Bilden av Sverige som framträdande tekniknation började ta form ungefär vid den tid då Verkstadsföreningen, Teknikföretagens föregångare, etablerades, det vill säga under 1800-talets sista decennier.
Verkstadsföreningen grundades 1896 och året därpå anordnades det evenemang som tydligare än något annat manifesterade Sverige som industri- och teknikland – Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. På utställningen triumferade en ny generation av teknikföretag och deras produkter – de Lavals separatorer och turbiner, LM Ericssons telefoner, bessemerstål från Sandviken, träbearbetningsmaskiner från Bolinders, symaskiner från Husqvarna och tändsticksmaskiner från Jönköpings tändsticksfabrik.
Svensk teknik erövrar världen
Elektriciteten var allestädes närvarande, dels genom de utställda generatorer och trefasmotorer som visades upp av Asea, dels genom att dessa också användes för att driva de tusentals glödlampor som kvällstid lyste upp området.
Det särskilda ”industrinummer” som Svenska Dagbladet publicerade med anledning av utställningen andas en närmast överraskad förundran. Skribenterna påpekar att industrin på några decennier inte bara expanderat. Den har också gått från att exportera råvaror baserade på svenska naturtillgångar till andra länders industrier till att själv tillverka bearbetade produkter inom pappers- och massatillverkning och verkstadsindustri.
Industrialiseringen hade nått Sverige sent i jämförelse med Västeuropas stora länder, men utvecklingen hade i gengäld gått fort.
Särskilt framhålls att elektriciteten på kort tid ”intagit ett framstående rum inom tekniken, öfverflyglat många af sina äldre kamrater och nu utgör det centrum, kring hvilket de tekniska tankarne kretsa, hvarmed uppfinningarna syssla”. Entusiasmen var begriplig.
Industrialiseringen hade nått Sverige sent i jämförelse med Västeuropas stora länder, men utvecklingen hade i gengäld gått fort. Under det vi brukar kalla den första industriella revolutionen, som inleddes ungefär vid 1800-talets mitt, hade tekniska nymodigheter som ångkraft och järnvägar introducerats med förebild från främst Storbritannien.
Textilindustri och sågverk blev viktiga exportbranscher och svenskt järn hade marknader i de tidigt industrialiserade länderna. Sverige var förvisso alltjämt ett jordbruksland men industriella produktionsformer och ny teknik började sätta sin tydliga prägel på landsbygdens bruksorter och, efterhand, städernas arbetsplatser.