Twixit - brödets beskyddare nummer ett
VISA BILDTEXT
Twixit! Källa: DaloLindén AB.

PRYLARNA AV: Jöns Posse 2016-09-27

Twixit – brödets beskyddare nummer ett

En enkel plast­klämma som de flesta har hemma och kanske inte tänker mycket på. Men pås­klämman Twixit är en helt svensk framgångs­saga som fortfarande tillverkas i Värnamo.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 3 2016. Bilder från Linden International AB

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Det är ur de vardagliga problemen och förtretligheterna som smarta, finurliga, funktionella och innovativa prylar ser dagens ljus och som förenklar vår vardag. En sådan till synes oansenlig pryl är påsklämman Twixit.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

IDÉ PÅ SJUKHUSET
I mitten på 1980-talet sprang Tom Linden, ägare till företaget Lindén International i Lanna utanför Bredaryd, på en slang­klämma på ett sjukhus. Klämman gav honom en idé: att ta fram en klämma som kunde användas för att försluta plast­påsar. Tillsammans med konstruktören och designern Kjell Henriksson utvecklade han pås­klämman Twixit.

Tack vare utställningar på mässor i Frankfurt och Chicago, och tack vare att Ikea köpte in klämman och spred den över världen, började Twixits finurlighet komma till allmän kännedom.

Den blev ingen omedelbar succé när den lanserades 1987. Faktum är att den inte blev någon stor­säljare alls under 1980-talet. Men den måste ha sålt till­räckligt bra, för Lindén International fortsatte att tillverka Twixit, och under 1990-talet började det röra sig.

Tack vare utställningar på mässor i Frankfurt och Chicago, och tack vare att Ikea köpte in klämman och spred den över världen, började Twixits finurlighet komma till allmän kännedom. År 2000 hade tiden och marknads­föringen till slut gjort sitt, och Twixit började bli var mans egendom världen över.

Twixits många användningsområden. Källa: DaloLindén AB.

BARA SKENBART ENKEL
Hittills har Lindén International sålt en miljard exemplar av Twixit, och trots att det åtminstone är en sken­bart enkel produkt har de lyckats hålla de värsta härm­aporna stångna. Och vad gäller enkel­heten kan skenet bedra. Plasten i Twixit är godkänd för kontakt med livs­medel och klarar stora påfrestningar – när Statens Provnings­anstalt testade gång­järnet, stängdes maskinen av efter 1 miljon öppningar och stängningar.

Läs också: En världskändis på tallriken

Idag har Twixit fått småsyskon, Det handlar om andra generationens påsklämma, Twixit Seal & Pour vilket är en ny typ av pås­klämma med inbyggt lock och häll­funktion. Klämman har form­givits av Split Vision Design och har vunnit flera prestige­fulla inter­nationella utmärkelser och priser. Lindén Internationals vd Jens Sörensen berättar också att det är ytterligare till­ökning på gång i familjen Twixit – exakt vad det handlar om vill han däremot inte berätta.

Twixits yngre syskon. Twixit Seal and Pour. Källa: DaloLindén AB.

BÖRJADE MED BRÖDPENSLAR
Företaget bakom Twixit är alltså Lindén international AB, idag beläget i Värnamo och Motala. Företaget grundades i i byn Lanna utanför små­ländska Bredaryd 1932 när grundaren Filip Lindèn köpte en tomt. På köpet fick han en del virke som han började tillverka bröd­penslar av.

Med en låda fylld av bröd­penslar for han till Stockholm på sin motor­cykel och tog kontakt med inköps­ansvariga på Åhlèn & Holm och på KF. Glad i hågen for han hem igen med en betydande order och började till­verkningen av bröd­penslar i större omfattning.

Läs också: Kaffe, bullar och sju sorters kakor

I dag är Lindèn international AB en samman­slagning av tre företag: Lindén international AB, Motala Metall­tryckning AB samt AB Mekano­verkens hus­geråds­division. Företaget har tre varu­märken: Jonas – traditionella husgeråd av rost­fritt stål, trä och plast, Twixit! – påsklämmor för luft­tät förslutning av påsar, samt Add – produkter för både restauranger och hem.

Med sina 60 med­arbetare omsätter företaget 100 miljoner kronor årligen. Utöver den skandinaviska marknaden exporterar man till ett 25-tal länder, och det finns dotter­bolag i Minneapolis i USA och i St. Petersburg i Ryssland.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!