Bartosz Petryk

Arkivarie, fil. mag.

På bilden skivspelaren Sonab 85S, förstärkare + radio Sonab R 4000 och en högtalare OA-5. Foto: Sonab

Carlssons högtalare sprider ljud som doft

|

Ligg ned i soffan och njut! Det är inte du som ska anstränga dig för att ljudet ska bli bra i ditt vardagsrum. Det är högtalarmärket som ska vara anpassat till de akustiska villkoren i ditt hem!

Arbetsplatser med historia

|

De svenska arbetslivsmuseerna är många och de är spridda över hela riket. Cirka 1 500 föremålssamlingar, bruksorter och byggnader räknas i dag som arbetslivsmuseer och tillhörande det svenska kulturarvet. Större delen av dessa drivs av ideella krafter genom föreningar, stiftelser, företag eller privatpersoner.

Företagen som skapar egna museer

|

Många företag är stolta över sin historia och berättar den gärna i till exempel tidningsartiklar och böcker. Vissa går dock ett steg längre och skapar en plats där besökare väldigt konkret kan ta del av företagets bakgrund och utveckling.

Prylen: Snus

|

Silverskålen med färskt snus stod på bordet, Knut tog en silversked och drog upp det i näsan, luktade, nös ut. Var det bra, fick lasten säljas. Var det dåligt, fick det göras om. ”Snuskungen” Knut Ljunglöfs näsa var hans främsta affärsredskap när han basade över Europas största tillverkare av rökfri tobak. Och flaggskeppet hette Ettan.

Datorerna tar över

|

Nya tider krävde nya maskiner. Den svenska datorhistorien började med kalla krigets intåg och slutade 40 år senare när konkurrensen från de globala tillverkarna blivit för stor. I stället satsade man på utveckling av mjukvara och internetlösningar.

Gaffas arkiv försvann i storbrand

|

I mars rasade en storbrand på industriområdet Ringön på Hisingen. Bland de företag vars historia brann upp var musiktidningen Gaffa.

Movieboxens uppgång och fall

|

Under 1980-talet blev hemvideo ett begrepp. Och alla de som inte hade egen videospelare kunde hyra en när de ändå plockade upp sin hyrfilm. Movieboxen var under dessa år ofta hemmatittarnas räddning.

Lucka 22: Krut för eget bruk

|

Gör egen snus, allt som behövs är lite frön, sol, gödsel och tålamod.

Lucka 12: Från julkort till e-jul

|

I århundranden har människor skickat julhälsningar, brevledes och på andra sätt.

Med smak för öl

|

Den 25 juli 1955, i ett rum fyllt med glas och flaskor, förs det noggranna anteckningar: ”ljus”, ”fyllig”, ”ngn. sötma” och ”elegant”. Det som beskrivs är smaken på olika sorters starköl som ska börja saluföras av det nybildade Systembolaget.