Anders Houltz

Forskningschef, docent

Anders Houltz är docent i teknik- och vetenskapshistoria och forskningschef vid Centrum för Näringslivshistoria. Han doktorerade 2003 på en avhandling om Göteborgsutställningen 1923, ”Teknikens tempel”. Han har i flera år forskat och undervisat vid KTH:s avdelning för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö, och skrivit böcker och artiklar i olika sammanhang. Mycket av hans forskning har handlat om industrihistoria, kulturarv och museer

IVA – hundra år i samma (rid)hus

| ,

Det ståtliga huset på Grev Turegatan 16 i Stockholm fyller 120 år i år. I jämnt ett sekel har fastigheten tillhört IVA, Sveriges näst yngsta…

Tips! Seminarium och boksläpp om kartellernas historia

|

Spännande boksläpp 23 januari på Stockholms universitet: release av Kristoffer Strandqvists ”Kartellernas tidevarv. De svenska rörgrossisterna, marknaden och staten 1909-1990”.

Mytomspunnet forskningspalats på Grev Turegatan

|

Många förbipasserande genom åren har frågat sig varför det sitter ett hästhuvud i sten ovanför IVA:s huvudentré på Grev Turegatan. Svaret ligger i byggnadens långa och växlingsrika historia.

IVAs forsknings­station – en startup hub från 1944

|

Efter andra världskriget startade IVA ”en slags äggkläckningsanstalt och första vårdare av nya forskningsföretag.” I dag skulle en sådan verksamhet förmodligen ha gått under rubriken ”startup hub” eller ”inkubator för ny teknik”.

Bilsamhället

| ,

Bilsamhället präglar vår vardag, det styr våra rörelsemönster, formar våra städer och landskap. I arkivet finns historien om bilsamhällets framväxt och drivkrafter.

Hand i hand med Tekniska museet

|

Under sina första decennier var Ingeniörsvetenskapsakademin IVA och Tekniska museet nära sammantvinnade och det var först i mitten av 1900-talet som dessa två nyckelinstitutioner för det svenska ingenjörssamfundet i formell bemärkelse gick skilda vägar.

Borlänges eget Eiffeltorn

|

De flesta byggnader på de stora utställningarna revs när själva utställningen var över. Men det finns undantag: maskinhallen från Stockholmsutställningen 1897 finns sedan länge i Borlänge.

IVA, 100 år, blickar både framåt och bakåt

|

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, firar 100 år under 2019.

Mannen med batteriet

|

Waldermar Jungners elbil var 100 år före Tesla.

Bekönade rum vid halvtid

|

Hösten 2016 inleddes det fyraåriga projektet ”Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia”. Nu gör projektet sin halvtidsrapport.