polsk-judisk börd. Redan vid nio års ålder fick han kontakt med skönhets­industrin då han gick lärling hos en peruk­makare. Efter avslutad militär­tjänst i Ryssland öppnade han eget och sålde bland annat hand­gjord rouge, smink­krämer och peruker. Kring­resande teater­sällskap använde gärna hans smink och blev stam­kunder.

Han anlitades också av den ryska tsarfamiljen och the Russian Imperial Opera. De ökande anti­judiska strömningarna i Polen gjorde dock att han emigrerade till USA 1904. Där slog han sig ner i Los Angeles och bytte namn till Max Factor. Precis i rätt tid hamnade han i den växande film­industrin i Hollywood. Han anlitades flitigt av den växande branschen och blev så småningom ledande i makeup industrin med sitt imperium Max Factor & Company.

Bild: The Hollywood Museum.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Pan cake-sminket skapades för den nya film­tekniken med pank­romatisk film och speciellt för det ledande märket Techni­color – de för färg känsliga bilderna krävde en ny typ av teknik. Fet­sminket som använts innan fungerade inte alls. Den skarpa ljus­sättningen gjorde att glansen i fetsminket reflekterade alla omkring­liggande färger från dekoren vilket gav skåde­spelarna märkliga hudtoner.

Läs också: Fräschörens dyra hjälpmedel

Efter två års utveckling hade Max och Frank Factor utvecklat sin så kallade Pan cake-makeup. Produkten dök först upp i filmen Vogues of 1938, från 1937. Det var till skillnad från fet­sminket vatten­avvisande och hindrade fukt från att tränga igenom, något som vållat problem då man arbetade i film­studions varma lampljus. Sminket var ett pigmenterat matt puder som pressats till en kaka och som applicerades med fuktig svamp. Ett år senare utvecklade Frank Factor en Pan cake­serie för vardagligt bruk och succén var ett faktum.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!