Vänster: Betty Svedlund kokar messmör i Vemdalen 1962. Tillverkningen
krävde kontinuerlig tillförsel av ved och att man rörde om
i den stora messmörsgrytan. Foto: Einar Montén, Jamtlis Bildbyrå./Höger: Fjällbrynt.
Messmöret har en lång historia, men ingen vet egentligen när det började tillverkas. Däremot vet man att mesvarorna är en gammal produkt från fäbodkulturen i mellersta delen av Sverige.
I årsboken Jämten, 2011, berättas det om att några jämtländska forbönder (bönder som drygade ut sin försörjning med att mot betalning utföra olika körsysslor) hade en tunna på cirka 18 kilo messmör med sig när de åkte till marknaden i Levanger i Norge 1683. När Carl von Linné gjorde sina resor i norra Sverige intog han gärna en smörgås med messmör på.
Mesvarorna har varit intimt förknippade med fäbodarna. På fäbodarna omvandlades mjölken till smör, ost och mesvaror i form av messmör och mesost, vilket var en viktig ekonomisk inkomstkälla. Tillverkning av mesvaror krävde mycket ved, och ett messmörskok kunde ta en hel dag, beroende på hur mycket vassla som skulle kokas in.
Namnet messmör lyckades de få registrerat som en patenterad märkesvara, vilket innebär att det i dag är Sveriges näst äldsta i bruk varande märkesvara.
Att sköta omrörning i de stora messmörsgrytorna och se till så att det inte brändes vid, var ett av butösernas (kvinnor som arbetade med djuren på fäbodvallarna) jobb. Messmör tillverkas av vassle som är en biprodukt från osttillverkningen.
Vasslen är en tunn vätska som ser ut som vatten, men som är mycket näringsrik. Osttillverkarna upptäckte att om man kokade vasslen i gjutjärnskärl så tjocknade den när vätskan avdunstade.
I dag tillverkas messmör i stora rostfria tankar i ”messmörets huvudstad” Östersund, och säljs i hela landet. För 85 år sedan, 1939, började Jämtlands mejeriförening saluföra Fjällbrynt messmör. Namnet messmör lyckades de få registrerat som en patenterad märkesvara, vilket innebär att det i dag är Sveriges näst äldsta i bruk varande märkesvara.
I dag har mesvaror börjat användas inom matlagning och vid chokladtillverkning, vilket innebär att produkten med sitt ursprung i fäbodkulturen fortsätter att vara en del av matkulturen. Ordet mes i messmör och mesost kommer från det norska ordet myse som betyder just vassla.
Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.
Hantera dina cookieinställningar
Nödvändiga cookies
Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.
Cookies för statistik
För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.