Ronald Fagerfjäll

Författare och ekonomijournalist

Journalist, chefredaktör, författare och företagshistoriker. Tidigare vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Affärsvärlden och Dagens Industri. Författare till standardverket "Företagsledarnas århundrade" (Norstedts förlag).

Finlands makalösa upphämtning

|

Svenskens syn på Finlands industri har ändrats i grunden. Från basindustri, låga löner och legotillverkning har landet, sönderslitet av krig, nästan gått upp till toppläge i OECD:s välståndsliga. Forskning inom it, design och konsumentkänsla är några av framgångsfaktorerna.

Sandvik formades i hårt väder

|

Sandvik the Journey, så hette den multinationella verkstadskoncernens jubileumsfirande våren 2007 – en 150-årig resa värd att fira! Det unika med just Sandvik är att resan beskriver såväl en industrialiseringsvåg som globaliseringen av världsekonomin och utvecklingen av ett världsföretag.

Lastpallen som revolutionerade världen

|

Det globala transportsystemet är handelns eget blodomlopp, i dag snabbare och mer effektivt än någonsin. Bakom det ligger en transportteknisk revolution. Den är föga uppmärksammad, trots att utvecklingen möjliggjort svenska världssuccéer som H&M och IKEA. Allt startade med ett världskrig och en grovt tillyxad lastpall.

Semper – vällingen som blev bestående

|

”Kan du få med några Sempervälling i packningen är det bra”, säger dottern Mayako som bor utomlands. Inget är som svensk lagom varm välling när hungern plötsligt slår till. Barnbarnet dricker välling som alla andra svenska barn och den heter åter Semper numera, inte något annat.

Finanskriser skapas i ett mönster av kaos

|

Att analysera en finanskris är relativt enkelt. Det svåra är att pricka in rätt tidpunkt. Kriser uppstår inte av ett enstaka skäl. Snarare uppstår en farlig kombination av samverkande orsaker – ett kaosmönster.

Mannen bakom Electrolux

|

Vem var Axel Wenner-Gren? Stjärnsäljare med makalösa framgångar. Men samtidigt naiv, slarvig och med vådliga världspolitiska ambitioner.

Fräschörens dyra hjälpmedel

|

En kritvit 1500-talsdrottning, ungerskt vatten, en solbränd parfymdrottning, en fräsch 60-talstjej och nervgiftet botulin. Mycket ryms i kosmetikans historia – i Sverige allt från Barnängen till Oriflame och Q-Med.

Ingvar Kamprads storverk kom över tiden

|

Ingvar Kamprad föddes år 1926 och gick nyligen bort, 92 år gammal. Med ett ovanligt långt företagarliv lyckades han skapa världsföretaget Ikea.

Livet efter Kreuger

|

Under några få år före sin död skaffade sig Ivar Kreuger makt över en jättelik företagsgrupp där han själv styrde allt. Men vad hände med den omstridde finansmannens företag efter hans död?

Axel Wenner-Gren, spion eller spänningssökare?

|

Den svenske dammsugar- och kylskåpskungen Axel Wenner-Gren svartlistades av USA då han misstänktes gå Nazitysklands ärenden. Men kanske handlade det i själva verket bara om…