I detalj: stormköket

PRYLARNA AV: Anders Houltz 2021-05-31

I detalj: stormköket

Vissa produkter blir så framgångsrika att varunamnet blir synonymt med funktionen. Primusköket från 1892 är en av dem.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 2 2019.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Det första sotningsfria fotogenköket togs fram av Frans Wilhelm Lindqvist (1862–1931). Eftersom uppfinningen var den första i sitt slag fick den heta just Primus. Vid S A Andrées ballongexpedition mot Nordpolen 1897 ingick självklart ett Primuskök i utrustningen. Expeditionen slutade tragiskt, men till skillnad från deltagarna överlevde Primusköket 33 års exponering för extremt väder och vind.

Det återfanns 1930 på Vitön i Norra ishavet och var då redo att användas. Det fanns till och med fotogen kvar i behållaren. Länge fanns Primus fabrik på ön Lilla Essingen i Stockholm. Företaget lämnade vid mitten av 1950-talet och i dag är det mest namnet Primusgatan som minner om verksamheten. Huvudkontoret finns nu i Solna.

Koka maten i låda

RELATERADE ARTIKLAR

PRYLARNA

Reflexens historia - från plastbrickor till jackor

Det är den mörka tiden på året och för att...

PRYLARNA

Prylen: Karlssons klister

Med hjälp av en åsna och smart marknadsföring tog svenskarna...

PRYLARNA

Ur arkivet: Minikylen löser problemet

Vad gör man när man plötsligt blir så där väldigt...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Primuskök i originalutförande.I över 50 år behöll Primusköket i stort sett sin ursprungliga form.

PRIMUSKÖKET BESTÅR AV:

  • Brännaren. Lågan blir ren och håller hög värme. Bränsleåtgången är mycket liten.
  • Tidigare fotogenkök hade veke men Primusköket hade i stället brinnande fotogengas, vilket gjorde att det inte sotade.
  • Liten skål för rödsprit. För att tända köket måste man först elda en skvätt rödsprit i skålen, och därmed hetta upp röret från fotogenbehållaren.
  • Behållare för fotogen, med luftpump som pressar upp vätskan.
  • Robust och bärbart. Primusköket blev snabbt en succé i turismens första genombrottstid. Fjällvandring och friluftsliv var högsta mode inom den växande medelklassen.
  • I röret förgasas bränslet genom upphettning.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.