I detalj: Bordshockeyspelet
VISA BILDTEXT
Stiga bordshockeyspel uppställda inför Riga Cup 2017. Bilden är något beskuren. Bild: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Deed.

PRYLARNA AV: Susanna Lundell 2024-03-18

I detalj: Bordshockeyspelet

Bordshockey har genom åren blivit en uppskattad fritidsaktivitet för många svenskar, men få tänker på att spelets ursprung går tillbaka hela vägen till 1930-talet. Idag dominerar Stiga marknaden med moderna plast­spel och export till flera länder, med en årlig tillverkning på hundra­tusentals exemplar.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2023 nr 4.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Många är de dagar som har förgyllts av bords­hockeyspel. Ljudet av pucken som går i mål och högljudda ja- och nejrop. De populära spelen har gått från svenskarnas vardagsrum till att exporteras utomlands och användas i tävlingar. År 1982 gick de första svenska bords­hockey­mästerskapen av stapeln. Sporten har därefter blivit allt mer populär också inter­nationellt.

Foto: Jörgen Ludwigsson/Kulturparken Småland (CC By).

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Men det var i slutet av 1930-talet som allt började. Då uppfanns bords­hockey­spelet av journalisten och hemma­snickaren Bernt Unger. Han sålde en hand­gjord prototyp tillsammans med patent till systrarna Svenssons AB Aristo­spel i Stockholm. Bröderna Klas och Henrik Widegren på Lidingö fick i uppgift att utveckla spelet.

Läs också: Spelkortstillverkning – ett kvinnojobb

Under andra världs­kriget till­verkades inga spel, men efter kriget fram till 1957 var Aristo­spel ensamma på marknaden. Nya modeller såldes med stor framgång i hundra­tusentals exemplar. Flera länder visade intresse för spelen som också började exporteras utom­lands. 1957 gick patentet ut och bolaget fortsatte att sälja spelen fram till 1972 då företaget gick i konkurs.

Hans beslut att satsa på spel samman­föll i en nästan kuslig tajming med Tre Kronors VM-guld i ishockey.

Stiga, som är beläget i Tranås, sålde sitt första bords­hockey­spel 1957. Stig Hjelmquist som grundade företaget, hade bra näsa för affärer. Hans beslut att satsa på spel samman­föll i en nästan kuslig tajming med Tre Kronors VM-guld i ishockey.

Företaget har därefter erövrat den europeiska marknaden. Stiga tog också spelet vidare från ett enkelt trä- och metall­spel med platta plåt­gubbar och raka spår, till dagens plast­spel med tre­dimensionella spelare och spår i böjda banor som går in bakom mål­burarna.

I dag är Stiga störst på marknaden av bords­hockey­spel. De tillverkar ungefär hundra­tusen spel om året. Spelen exporteras till bland annat Finland, Norge, Danmark och Tyskland.

Läs också: Kortleken från Eskilstuna