2025-02-12 | FÖRETAGEN,
Kontoristen som blev Uppsalas betongboss
Skomakardottern Mimmi Ekholm tog 1921 arbete som kontorist på Uppsala Cementgjuteri. 20 år senare lyckades hon bryta ny mark när hon som kvinna tog över ledningen av företaget. Med hårda nypor och god kunskap om branschen gjorde hon betonggjuteriet till ett av landets främsta.
2022-09-09 | NÄRINGSLIVET,
100 år av standarder – dörrar och byggmoduler
På 1940-talet var de svenska tillverkningsföretagen väl anpassade till industristandarder – det idoga arbete som utförts under 1920- och 1930-talen hade gett resultat. Nu var det byggbranschens tur. Om alla komponenter i byggprocessen var standardiserade skulle varken tid eller material spillas på kapning eller passning. Allt skulle passa redan från början!
2022-01-28 | FÖRETAGEN,
Hållbar infrastruktur
För att tillverka cement krävs enorma investeringar i olika typer av produktionsanläggningar. Men det är inte det enda. Cementen – och leran och kalkstenen det tillverkas av – måste ofta transporteras långa sträckor. Därför krävs även stora investerar i infrastruktur.
2021-12-27 | NÄRINGSLIVET,
År 1965 – det gyllene kvartsseklet
Efterkrigstiden präglades av en lång högkonjunktur som kom att kallas ”det gyllene kvartsseklet”. Det blev stor efterfrågan på svenska varor för att bygga upp Europa igen efter kriget. Exportindustrin gav Sverige ekonomiska förutsättningar för att expandera och modernisera Sverige, framför allt när det gällde byggandet av nya bostäder.
2021-12-15 | NÄRINGSLIVET,
Omställningen då och nu
Det går knappast att överskatta cementens och betongens betydelse för den svenska energiförsörjningen. Betongen som byggmaterial var en förutsättning för den stora utbyggnaden av vattenkraften, sedan kärnkraften och nu vindkraft. Materialkraven från dessa satsningar innebar också utveckling av ny typ av cement.