Koka maten i låda
VISA BILDTEXT
Större koklåda med kittel från Arméns Intendenturförråd i Karlsborg 1942. Källa: Armémuseum.

PRYLARNA AV: Centrum för Näringslivshistoria 2020-01-03

Koka maten i låda

Koklådan är en form av köksutrustning som man inte hittar på stormarknadernas vitvaruavdelningar. Icke desto mindre är det en uppfinning som har haft sin roll i det svenska köket.

Hösten 1915 började Stockholmsfirman Julius Slöör att saluföra en koklåda av inhemsk tillverkning, tidigare hade de importerats från Tyskland. Koklådan är helt enkelt en isolerad trälåda med lock.

Maten kokades upp i en gryta, som sedan sattes ner i koklådan där rätten fick bli färdig, allt för att spara på det dyra bränslet. Det var ont om ved och kol 1915, och inte oväntat hade koklådan sin nästa storhetstid under andra världskriget.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Helt praktisk var den kanske inte, i Bonniers månadshäfte påpekar skribenten att Julius Slöörs koklåda är tung, och man måste stå på knä för att lyfta i och ur maten.

Till fördelarna hörde dock ett asbestlock som höll kvar värmen i grytan, liksom en platta av täljsten som kunde värmas i kakelugnen och förstärka koklådans effekt. I dag torde det vara få som har en riktigt bra koklåda i sin ägo.

Läs också: När plastpengarna kom till Sverige