Susanna Lundell

Susanna Lundell är journalist och chefredaktör för tidskriften Företagshistoria.

Kooperationens framväxt och coronakrisens lärdomar i Företagshistoria

|

Kooperationen formade Sverige, Polarvagnen tog svenskarna ut i världen, kriser i arkitektbranschen genom historien och Nanna Lindgren Tingwalls fotoskatt i senaste numret av Företagshistoria, ute 18 juni.

Prylen: Nikotintuggummit

|

En storrökande svensk forskningschef utvecklade en smart produkt för rökavvänjning på uppdrag av två läkare. I dag används preparatet i ett åttiotal länder. Nikotintuggummit Nicorette är världens första medicinska produkt för rökavvänjning och behandling av tobaksberoende.

Ögonblicket: När freden kom

|

Pappren flyger som konfetti över gatan då företagare tömmer sina papperskorgar ut genom fönstren, den 7 maj 1945. Människor kramas, bilar tutar. Freden är äntligen här, förväntan i luften. En ny tid väntar, men först ska här firas.

Näringslivets roll under lupp

|

Elin Åström Rudberg är forskare vid Stockholms universitet. Just nu tittar hon närmare på reklam, marknadsföring och en ny syn på marknaden och konsumenter från 1970-talet och framåt.

I detalj: Bordshockeyspelet

|

Bordshockey har genom åren blivit en uppskattad fritidsaktivitet för många svenskar, men få tänker på att spelets ursprung går tillbaka till 1930-talet.

Jordbruket i krigstid, kampen mot kaffedrickandet och fredsögonblick

|

Årets första nummer av Företagshistoria utforskar jordbrukets historiska betydelse för totalförsvaret, Gateaus historia , samt det symboliska fredsögonblicket på Kungsgatan 1945. Ute den 19 mars!

Italienska influenser på NK

|

På 1950-talet blomstrade kreativiteten på varuhuset Nordiska Kompaniet och ett unikt projekt såg dagens ljus. En utställning med italienska arkitekter och konstnärer hölls på Liljevalchs, samtidigt som varuhuset visade kläder, design och varor från Italien. Varuhuset lyfte in den stora världen i svenskarnas vardag.

En julsymbol för hela världen

|

Varför brinner julbocken i Gävle och hur började det? Alla har någon gång funderat över det och det finns knappast någon som inte känner till bocken som också är berömd utomlands.