Lucka 22: Krut för eget bruk
VISA BILDTEXT
Fabriken i Arvika, ca 1970-tal. Bild ur Snus- & Tändsticksmuseums samlingar.

UR ARKIVET AV: Bartosz Petryk 2018-12-21

Lucka 22: Krut för eget bruk

Enligt legenden var det Christofer Columbus och hans sjömän som mottog rullade tobaksblad i gåva från indianerna. Tobaken fick följa med hem till den europeiska kontinenten, och nådde Sverige i slutet av 1500-talet.

 

År 1724 basunerar kung Fredrik I ut att Sverige ska bli självförsörjande på tobak inom fyra år, och tillsammans med potatis och andra grödor i släktet Nicotiana blir det utbrett att odla tobak för eget bruk och till de tobaksfabrikörer som poppar upp från söder till norr. Tobaksodling blir tidigt ett kvinnoarbete och kunskapen går i arv från mor till dotter.

Under 1800-talet plockar adeln upp cigarrer medan snusbruket förpassas ner till arbetarna, fuktiga prillor stoppas in under läppen och kompletterar brännvinet. Ändå fram till 1964 storodlas det tobak i Sverige innan kostnaderna blir för höga bland den internationella konkurrensen.

Efter monopolisering och liberalisering kan den hängivne och händige snusaren idag snöa in sig på att göra eget snus – till skillnad från hembränning är det inte olagligt och svårighetsgraden ligger i höjd med att odla tomater. Införskaffa tobaksfrön, så i äggkartonger på köksfönsterbrädet, plantera om i krukor när stjälkarna växt till sig – även om det saknas trädgård eller kolonilott behövs det endast sol, gödsel och tålamod. Torka sedan fullvuxna blad genom att hänga upp i tvättlina i taket, smula och mal i matberedaren och svetta blandningen i ugn eller den där riskokaren som ändå står och samlar damm längst in i skåpet. Baka och bjud på hemlagat, då det finns ungefär en miljon svenskar som kan tänka sig att smaka.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Läs mer om årets julkalender och se de andra luckorna här