Från Vårgårda till världssuccé
VISA BILDTEXT
Den lilla bilbältesfabriken i
Vårgårda. Ur Autolivs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Karin Jansson Myhr 2025-07-11

Från Vårgårda till världssuccé

Autoliv är världs­ledande inom säker­hets­lösningar som säkerhets­bälten och krock­kuddar, med tio­tusentals anställda runt hela världen. De första stegen togs i Vårgårda där bröderna Lindblad började experimentera med och utveckla säkerhets­bälten. Målet är fort­farande detsamma – att rädda fler liv.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2025 #1.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

På 1950-talet började allt fler svenskar få råd att köpa sig en bil. Med fler bilar på vägarna ökade också trafik­olyckorna, vilket ökade intresset för bil­säkerhet. Bland annat på Vatten­fall började man titta på hur man genom säker­hets­bälten kunde minska antalet döds­fall och skador bland med­arbetarna. I mitten av 1950-talet lanserade Vattenfall sin egen modell av säker­hetsbälte, som väckte stort intresse.

En person som blev särskilt intresserad var multi­begåvningen Lennart Lindblad i Vår­gårda. Han och hans bröder Stig och Karl-Erik hade redan tidigare börjat experimentera med olika lösningar på säkerhets­bälten.

Läs också: Fordonsindustrin som motor

Upp­rinnelsen var en bil­semester som Lennart och hans fru Birgit hade planer på, då Lennart oroade sig för sin hustrus säker­het. År 1956 började de första säkerhets­bältena tillverkas i de då tämligen små lokalerna hos Lindblads Auto­service i Vårgårda, som företaget till en början hette.

Men det var inte bara bröderna Lindblad som började tillverka säkerhets­bälten. I Kungälv inledde Evert Larsson en egen verksamhet och i Klippan startade bröderna Ottosson ett eget företag. Evert Larsson blev den huvud­sakliga leverantören till Volvo, som tidigt intresserat sig för den nya säkerhets­lösningen.

Lindblads i Vårgårda fick i stället kontakt med Renault och Ford, som snart blev företagets största kunder. Sam­arbetet med Ford lade grunden till att Lindblads snart etablerade en fabrik i Tyskland, nära sin stora och viktiga kund.

Att bedriva verksamhet nära – och i nära sam­arbete med – kunden har sedan starten varit en viktig led­stjärna för Autoliv. I mitten av 1960-talet bytte företaget också namn till Autoliv, vilket var en sinnrik kombination/­förkortning av Auto och Lindblads i Vår­gårda.

Lennart Lindblad på besök i Japan på 1970-talet. Tillsammans med sin bror Stig Lindblad grundade han Lindblads Autoservice, som i dag heter Autoliv.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

TVÅ VIKTIGA INNOVATIONER
Under 1960-talet utvecklades tekniken bakom säkerhets­bältet på flera sätt. Bland annat genom trepunkts­bältet som tidigt kom att bli standard hos Volvo. Att säkerhets­bältet hade stor betydelse för att minska antalet döda och skadade i trafiken rådde det ingen tvekan om.

Trots detta var det inte helt enkelt att övertyga människor om att faktiskt använda säkerhets­bältet. Det var svårt att nå reglagen på instrument­brädan, och många kvinnor tyckte att bältet satt för hårt spänt över bröstet. Lösningen blev rull­bältet. Och här började en annan viktig gren i Autoliv-­trädet att växa.

Året var 1965 när två uppfinnare knackade på hos Weda­verken med ett patent från flyg­industrin. De undrade om någon hade intresse av deras uppfinning, en bälte­supp­rullare. Wedaverken, som grundades redan 1937, sysslade med olika aluminium­produkter och den nya uppfinningen hade en rulle i aluminium med spindel i zink. Det svenska flyg­vapnet hade relativt lång erfarenhet av tre­punkts­bälten, och uppfinnarna tänkte att detta kunde vara något för bil­branschen.

Plats­chefen Erik Casserdal, och ännu mer marknads­chefen Lennart Svenonius, blev entusiastiska och ägnade mycket tid åt att utveckla innovationen till en färdig produkt. Sommaren 1968 kom ”Essem­rullen” ut på marknaden efter att ha god­känts av Trafik­säkerhets­verket. Essem, eller SM, stod för Svenska Metall­verken, som nu hade förvärvat Wedaverken. Till­verkningen skedde först i Upplands Väsby, men flyttade efter några år till Söder­tälje.

Läs också: Teknik för ett hållbarare samhälle

Knappt hade Essem­rullen börjat säljas förrän ett nytt steg togs i Autoliv-­historien, när industri­koncernen Gränges år 1969 för­värvade Svenska Metall­verken. Efter för­värvet av Metall­verken bildades rörelse­grenen Gränges Essem. I denna gren hamnade verkstads­gruppen Weda, där bältes­verksamheten ingick.

Bil­bältes­verksamheten döptes 1970 om till Essem Retractor, och under de första åren på 1970-talet ökade omsättningen markant. Planen var att bli en dominerande och komplett till­verkare av rull­bälten i Skandinavien, med betydande ställning i England och Väst­tyskland. Ett par år in på 1970-talet etablerade Essem Retractor också en fabrik i Väst­tyskland.

Under 1980-talet för­värvade Autoliv – som företaget bytte namn till efter att Electro­lux tagit över hela Gränges – företag i bland annat Spanien, Frankrike och Italien.

Gränges bildade nu ett separat dotter­bolag för verksam­heten inom bältes­upp­rullare – utvecklingsbolaget Gränges Weda. För att bli ett mer komplett bältes­företag för­värvades Autoliv år 1975. Två viktiga aktörer inom bil­säkerhet hade nu blivit en.

Kvar i Sverige fanns fort­farande Evert Larsson i Kungälv och Bröderna Olsson i Klippan, men inte länge till. Båda skulle snart förvärvas av Gränges Weda, tillsammans med ett fler­tal europeiska aktörer i företagets stora expansion på 1980-talet under ledning av Gunnar Bark. Det var nu som grunden till en stor inter­nationell koncern lades.

Under 1980-talet för­värvade Autoliv – som företaget bytte namn till efter att Electro­lux tagit över hela Gränges – företag i bland annat Spanien, Frankrike och Italien. Även den stora marknaden i väster lockade själv­fallet. Men det gick trögt. Sam­tidigt hade utvecklingen inom bilsäkerhet för­ändrats i grunden genom en annan innovation: krock­kudden.

Ritning av fästet till Essemrullen i en Ford Escort Sedan från 1975.

EN AMERIKANSK PIONJÄR PÅ KROCKKUDDAR
Det var speciellt i USA som krock­kudden blev intressant, eftersom det var extra svårt att få amerikanarna att ta på sig bil­bältet. En av före­gångarna på området var Morton ASP, med bas i Utah. Verksam­heten hade sina rötter i företaget Thiokol som till­verkade och forskade inom raket­bränsle.

Steget är inte så långt som det kanske verkar. För att blåsa upp en krock­kudde i den hastighet som krävs, behövs något som liknar en liten spräng­laddning. Morton (eller Thiokol) fick tidigt i uppdrag av bland annat Chrysler att utveckla en krock­kudde, och i slutet av 1980-talet var Morton en av världens främsta tillverkare inom området. Däremot hade företaget ingen verksamhet inom säkerhets­bälten.

Läs också: En pionjär inom den svenska transportsektorn

Även om Autoliv hade sitt ursprung inom säkerhets­bälten hade man liksom många andra aktörer på området också börjat utveckla och tillverka krock­kuddar. Den första såg dagens ljus 1991 i Vår­gårda. Autolivs forsknings­chef Yngve Håland hade doktorerat på sido­kollisioner, och genom att utveckla en krock­kudde som förhindrade svåra skador vid sido­kollisioner fanns mycket att vinna till mänsklighetens nytta.

Den sido­krock­kudde som Autoliv började tillverka 1998 – Inflatable Curtain – anses vara en av de riktigt stora innovationerna inom bil­säkerhet.

Men hur gick det nu med Autolivs planer i USA? De lyckades genom en osedvanligt lyckad fusion med just krock­kudde­pionjären Morton ASP. År 1997 slogs de båda företagen samman under namnet Auto­liv. Tre år tidigare hade Autoliv brutit sig ur Electro­lux-familjen och börs­noterats. Efter fusionen blev Autoliv formellt ett amerikanskt företag, noterat både i USA och i Sverige.

Vattenfall gjorde krocktester på Norrköpings flygplats. Bilen hissades upp i kranen och släpptes ner för att simulera en frontalkrock. Foto: Ur Vattenfalls arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

ETT VÄRLDSOMSPÄNNANDE FÖRETAG
När Autoliv och Morton slog sig ihop fick de dels ett komplett program inom bil­säkerhets­produkter, dels en bred inter­nationell bas. Morton hade förutom USA som stor marknad också tagit sig in i Japan på ett lite annorlunda sätt.

Morton hade som sagt sina rötter i Utah, där också mormon­rörelsen är stark. Som mormon förväntas männen utföra ett sorts flerårigt missionärs­uppdrag i främmande land. Bland annat i Japan.

Läs också: Sandvik formades i hårt väder

Det innebar att det i Utah fanns osedvanligt gott om väl­utbildade människor som behärskade såväl det japanska språket som kulturen och sättet att göra affärer. När Morton ASP bestämde sig för att göra ett försök i detta biltäta land, hade man således en stor kulturell fördel.

Som tidigare nämnts har det under lång tid varit nödvändigt för fordons­industrins under­leverantörer att följa med dit kunderna för­lägger sin till­verkning. Eftersom pris­pressen i branschen är stor, har fordons­tillverkarna – och deras under­leverantörer – flyttat till länder med en bättre kostnads­bild. Så även Autoliv.

Sam­tidigt har det varit nöd­vändigt att upprätt­hålla kvaliteten i produkterna. En under­målig säkerhets­produkt kan med­föra livsfara för dem som sitter i fordonet. I länder som Mexiko, Rumänien och Tunisien har Autoliv kunnat kombinera personal med god utbildning och/eller hantverks­kunnande med kostnads­effektivitet. Således återfinns många av Autolivs med­arbetare i dessa länder.

Det fanns ett annat land än Japan österut som skulle få stor betydelse för Autoliv. Inte bara som ett land där det gick att tillverka hög­kvalitativa säkerhets­produkter till rimlig kostnad, utan ett som skulle få stor betydelse som inhemsk marknad: Kina.

Fram till 2004 var det inte tillåtet för utländska företag att vara hel­ägare till företag i Kina. Men så snart reglerna ändrades etablerades Autoliv China, vilket också samman­föll med att marknaden för lätta fordon började ta fart på allvar i landet.

År 2001 togs Kina in i den världs­omspännande gemenskapen WTO – världs­handels­organisationen. Det blev något av ett start­skott för en exceptionell ekonomisk utveckling. Autoliv hade dock varit etablerat i Kina i över tio år. Till en början genom joint venture-­företag inom till­verkning.

Fram till 2004 var det inte tillåtet för utländska företag att vara hel­ägare till företag i Kina. Men så snart reglerna ändrades etablerades Autoliv China, vilket också samman­föll med att marknaden för lätta fordon började ta fart på allvar i landet. Kina är i dag det land där det till­verkas flest bilar. Framför allt är Autolivs kunder utländska bil­tillverkare, men allt fler inhemska bil­märken har kommit till som kunder. Kina har blivit en världs­ledare inom el­drivna fordon.

Autoliv dokumenterade många bilkrascher för att se vilka säkerhetsåtgärder som behövdes.

STORA VISIONER FÖR ELEKTRONIK­BASERAD SÄKERHET
Elektricitet och elektronik har varit två starka drivkrafter inom fordons­industrin under de senaste decennierna. Autoliv började redan i slutet av 1990-talet att experimentera med elektroniska lösningar som kunde bidra till bättre trafik­säkerhet.

Under det första årtiondet handlade det om radar-, sensor- och kamera­system där syftet var att undvika att olyckor ens skedde. Det kunde handla om att känna av avstånd till andra fordon, identifiera väg­markeringar eller varna för fot­gängare och djur vid mörker­körning.

Läs också: Tekniknationen Sverige

Den här tekniken tog sedan ytterligare ett utvecklings­kliv när visionärer såg framför sig en framtid med själv­körande bilar. De mest optimistiska visionerna har numera stannat av, men tekniken i sig blev ett glöd­hett ämne inom fordons­industrin i mitten av 2010-talet.

Utvecklings­kostnaderna var dock skyhöga. För Autoliv betydde det att företaget hamnat i något av ett väg­skäl. Skulle man fortsätta satsa på elektroniken och kanske försumma verksamheten i säker­hets­lösningar som säkerhets­bälten, krock­kuddar och rattar? Beslutet blev att knoppa av elektronik­verksam­heten i ett separat bolag – Veoneer – som börs­noterades 2018.

Avknoppningen gav Autoliv resurser att fokusera tydligare på sin kärn­verksam­het, och hitta nya användnings­områden för den teknik företaget blivit specialist på. I dag talar Autoliv inte bara om säkerhets­lösningar för fordon, utan även för så kallade oskyddade trafikanter som motor­cyklister, cyklister och fot­gängare.

Genom den forskning och utveckling som företaget bedriver runt om i världen, och där en viktig del fort­farande ligger i det västgötska samhället Vår­gårda, hoppas Autoliv kunna rädda ännu fler liv än vad dagens lösningar gör. Målet är att rädda 100 000 liv om året.

Autoliv dokumenterade många bilkrascher för att se vilka säkerhetsåtgärder som behövdes. Kraschtest med bolaget Klippan 1967. Klippan köptes upp av Autoliv under 1980-talet.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.