Ronald Fagerfjäll

Författare och ekonomijournalist

Journalist, chefredaktör, författare och företagshistoriker. Tidigare vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Affärsvärlden och Dagens Industri. Författare till standardverket "Företagsledarnas århundrade" (Norstedts förlag).

Lastpallen som revolutionerade världen

|

Det globala transportsystemet är handelns eget blodomlopp, i dag snabbare och mer effektivt än någonsin. Bakom det ligger en transportteknisk revolution. Den är föga uppmärksammad, trots att utvecklingen möjliggjort svenska världssuccéer som H&M och IKEA. Allt startade med ett världskrig och en grovt tillyxad lastpall.

Semper – vällingen som blev bestående

|

”Kan du få med några Sempervälling i packningen är det bra”, säger dottern Mayako som bor utomlands. Inget är som svensk lagom varm välling när hungern plötsligt slår till. Barnbarnet dricker välling som alla andra svenska barn och den heter åter Semper numera, inte något annat.

Finanskriser skapas i ett mönster av kaos

|

Att analysera en finanskris är relativt enkelt. Det svåra är att pricka in rätt tidpunkt. Kriser uppstår inte av ett enstaka skäl. Snarare uppstår en farlig kombination av samverkande orsaker – ett kaosmönster.

Mannen bakom Electrolux

|

Vem var Axel Wenner-Gren? Stjärnsäljare med makalösa framgångar. Men samtidigt naiv, slarvig och med vådliga världspolitiska ambitioner.

Fräschörens dyra hjälpmedel

|

En kritvit 1500-talsdrottning, ungerskt vatten, en solbränd parfymdrottning, en fräsch 60-talstjej och nervgiftet botulin. Mycket ryms i kosmetikans historia – i Sverige allt från Barnängen till Oriflame och Q-Med.

Ingvar Kamprads storverk kom över tiden

|

Ingvar Kamprad föddes år 1926 och gick nyligen bort, 92 år gammal. Med ett ovanligt långt företagarliv lyckades han skapa världsföretaget Ikea.

Livet efter Kreuger

|

Under några få år före sin död skaffade sig Ivar Kreuger makt över en jättelik företagsgrupp där han själv styrde allt. Men vad hände med…

Axel Wenner-Gren, spion eller spänningssökare?

|

Den svenske dammsugar- och kylskåpskungen Axel Wenner-Gren svartlistades av USA då han misstänktes gå Nazitysklands ärenden. Men kanske handlade det i själva verket bara om…

Memorandum från FBIs arkiv om Axel Wenner-Gren.

FBIs promemoria om Axel Wenner-Gren

|

I slutet av januari 1940 skrev FBI, den federala polismyndigheten i USA, en promemoria om Axel Wenner-Gren.  Här kan du läsa den i översättning av…

Axel Wenner-Gren. (Bild ur Ericssons företagsarkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.)

Bakgrund: Axel Wenner-Gren

|

Vem var mannen från Uddevalla med de stora framgångarna och den grandiosa självuppfattningen? Ett av svaren på den frågan är att han var världens kanske…