Anders Houltz

Forskningschef, docent

Anders Houltz är docent i teknik- och vetenskapshistoria och forskningschef vid Centrum för Näringslivshistoria. Han doktorerade 2003 på en avhandling om Göteborgsutställningen 1923, ”Teknikens tempel”. Han har i flera år forskat och undervisat vid KTH:s avdelning för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö, och skrivit böcker och artiklar i olika sammanhang. Mycket av hans forskning har handlat om industrihistoria, kulturarv och museer

Platsen: Från mönstersamhälle till spökstad

|

Idag är Pyramiden, den ryska före detta gruvanläggningen på norska Svalbard, en ren spökstad.  Men en gång var det ett sovjetiskt mönstersamhälle, skapat på en av jordens mest ogästvänliga och isolerade platser: kolgruvestaden Pyramiden på Svalbard.

I detalj: skrivmaskinen

|

Dåtida teknik tvingade fram var skrivmaskinens tangenter skulle sitta. Trots att bättre lösningar kan erbjudas på moderna skrivmaskiner har inget slagit ut den 150 år gamla metoden.

Nya utställningar för en ny tidsålder

|

Politik och kungligheter får allt större plats i världsutställningarna under 1900-talet. I denna sista del om fenomenet världsutställningar ställer vi oss också frågan om utställningarna är relevanta för framtiden.

Världs­utställningarna – fönstret mot framtiden

|

Världsutställningar. En mötesplats för världens ledande industrinationer och en möjlighet för vanliga människor att beskåda det senaste.

125 år av teknikutveckling

|

Identiteten som modern tekniknation är i dag djupt förankrad i svensk självbild. Forsknings- och innovationsdrivna teknikföretag som inom sina specialområden konkurrerar på internationell toppnivå uppfattas av många svenskar som en självklarhet i dag.

Julklappstips från 1861

|

Slut på julklappsidéer? Här kommer några 160 år gamla sista minuten-förslag.

Stämpelklocka i detalj

|

Stämpelklockan är en laddad symbol för 1900-talets lönearbete och hade till syfte att effektivisera och kontrollera de anställda. Vi undersöker en stämpelklocka tillverkad av L.M. Ericsson 1945.

En småländsk brukshistoria

|

Ett av Sveriges äldsta industriföretag är småländska Bruzaholms bruk som fyller 360 år i år. Se bilderna ur Bruzaholms långa historia!

Tips! 120 år med elbilen på Tekniska museet

|

Tekniska museet uppmärksammar elfordonens 120 år av utveckling i Sverige med en ny utställning, öppen t o m 31 augusti.

Mattdrottningen Märta Måås-Fjetterström

|

1919, i svallvågorna efter första världskriget, öppnade Märta Måås-Fjetterström sin ateljé i Båstad. Hon var 46 år gammal och hade en gedigen erfarenhet som textilkonstnär och pedagog. Hon hade mött bakslag och framgångar, men nu skulle hon för första gången pröva vingarna som egen företagare.