Samlaren: Kök som berättar

NÄRINGSLIVET AV: Sara Johansson 2023-04-15

Samlaren: Kök som berättar

Det var genom sitt arbete som historikern Karin Carlsson fick upp ögonen för hur mycket köken kan berätta om människors liv. Intresset växte och förutom att bedriva forskning kring detta rum står det i dag också ett antal miniatyr­kök och spisar upp­ställda för beskådan hemma i hennes eget kök.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2020 nr 2.
Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Köket har i alla tider fungerat som hus­hållets samlings­punkt. Länge var det kring den öppna elden man samlades. Här fyllde elden också funktion som ljus­källa. Men med vedspisens introducerande blev i stället köksbordet den givna samlings­platsen.

Dagens moderna kök har utöver samlings- och arbets­plats blivit lite av en status­symbol. Genom den öppna plan­lösningen kan tekniskt avancerad köks­utrustning visas upp, oavsett om det lagas mycket eller lite mat där.

Historikern Karin Carlsson. Foto: Alexander Ruas.

Karin Carlsson är historiker vid Stockholms universitet. Hennes forskning är främst inriktad mot genus- och välfärds­frågor, vilket lett henne till att titta närmare på det här specifika rummet.

‒ Jag har under flera år haft köket i centrum för min forskning. En analys av ett kök kan berätta om det omgivande samhället. Det rymmer teknik­historia, genus­relationer, hem­arbetets status, hushålls­arbetets rationalisering, klass osv. Det är med andra ord spräng­fyllt med information.

Läs också: Köket – ett rum för drömmar

Det här intresset har hon också tagit med hem – i form av miniatyrer. Hemma i sitt riktiga kök har Karin Carlsson en hel del äldre köks­relaterade föremål, bland annat några miniatyr­kök och miniatyr­spisar.

‒ Det första hittade jag på en loppis i Årsta. Det är ett 1940-tals kök, egentligen en disk­bänk med tillhörande skåp, vars luckor var i precis samma blå färg som köket i den 1940-tals­lägenhet jag då bodde i. På så sätt fick jag placera en miniatyr­variant av mitt kök i det riktiga köket.

Foto: Alexander Ruas.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Och på den vägen är det. Hon minns inte riktigt när nästa miniatyr­kök flyttade in, men ett 1970-talskök i gul-orange plast köptes på en loppis i Danmark och en sekel­skiftes­spis ropades in på en nät­auktion. Den senare kan till och med användas på riktigt med hjälp av meta­tabletter och har plattor, ugn och en rad tillbehör.

Hon har också ett svulstigt rosa 1950-talskök som skriker amerikansk hemmafru. Den fick hon i present. Leksaks­köken berättar om olika tids­perioder, matlagnings­tekniker, inrednings­trender och hur barn – i första hand flickor – tidigt skolas in i hus­lighetens göranden.

I detalj: stormköket

Har du någon favorit?

‒ Ett av de finaste köken köpte jag hos en antik­handlare i Gamla stan för 30 kronor. Det är en diskbänk som någon själv tillverkat. Det två disk­hoarna utgörs av två enkla borr­hål. Kranen av en tunn liten stål­tråd. Det är ett riktigt profant kök som berättar om klass och förmodligen även om ett engagerat föräldraskap.

Vilka reaktioner får du från familj och vänner?

‒ Den som uppskattar köken mest är en av mina brors­döttrar som nu är fyra år. Vi har lagat mer mat tillsammans på leksaks­köken än på den vanliga spisen.

Läs också: Industridesign som revolutionerade vardagen

Har du någon kontakt med andra samlare med liknande intresse?

‒ Nej, jag ser mig inte som en samlare på det sättet. En “riktig” samlare skulle knappast imponeras av mina halv­trasiga leksaks­kök. Jag har nog köpt det som blir över, de där kant­stötta, billiga varianterna som andra har ratat.

Kommer du att utöka samlingen?

‒ Nu var det flera år sedan jag köpte något. Jag fick däremot ett 1960-tals kök i present av min bror och hans familj när jag fyllde år sist. Det är lite så det blivit. Köken kommer numera till mig, jag sitter liksom bara still.

Foto: Alexander Ruas.