Jöns Posse

Rikets skattkista blev välbesökt turistmål

|

Geologiska undersökningar visar att brytning av kopparmalm har förekommit i Tiskasjöberget vid Falun ända sedan 700-talet. Den äldsta urkunden rörande gruvan är från år 1288 – ett bytesbrev som bekräftar att biskop Peter i Västerås köpt en åttondel i det som då kallades Kopparberget.

Så blev centimetern en knäckfråga

|

Tum, hand och fot har hängt med som längdmått ända sedan de gamla egyptierna. Inte konstigt att folk hade svårt att förstå konceptet ”meter” när det väl skulle introduceras i Sverige. Räddningen blev en sticka av trä som gjorde det enkelt att konvertera mellan måttenheter.

Platsen: Jävre turiststation

|

Jävre turiststation har sedan 1960-talet varit porten till Västerbotten och Norrbotten. Sedan 2003 är byggnaden dessutom förklarats som byggnadsminne.

Julens viktigaste dryck

|

I mer än hundra år har julmust varit en viktig del av julfirandet i Sverige. Flera olika bryggerier gör sina egna varianter av den populära drycken. Essensen kommer dock alltid från familjeföretaget Roberts i Örebro.

Lucka 16: Jävre turiststation, Piteå

|

I början och i mitten av 60-talet byggdes turistnäringen upp i Norrbotten. Jävre Turiststation var en viktig del av den satsningen. Stationen las ner efter trafikomläggningen men återinvigdes i början av 2000-talet.

Twixit – brödets beskyddare nummer ett

|

En enkel plastklämma som de flesta har hemma och kanske inte tänker mycket på. Men påsklämman Twixit är en helt svensk framgångssaga som fortfarande tillverkas i Värnamo.