Kooperativa Förbundets Arkitekt- och Ingenjörsbyrå, KFAI, startade 1925 i lokalerna på Stadsgården 12. På 1930-talet var det Sveriges största arkitektkontor, där socialt engagemang och den funktionalistiska sakligheten var tongivande. KFAI ritade utöver matbutiker, varuhus och stormarknader även bostäder, fabriksanläggningar och restauranger. Foto: Ur Kooperativa Förbundets arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
Tider av lågkonjunktur och kris i byggbranschen har genom historien följts av kriser i arkitektbranschen. Ofta är det de stora företagen och de riktigt små som klarat kriserna bäst.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 2 2024.
När det blir lågkonjunktur påverkas många olika branscher. Kris i byggbranschen drabbar också, som ett brev på posten, arkitektbranschen. Vi ser det i dag och liknande kriser fanns både på 1990-talet, 1970 talet och 1930-talet i Sverige. Att saker händer igen, som i en kris, är naturligt, det är en sorts mönster. Lågkonjunkturer kommer och går. Byggandet går upp eller ner.
Även under 1800-talet har det funnits liknande kriser som gav avtryck bland arkitekter, men innan 1880-talet fanns det så få arkitekter som jobbade på den privata marknaden att krisen inte blev så stor som exempelvis i dag.
Tidigare ritade byggmästarna i stor utsträckning husen själva, men när näringsfriheten infördes, föddes arkitekten och byggmästarens roll blev annorlunda. På 1860-talet uppstod i stället tre grupper: arkitekter, byggare och ingenjörer.
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.
KRISER I ARKITEKTBRANSCHEN GENOM HISTORIEN
Vad kan vi lära av historien och vilka paralleller finns från tidigare kriser bland arkitektföretag till den kris vi ser i branschen i dag?
Anders Bergström är lektor i arkitekturens teori och historia på KTH Arkitekturskolan. I USA finns forskning om detta och krisen som uppstod under 1970-talet i USA påminner om det som händer i dag i Sverige. Den amerikanska forskningen är därför relevant för att beskriva det som händer nu.
– Renodlade arkitektföretag har svårare att ställa om än företag som exempelvis också har andra typer av anställda, som ingenjörer, säger Anders Bergström.
Sådana företag som har en blandning av olika anställda blir mindre konjunkturkänsliga och klarar ofta kriser bättre. Anders Bergström tror att vi kommer att få se fler företag med en mix av olika yrkesgrupper i Sverige, liksom fler uppköp av företag och därmed större konglomerat.
STORA FÖRETAG KLARAR KRISER BÄST
Under tidigare kriser i arkitektbranschen är det de stora företagen som klarat sig bäst. Även de har det tufft och går kanske med förlust under kriser, men de kan ha ägare som hjälper till och de får också de stora uppdragen.
– De stora kontoren klarar sig bättre i Sverige. De i mitten har det svårast. De har för liten omsättning och för lite reserver. De stora företagen har bredare kundunderlag och klarar sig bättre, säger Anders Bergström.
Det blir därför de riktigt stora kontoren och de små som blir kvar i kriser. De medelstora eller medelsmå köps upp eller tvingas till konkurs. Under kriser är det också arkitektföretag som nischat sig mot bostäder som har det tuffast.
– Exempelvis kyrkliga byggnader är inte konjunkturkänsligt på samma sätt, säger Anders Bergström.
Så länge bostadsbyggandet ligger på is och räntorna är fortsatt höga, syns ingen ljusning. Göran Ekeroth är arkitekt och kundansvarig på Strategisk Arkitektur. Han startade företaget på 1990-talet tillsammans med en annan arkitekt.
– Kanske har man blivit lite bättre av att det har varit sämre. Vi startade vårt företag mitt under dåvarande kris. Det blev ett sätt att försörja sig, som också ledde till att vi bestämde oss för
hur vi ville driva vårt företag. Krisen som var då har betytt allt för mitt yrkesliv och för mig som företagare.
Tankarna som föddes under 1990- talet har varit viktiga för att företaget fortfarande finns kvar. Göran var 24 år och hans kollega 28 år när de startade. De kom då direkt från utbildningen så de kunde inte konkurrera med erfarenhet men med att göra saker på sitt eget sätt.
– Att ständigt fråga sig ”hur man kan vara relevant”, ”hur man bäst kan bidra« har gett oss det vi har i dag. Kryddat med att alltid försöka ”tänka tvärtom” och se vart det leder. Inte nöja sig med att »så här gör man ju…” för det gör ju alla andra. Vi har hela tiden utgått från att vi ska försöka ha vår take på saker, göra tvärtom, tänka nytt.
I dag har företaget närmare sextio anställda. De hade några uppsägningar under 2023 och några nu i vår, men är än så länge lindrigt drabbade av nuvarande kris, vilket Göran menar hänger ihop med sättet att tänka som de lärde sig från förra krisen.
– Vi vet att vi måste agera snabbt och handfast. Inte leva på hoppet. Hope for the best but prepare for the worst. Alltid tänka framåt. Vad händer efter detta uppdrag, efter denna kundrelation. Alltid vässa oss, vara på tårna och utvecklas. Tidigare kris har lärt oss att vi inte slår oss till ro.
Under studietiden arbetade Göran extra hos en arkitektföretagare som har haft företag sedan 1970-talet och fortfarande är verksam, 83 år gammal.
– Han sa nyligen att man inte ska hoppas att saker går bra om man driver ett arkitektföretag. Får vi inte betalt tar pengarna slut direkt, man måste hela tiden förbereda sig för det värsta. Vi måste veta att det fungerar, annars måste vi agera. En konsultverksamhet sitter inte på några tillgångar utan tillgångarna är ju människor.
Vilka företag som klarar sig eller inte, är komplicerat att svara på.
– Vi lärde oss under krisen på 1990-talet att vi behövde bli större och ha fler kunder för att inte vara så sårbara. Ett kontor med 15–20 anställda kan ha svårare att klara sig om de har få kunder.
Arkitekter som ingår i en större teknikverksamhet som Sweco eller Projektengagemang kan ha lättare att klara sig eftersom de har mer resurser.
Men även stora kontor har haft det tufft i tidigare kriser. KF:s arkitektkontor drabbades av lågkonjunkturen i början av 1970-talet och antalet anställda minskade. Efter ett antal tuffa år överlät KF verksamheten till Riksbyggen på 1990-talet. De lade ner verksamheten året efter.
Karin Nyrén är inredningsarkitekt med en långt arbetsliv bakom sig. Hon har upplevt kriserna, både på 1970-talet och 1990-talet.
Under slutet av utbildningen arbetade hon två dagar och en kväll i veckan med upprustning av miljonprogrammet Storvretan i Tumba. Då det var svårt att få praktik i Sverige gjorde hon sin praktik på ett arkitektkontor i London.
Efter utbildningen 1972 till 1978 fick hon jobb hos Ahlséngruppen Arkitekter och konstnärer där hon mest arbetade med upprustning av olika miljonprogram. Hon rustade gårdarna, trapphusen och gemensamma lokaler tillsammans med de boende. Krisen under sjuttiotalet minns hon väl.
– Det var väldigt svårt att få jobb. Några startade eget, andra undervisade och blev lärare. Det kändes lite kymigt att jag fick jobb och inte andra. Min brorsa som också är arkitekt hade också svårt att få jobb. Det var ingen lätt period. Många hoppade av sitt yrke eller hamnade i gränslandet mellan arkitektur och annat.
Karin Nyrén arbetade på Ahlsengruppen fram till 1984. Sedan gick hon till Hidemark och Månsson och arbetade med kalkyl- och systemhandlingarna för inredningen av Vasamuseet. Därefter lades alla inredningsprojekt på is och Karin arbetade då med upprustningen av Kasern II och annexet till Konsthögskolan på Skeppsholmen.
1987 började hon på Nyréns som hennes far startade och där hennes bror arbetade och hon hardärefter arbetat mycket med bibliotek,museer, högskolor och kulturhus. Nyréns hade några år tidigare blivit delägarägt.
– Nyréns blev inte så berörda av krisen, alla raggade jobb, alla var engagerade eftersom alla var delägare. Vi hade andra typer av marknader än de som gick ner, som exempelvis bostäder. Vi hade inte den typen av uppdrag, men jag vet att många andra hade det tufft under nittiotalskrisen.
Många människor på 1970- och 1980-talen startade egna kontor. Karin Nyrén blev kvar på Nyréns
resten av sitt yrkesverksamma liv. Åren 2004–2011 var hon också professor på halvtid i Inredningsarkitektur på Konstfack samtidigt som hon arbetade på Nyréns halvtid. Hon sa upp
professorstjänsten när brodern Johan fått i uppdrag att rita Artipelag och hon behövdes på heltid.
– De företag jag har varit på har klarat kriserna bra. Jag tror att jag har haft tur och har varit på rätt ställen. Men jag tror att det är allra jobbigast för de som kommer ut det år eller de år det är kris. På 1990-talet minns jag att det var många som sökte jobb hos oss på Nyréns.
För att klara kriser måste man kunna tänka sig att göra andra saker i sitt yrke, bredda sig helt enkelt.
– Det är upp och ner för arkitektföretagare. När byggkranarna inte är uppe finns det inga jobb för oss. Det kanske utvecklar yrket också, men det är mycket tuffare i dag. Man ska upphandla jobb och ha gjort liknande jobb för att vara aktuell för att få ett uppdrag.
Vardagen på kontoren är extremt tuff just nu och parallellerna till tidigare kriser i branschen är många, säger Karin Nyrén.
Under 2023 och början på 2024 har exempelvis arkitektföretagen White, Wingårdhs och Semrén och Månsson varslat personal. Det finns också företag som tvingats till konkurs. Visbyark med ett tjugotal anställda är ett sådant exempel. Företaget hade funnits sedan 1980 och har tidigare klarat många kriser.
Under början av 2023 såg allt bra ut för Visbyark, sedan gick allt fort åt fel håll. Några projekt sköts på framtiden, några sprack, ramavtal blev överklagade och andra uppdrag uteblev. Det som hände Visbyark är symptomatiskt för hur det ser ut i arkitektbranschen och hur fort det kan gå i tider av kris, både i dag och tidigare i historien.
LIKHETER I KRISER
Både under 1990-talskrisen bland arkitektföretag och i nuvarande kris är en kraftig inbromsning av bostadsprojekt och kontorsprojekt, en minskad efterfrågan, höjda räntor, ökad inflation och högre byggkostnader anledningen till att projekt inte går ihop och läggs ner.
På 1930-talet var det också en djupgående kris för arkitektföretag. Den höll i sig i ungefär fem år.
– Stockholmsutställningen sågs som modernismens genombrott, men högkonjunkturen som då pågick övergick i lågkonjunktur nästan direkt efter utställningen. Det ledde även till att arkitekter förlorade jobbet, säger Anders Bergström.
En skillnad vid en jämförelse av kriserna i branschen förr och nu är att ett arkitektkontor på 1920-talet hade högst ett 20-tal anställda.
– De flesta kontor var då enskilda firmor, med ägare i toppen, som hade timanställda. Företagsmässigt var det inte lika problematiskt att hantera som i dag. Mindre arbete gav helt enkelt färre arbetstimmar att erbjuda utan att varsel eller uppsägningar krävdes.
Därefter växte kontoren och antalet arkitekter på företagen blev fler.
Under 1960-talet genomgick den industrialiserade världen stora förändringar. Det ledde bland annat till en samtida kris för arkitektyrket, kopplat till nya attityder till social ingenjörskonst, miljömedvetenhet och nya konsumtionsmönster, vilket resulterade i professionella tvivel såväl som faktisk arbetslöshet bland arkitekter.
Under krisen på 1970-talet tog det nästan femton år innan arkitektbranschen återhämtade sig, medan krisen under 1990-talet höll i sig i sju år.
– Några exempel på företag som var med på den tiden och som klarade kriserna då är Lindros, Nyréns och Tengboms i Stockholm, och White i Göteborg. De överlevde de tuffa tiderna, säger Anders Bergström.
SÅ TACKLAR ARKITEKTFÖRETAGARNA KRISERNA
På 1970-talet och 1990-talet försökte arkitekter hantera kriserna genom att bredda sig mot andra fält, som exempelvis byggnadsvård, för ha möjlighet att fortsätta arbeta.
– Det kan vi se i dag också men nu försöker man knyta arkitektföretagandet till hållbarhet och ta hand om äldre bebyggelse också, säger Anders Bergström.
Arkitektföretag som hittar andra nischer eller breddar sig kan alltså ha lättare att klara sig. Kristider för arkitektföretag leder också till att yrkesrollen förändras och breddas.
För arkitekter som blivit arbetslösa i lågkonjunktur, kan det vara en bra idé att bli mindre specialiserad. I en lågkonjunktur vill också fler studenter fullfölja sitt examensarbete och färre åker utomlands.
– Det sker en akademisering av utbildningen och arkitekter distanserar sig till praktiken, säger Anders Bergström.
Under krisen i Sverige på 1990-talet var denna utveckling också tydlig. Skolan blev viktigare än praktiken.
– Tidigare har man försökt att undvika specialiseringar på masternivå. Man försöker medvetet få studenter att bredda sin yrkeskompetens för tider av kris. I förlängningen kan akademiseringen leda till något bra när allt kommer igång, men det är förstås tragiskt under kriser om framtidstron hos arkitektföretagare försvinner, säger Anders Bergström.
Det är svårt att sia om framtiden och hur lång lågkonjukturen för arkitektföretag blir denna gång.
– För att kunna förutse det måste man fundera över vad krisen beror på. Den kris vi har nu påminner om 1970-talets på det sättet att den har med globala orsaker att göra. Därför är det svårare att säga hur långvarig den blir om man jämför med exempelvis krisen på 1990-talet, som var orsakad av händelser i fastighetsbranschen och endast drabbade Sverige. Krisen på 1970-talet drabbade fler länder liksom krisen i dag, som drabbar de flesta länder utom USA.
Ingen kan veta hur lång den kris kommer att vara som just nu påverkar arkitekterna och arkitektföretagen. Eftersom byggbranschen är så konjunkturkänslig och arkitektbranschen följer byggbranschen, kommer vi med säkerhet att få se fler liknande kriser i framtiden.
Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.
Hantera dina cookieinställningar
Nödvändiga cookies
Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.
Cookies för statistik
För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.