Men det var i slutet av 1930-talet som allt började. Då uppfanns bordshockeyspelet av journalisten och hemmasnickaren Bernt Unger. Han sålde en handgjord prototyp tillsammans med patent till systrarna Svenssons AB Aristospel i Stockholm. Bröderna Klas och Henrik Widegren på Lidingö fick i uppgift att utveckla spelet.
Läs också: Spelkortstillverkning – ett kvinnojobb
Under andra världskriget tillverkades inga spel, men efter kriget fram till 1957 var Aristospel ensamma på marknaden. Nya modeller såldes med stor framgång i hundratusentals exemplar. Flera länder visade intresse för spelen som också började exporteras utomlands. 1957 gick patentet ut och bolaget fortsatte att sälja spelen fram till 1972 då företaget gick i konkurs.
Hans beslut att satsa på spel sammanföll i en nästan kuslig tajming med Tre Kronors VM-guld i ishockey.
Stiga, som är beläget i Tranås, sålde sitt första bordshockeyspel 1957. Stig Hjelmquist som grundade företaget, hade bra näsa för affärer. Hans beslut att satsa på spel sammanföll i en nästan kuslig tajming med Tre Kronors VM-guld i ishockey.
Företaget har därefter erövrat den europeiska marknaden. Stiga tog också spelet vidare från ett enkelt trä- och metallspel med platta plåtgubbar och raka spår, till dagens plastspel med tredimensionella spelare och spår i böjda banor som går in bakom målburarna.
I dag är Stiga störst på marknaden av bordshockeyspel. De tillverkar ungefär hundratusen spel om året. Spelen exporteras till bland annat Finland, Norge, Danmark och Tyskland.
Läs också: Kortleken från Eskilstuna