(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-W7J446Q');
Prylen: Fjällbrynt messmör
VISA BILDTEXT
Vänster: Betty Svedlund kokar messmör i Vemdalen 1962. Tillverkningen
krävde kontinuerlig tillförsel av ved och att man rörde om
i den stora messmörsgrytan. Foto: Einar Montén, Jamtlis Bildbyrå./Höger: Fjällbrynt.

PRYLARNA AV: Seved Johansson 2024-04-18

Prylen: Fjällbrynt messmör

Messmöret har en lång historia, men ingen vet egentligen när det började tillverkas. Däremot vet man att mesvarorna är en gammal produkt från fäbod­kulturen i mellersta delen av Sverige.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 4 2014. 

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

I årsboken Jämten, 2011, berättas det om att några jämt­ländska for­bönder (bönder som drygade ut sin för­sörjning med att mot betalning utföra olika kör­sysslor) hade en tunna på cirka 18 kilo messmör med sig när de åkte till marknaden i Levanger i Norge 1683. När Carl von Linné gjorde sina resor i norra Sverige intog han gärna en smörgås med messmör på.

Läs också: En världskändis på tallriken

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Mesvarorna har varit intimt för­knippade med fäbodarna. På fäbodarna omvandlades mjölken till smör, ost och mes­varor i form av messmör och mesost, vilket var en viktig ekonomisk inkomst­källa. Till­verkning av mesvaror krävde mycket ved, och ett messmörs­kok kunde ta en hel dag, beroende på hur mycket vassla som skulle kokas in.

Namnet messmör lyckades de få registrerat som en patenterad märkes­vara, vilket innebär att det i dag är Sveriges näst äldsta i bruk varande märkes­vara.

Att sköta omrörning i de stora messmörs­grytorna och se till så att det inte brändes vid, var ett av bu­tösernas (kvinnor som arbetade med djuren på fäbod­vallarna) jobb. Messmör tillverkas av vassle som är en biprodukt från ost­till­verkningen.

Vasslen är en tunn vätska som ser ut som vatten, men som är mycket närings­rik. Ost­tillverkarna upptäckte att om man kokade vasslen i gjut­järns­kärl så tjocknade den när vätskan avdunstade.

En glad Sundsvalls Mjölkcentral-medarbetare visar upp två mellannorrländska mejeriprodukter, smör och messmör, 1965. Ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

I dag till­verkas messmör i stora rostfria tankar i ”messmörets huvud­stad” Östersund, och säljs i hela landet. För 85 år sedan, 1939, började Jämt­lands mejeri­förening saluföra Fjäll­brynt messmör. Namnet messmör lyckades de få registrerat som en patenterad märkes­vara, vilket innebär att det i dag är Sveriges näst äldsta i bruk varande märkes­vara.

I dag har mesvaror börjat användas inom matlagning och vid choklad­tillverkning, vilket innebär att produkten med sitt ursprung i fäbod­kulturen fortsätter att vara en del av mat­kulturen. Ordet mes i messmör och mesost kommer från det norska ordet myse som betyder just vassla.

Läs också: Gräddfil – en modern sommarklassiker

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.