Sara Johansson

Redaktör, chefredaktör för magasinet Företagshistoria

Sara Johansson är redaktör på Centrum för Näringslivshistoria. Trots alla böcker, tidningar och sajter hon gjort om företag blir hon fortfarande lika glad över de aha-upplevelser företagshistorien ger.

Teckningar som fångar stilen

|

Hundra år av modeteckning visas upp i en ny utställning på Teckningsmuseet. Inför utställningen har tidskriftsarkiven dammsugits på illustrationer.

Ute nu: Företagshistoria #2 2021

|

Den 8 juni kommer senaste numret av Företagshistoria, i den får naturen ta plats. Det handlar bland annat om lin, kartong och träsprit. Och dessutom berättar vi industrijätten Gränges 125-åriga historia.

Svenska kontakter med Bauhaus

|

Som professor vid Konstfack, författare, föreläsare och mångårig redaktör för tidskriften Form är Kerstin Wickman en välkänd person i designkretsar. Nu, vid 79 års ålder, dyker hon ner i de svenska relationerna till Bauhausskolan under 1920- och 1930-talen.

Platsen: Shopping i Luleå

|

När brittiskfödde arkitekten Ralph Erskine fick uppdraget att rita en galleria i Luleå såg han chansen att skapa något mer än bara ett ordinärt köpcentrum. Han ville att hela stadslivet skulle kunna fly kylan under vintermånaderna och att byggnaden skulle uppmuntra till möten och samvaro.

Ute nu: Företagshistoria #1 2021

|

På tisdag 16 mars kommer årets första nummer av Företagshistoria. I den tittar närmare vi på företagshälsovårdens historia, dessutom handlar det om skidåkning och dansk-svensk öl.

Den klassiska Hessekjolen

|

Den så kallade Hessekjolen var under många år ett väldigt populärt plagg för kvinnor i alla åldrar, men kanske framför allt tilltalade den dem som nått en “mognare” ålder.

Politikern och industrimannen Arvid Lindmans liv under lupp

|

Arvid Lindman (1862–1936) är mest känd som Sveriges statsminister under två perioder. Men han var också en mycket aktiv näringslivsprofil, och det är den delen av hans liv som nu sätts under lupp.

Ur arkivet: Välanvänd mjölkhämtare

|

Ett av många arkivfynd som finns hos oss på Centrum för Näringslivshistoria – mjölkutköraren Verner Nilssons mjölkhämtare.

Årets sista nummer av Företagshistoria ute!

|

På tisdag 8 december släpps årets sista nummer av Företagshistoria. Läs om hur Konsum drev nattklubb på 60-talet, Överskottsbolagets ursprung och 50 stormiga år inom glasögonbranschen.

Skördetid i senaste numret av Företagshistoria

|

Den 29 september kommer senaste numret av Företagshistoria. Läs om skördetröskans historia, sparbankernas födelse samt om bröderna Nobels äventyr i Ryssland under tsartiden!