Det är ur de vardagliga problemen och förtretligheterna som smarta, finurliga, funktionella och innovativa prylar ser dagens ljus och som förenklar vår vardag.

En sådan till synes oansenlig pryl är påsklämman Twixit.

Idé på sjukhuset

I mitten på 1980-talet sprang Tom Linden, ägare till företaget Lindén International i Lanna utanför Bredaryd, på en slangklämma på ett sjukhus. Klämman gav honom en idé: att ta fram en klämma som kunde användas för att försluta plastpåsar.

Tillsammans med konstruktören och designern Kjell Henriksson utvecklade han påsklämman Twixit.

Den blev ingen omedelbar succé när den lanserades 1987. Faktum är att den inte blev någon storsäljare alls under 1980-talet. Men den måste ha sålt tillräckligt bra, för Lindén International fortsatte att tillverka Twixit, och under 1990-talet började det röra sig. Tack vare utställningar på mässor i Frankfurt och Chicago, och tack vare att Ikea köpte in klämman och spred den över världen, började Twixits finurlighet komma till allmän kännedom. År 2000 hade tiden och marknadsföringen till slut gjort sitt, och Twixit började bli var mans egendom världen över.

twixit, range of using
Twixits många användningsområden.

Bara skenbart enkel

Hittills har Lindén International sålt en miljard exemplar av Twixit, och trots att det åtminstone är en skenbart enkel produkt har de lyckats hålla de värsta härmaporna stångna. Och vad gäller enkelheten kan skenet bedra. Plasten i Twixit är godkänd för kontakt med livsmedel och klarar stora påfrestningar – när Statens Provningsanstalt testade gångjärnet, stängdes maskinen av efter 1 miljon öppningar och stängningar.

Idag har Twixit fått småsyskon, Det handlar om andra generationens påsklämma, Twixit Seal & Pour vilket är en ny typ av påsklämma med inbyggt lock och hällfunktion. Klämman har formgivits av Split Vision Design och har vunnit flera prestigefulla internationella utmärkelser och priser.

Lindén Internationals vd Jens Sörensen berättar också att det är ytterligare tillökning på gång i familjen Twixit – exakt vad det handlar om vill han däremot inte berätta.

Twixit Grupp
Twixits yngre syskon. Twixit Seal and Pour.

Började med brödpenslar

Företaget bakom Twixit är alltså Lindén international AB, idag beläget i Värnamo och Motala. Företaget grundades i i byn Lanna utanför småländska Bredaryd 1932 när grundaren Filip Lindèn köpte en tomt. På köpet fick han en del virke som han började tillverka brödpenslar av. Med en låda fylld av brödpenslar for han till Stockholm på sin motorcykel och tog kontakt med inköpsansvariga på Åhlèn & Holm och på KF. Glad i hågen for han hem igen med en betydande order och började tillverkningen av brödpenslar i större omfattning.

Exporterar till 25 länder

I dag är Lindèn international AB en sammanslagning av tre företag: Lindén international AB, Motala Metalltryckning AB samt AB Mekanoverkens husgerådsdivision. Företaget har tre varumärken: Jonas – traditionella husgeråd av rostfritt stål, trä och plast, Twixit! – påsklämmor för lufttät förslutning av påsar, samt Add – produkter för både restauranger och hem.

Med sina 60 medarbetare omsätter företaget 100 miljoner kronor årligen. Utöver den skandinaviska marknaden exporterar man till ett 25-tal länder, och det finns dotterbolag i Minneapolis i USA och i St. Petersburg i Ryssland.