Surfplattan bestod av en stor pekskärm i färg och kom med egen penna. Tanken var att man skulle kunna sitta bekvämt i soffan och surfa och läsa sina mail på surfplattan i stället för att sitta vid sin stationära dator. Den hade trådlös internetuppkoppling med bluetooth via en basstation som kopplades in i telefonjacket. Räckvidden mellan basstationen och plattan var upp till 10 meter och batteriet på surfplattan höll i 90 minuter.

Kapten Gustaf Öberg – svensk affärsman i Kina

Produkten skulle lanseras brett samma vår var det tänkt. Men redan i oktober samma år meddelade Ericsson att de drog tillbaka produkten. Bara någon månad efter presentationen på Hannovermässan “sprack it-bubblan”, som vi kommit att säga nu om den globala it-kris som bröt ut. Den, och den stora konkurrensen från andra mobiltelefonutvecklare, gjorde att Ericssons aktie sjönk som en sten och det var inte längre försvarbart att fortsätta med utvecklingen av paddan.

Ericsson trodde inte heller att produkten skulle slå. Det hade den troligen inte heller gjort. Majoriteten av svenska folket hade precis vant sig vid att ha en egen dator hemma. Hem-PC-satsningen, då regeringen möjliggjorde för alla som hade anställning att skaffa en skattesubventionerad hemdator, vara bara två år gammal. Under de tre första åren av reformen fick en miljon svenskar sin första dator och 850 000 hemdatorer hämtades ut under dessa år. Surfandet på internet bland den breda massan hade bara precis börjat, när Ericsson lanserade sin platta.

Koka maten i låda

Vid den här tiden var det dessutom uppringning med modem, ISDN eller ADSL via telefonjacket som gällde för att koppla upp sig på internet. Tillgången till internet kom dock att ändras vid samma tidpunkt. Surfandet på internet som skett via telefonmodem kom snabbt att bytas ut mot snabbt bredband via kabel-TV-anslutningen. Redan 1999 meddelade HSB att det skulle installeras bredband i 350 000 bostadsrätter.

Visserligen var Ericssons surfplatta trådlös genom sin bluetoothkoppling men eftersom den var ansluten till telefonjacket var användaren tvungen att koppla ur sitt internetmodem och koppla in Ericssons basstation innan den kunde användas. Ericssons surfplatta som kopplades upp till internet via telefonmodem hade också inneburit en extra kostnad utöver bredbandet.

Tio år efter Ericssons presentation av Cordless Web Screen presenterar Apple sin första Ipad. Paddan med trådlöst internet är nu en självklarhet i varje hushåll.

Mobilen – från resväskor till ficktelefoner