Så blev centimetern en knäckfråga
VISA BILDTEXT
Personalen uppställd för gruppfoto utanför fabriken någon gång före 1925. Källa: Hultafors Group Sverige AB.

FÖRETAGEN AV: Jöns Posse 2022-05-02

Så blev centimetern en knäckfråga

Tum, hand och fot har hängt med som längdmått ända sedan de gamla egyptierna. Inte konstigt att folk hade svårt att förstå konceptet ”meter” när det väl skulle introduceras i Sverige. Räddningen blev en sticka av trä som gjorde det enkelt att konvertera mellan måttenheter.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2016.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Att kunna beskriva en längd, ett avstånd eller storleken på något, var viktigt för människan i det primitiva samhället. Man använde sig av olika mått, till exempel hur långt man kunde kasta ett spjut eller skjuta en pil med båge. Under årtusenden har människan utgått från olika kroppsdelar för att beskriva längdmått.

Tekniknationen Sverige

Exempelvis var måttet på en aln avståndet från arm­bågen till lång­fingrets spets – när alnen väl standardiserades blev det 59,4 cm. En fot var måttet från hälen till spetsen på stortån — så småningom standardiserat till 29,69 cm — och en tvär­hand var lika med bredden på över­handens fyra fingrar = 4 tum, 8–10 cm. En tum var bredden över tummen, bestämt till 2,47 cm.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

FRANSK MÅTTREVOLUTION
Meter­systemet introducerades i Frankrike efter revolutionen 1789. Då angavs en meter vara lika med 1/10 000 000 av avståndet mellan nord­polen och ekvatorn. Idag är måttet vetenskapligt exakt: en meter definieras som det avstånd ljus färdas i vakuum under 1/299 792 458 sekund.

Under den perioden skulle både de gamla och de nya måtten anges, vilket med­förde en hel del problem.

I Sverige infördes meter­systemet efter ett förslag av André Oscar Wallenberg 1878. Det nya meter­systemet skulle under en över­gångs­period införas mellan åren 1879 och 1888. Under den perioden skulle både de gamla och de nya måtten anges, vilket med­förde en hel del problem.

EN MÅTTFULL TOLK
Dessa problem gav entreprenören, ingenjören och arkitekten Karl-Hilmer Kollén idén att ta fram pedagogiska hjälpmedel för att under­lätta över­gången mellan de två mått­systemen. År 1883 uppfann han ”komparations­linjalen” med jämför­bara mät­skalor för både meter och tum. Efter en tid vidare­utvecklade han denna till en sticka i trä som visade tum- och meter­skalan parallellt med gradering på ena sidan från vänster till höger och på motsatta sidan från höger till vänster.

Prylen: 102 bitar stålhård precision

Stickan var dessutom hopfällbar tack vare en liten genial mekanism i metall som låste stickan både i hopvikt läge och i utvikt läge. Tum­stocken, eller ”tummaträt” som den kom att kallas i folk­mun, var därmed uppfunnen.

Källa: Hultafors Group Sverige AB.

LADYN LADE GRUNDEN
Karl-Hilmer Kolléns innovation väckte en engelsk ladys stora intresse, och hon erbjöd sig att satsa 5 000 kronor på uppfinningen, vilket idag motsvarar cirka 280 000 kronor. En investering som med åren gav mångfalt igen.

Kapitalet blev grundplåten när Karl-Hilmer Kollén startade Svenska Mått och Tumstocks­fabriken i Stockholm den första april 1883. Efter fem år flyttade företaget till Göteborg, men då efter­frågan på företagets produkter stadigt ökade blev lokalerna snart för små.

År 1907 flyttade verksamheten igen, nu till Hultafors utanför Borås där det fanns lämplig mark med tillgång till egen vatten­kraft. Efter det att Karl-Hilmers son Joel tagit över verksamheten utvecklades företaget snabbt, och 1925 byttes namnet till Hultafors AB.

HINNER SEX MIL OM DAGEN
Sedan början av 1980-talet har Hultafors AB haft en mycket gynnsam utveckling och är idag ett internationellt varu­märke. Man har bland annat satsat på produkt­utveckling av meter­stockarna som de numera kallas. Oxel, vilket var det tidigare trä­slaget i stockarna, har numera bytts ut till kvist­fri glasbjörk som är ett mycket tåligt och böjbart material.

Mannen med batteriet

Numera finns även meterstockar i både plast och aluminium. Idag tillverkar Hultafors omkring sex mil meter­stockar varje dag, vilket är lika långt som sträckan mellan Hultafors och Göteborg.

UPPKÖP BREDDAR SORTIMENTET
Under 1990-talets början förvärvade Hultafors företaget Tors Hammare, vilket innebar att verktygs­sortimentet utvidgades med yxor, stämjärn, hammare och släggor. I förvärvet ingick även Hults Bruk med anor från slutet av 1600-talet.

Under 2000-talet har Hultafors AB fortsatt att expandera då man har förvärvat ett flertal företag som Dansk Stålindustri, den tyska mått­stocks­tillverkaren Präsident och brittiska Fisco Tools. Två företag som ingår i moder­bolaget Hultafors Group AB och som har bidragit till att Hultafors produkter är väl­kända internationellt, är Wibe Ladders och Snickers Workwear.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!