Anders Landén

Redaktör för magasinet Företagshistoria

Tidigare redaktör för vår tidning Företagshistoria och allmänredaktör för produktioner som boken "A&E Design - The Book", sajten sfstudios100years.com och boken "Älskade pryla" med systersajt clasohlson100.com.

Kundvagnen fick oss att handla mer

|

Snabbköpsägaren Sylvan Goldman blev mångmiljardär när han patenterade och började att serietillverka kundvagnar. Syftet från start var givetvis att få kunderna att handla mer.

Taskig tajming: Färdig gazpacho? Nej tack!

|

Färdiglagade soppor är en vanlig syn i dagens livsmedelsbutiker, men när de lanserades för första gången på 1980-talet blev de en rejäl flopp.

Lucka 6: Göta kanal

|

Statsrådet och sjömilitären Baltzar von Platen fick uppdraget att bygga Göta kanal efter att han presenterat avhandlingen Afhandling om canaler genom Sverige. År 1832 invigdes den 190 kilometer långa kanal löper från orten Sjötorp vid Vänerns östra strand till havsviken Slätbaken vid Östersjöns västra kust.

Guinnessrekord för Stig och gänget

|

Reklambyrån King fick 2001 uppdraget att fånga ett modernt ICA. Att ligga rätt i tiden har de sedan dess lyckats med. Reklamsåpan är världens längsta, och kanske också den mest populära.

Carl Hansen & Søn putsar till Danish modern

|

Vi har träffat möbelföretaget Carl Hansen & Søn för att ta reda på hur de lyckades få hela världen att återupptäcka en glömd möbelskatt.

ABSOLUT övertygelse

|

I mitten av 1970-talet bestämde sig Vin & Sprit för att sälja svenskt brännvin i USA. Att de faktiskt lyckades berodde mycket på två kreativa reklamgenier Gunnar Broman och Hans Brindfors.

Måsteläsning – boken om Ersta diakoni

|

Redaktören Karin Jansson Myhr vill tipsa Bizstories alla läsare om boken Se människan – en bok om Ersta Diakoni som hon varit medförfattare och redaktör till.

P-piller, charter och gruv­strejk

|

Ett decennium av omvälvningar närmar sig sitt slut. Och då var 68-rörelsen, som året innan börjat sprida sig över världen efter franska studentrevolten, långt ifrån den enda samhällspåverkande kraften.

Yngve Ekströms arkiv till Centrum för Näringslivshistoria

|

Formgivaren Yngve Ekström är världskänd för sina möbler, bland andra fåtöljen Lamino. Nu finns hans arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Kockums har återuppstått

|

Fram till 1960-talet producerade Kockums Jernverk produkter till hushållen, ofta köksgeråd som kärl, kastruller, skålar och koppar. Det hade de gjort sedan 1893. På 1960-talet utkonkurrerades de av plasten.