Clarion Collection Hotell Bolinder Munktell I Eskilstuna är inrymt i det tidigare huvudkontoret för Munktells Mekaniska Verkstad. Foto: Strawberry/Tekniska museet.
Sverige är fyllt av smultronställen för den som är intresserad av företagshistoria. Och det finns många hotell att välja på som också tar vara på näringslivets kulturarv.
Detta är något som den norska hotellmagnaten Petter Stordalen och hans hotellkedjor tagit fasta på. För ett av Strawberry-koncernens varumärken, Clarion Collection, är ”hygge” ledordet. Begreppet är hämtat från danskan och norskan, och betyder ungefär stämning av mysighet och ”bekväm gemytlighet”.
– De gamla historiska byggnaderna är perfekta för att bygga vidare på en unik känsla. Gamla industrilokaler är väldigt unika lokaler som gör att hotellet blir en speciell upplevelse för gästen, som man annars inte skulle kunna återskapa. Det är också fantastiskt att kunna göra en sådan här byggnad tillgänglig för många människor, säger Emma Olofsson, ansvarig för nya hotellprojekt på hotellkoncernen Strawberry.
Flera av byggnaderna är kulturminnesskyddade, vilket innebär en speciell utmaning inför ett hotellbygge. Eftersom Strawberry inte själva äger fastigheterna, samarbetar man med fastighetsägaren som anlitar en antikvarisk sakkunnig. På hotellen har man tagit vara på kulturarvet på olika sätt.
Här är några exempel:
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.
LÄMNINGAR FRÅN MÖBELFABRIKEN
Hotel Kompaniet har fått sitt namn från Nordiska Kompaniet, som i bland annat dessa lokaler hade sin möbelverkstad fram till 1973, då verksamheten lades ned. Verkstaden etablerades 1904, två år efter att Nordiska Kompaniet slog upp sina första portar vid Stureplan i Stockholm. 13 år senare flyttade varuhuset till sina befintliga lokaler på Hamngatan.
Till en början tillverkades enbart möbler här. Det handlade inte om serieproduktion, utan varje möbel var unik. Bland kunderna fanns privatbostäder (för de mer välbemedlade), hotell, restauranger, banker och svenska ambassader utomlands.
Styrelserummet i Tändstickspalatset i Stockholm hade möbler från NK, liksom biblioteket i 1:a klass på lyxfartyget M/S Kungsholm. Ett prestigefyllt uppdrag var stolarna till det ekonomiska och sociala rådets sal, ECOSOC-salen, (Economic Social Council Chamber) på FN-högkvarteret i New York.
Mot slutet av 1930-talet bildade NK Nyköpings Automobilfabrik (ANA) som samarbetade med Chrysler Corporation. NK fick ensamrätt på att montera och sälja bilar av märket Plymouth, De Soto och Fargo.
Verkstäderna samarbetade under sin tid med några av de allra främsta svenska arkitekterna och formgivarna under perioden: Ferdinand Boberg, Carl Bergsten, Gunnar Asplund, Axel Einar Hjorth, Elias Svedberg och Kerstin Hörlin-Holmquist.
Det var inte bara möbler och inredning som tillverkades här. Mot slutet av 1930-talet bildade NK Nyköpings Automobilfabrik (ANA) som samarbetade med Chrysler Corporation. NK fick ensamrätt på att montera och sälja bilar av märket Plymouth, De Soto och Fargo.
När NK:s möbelverkstäder slog igen 1973, fanns ANA fortfarande kvar i lokalerna. De flesta revs dock. Vad som finns kvar är bara den så kallade kontorsbyggnaden och NK-villan. Det är i den gamla kontorsbyggnaden som hotellet i dag har sina lokaler. Överallt i hotellet hittar man foton, skisser och prover från tiden för möbelfabriken. Och även en del möbler.
NK-villan ligger ett hundratal meter uppför Nyköpingsån. Den ritades av Ferdinand Boberg och byggdes i Norrköping, som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen 1906. Här visades ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkrets som NK främst riktade sig till”.
Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder. Lokalerna användes till möten, fester och andra sammankomster. I dag finns ett kafé i lokalerna som drivs av föreningen NK-villans vänner, som även arrangerar utställningar, föreläsningar, konserter och andra aktiviteter i huset.
TRAKTORMUSEUM OCH HOTELL VÄGG I VÄGG
Knappt 10 mil norrut från Nyköping ligger den gamla industristaden Eskilstuna, där Johan Theofron Munktell under 1800-talet etablerade sin mekaniska verkstad. Vägg i vägg med Munktellmuseet i Eskilstuna ligger också Hotel Bolinder Munktell.
Det var 1832 som Munktell fick i uppdrag av Eskilstuna fristad att anlägga en mekanisk verkstad. Årtalet är inristat ovanför den portal som finns strax till höger om hotellentrén.
Själva hotellet är inrymt i den byggnad som länge var företagets huvudkontor, och som ritades av Ferdinand Boberg. Han var ju också arkitekten bakom NK i Stockholm och NK-villan i Nyköping, och inte minst regeringsbyggnaden Rosenbad.
Det var 1832 som Munktell fick i uppdrag av Eskilstuna fristad att anlägga en mekanisk verkstad. Årtalet är inristat ovanför den portal som finns strax till höger om hotellentrén. I rummen hänger fotografier som skildrar byggnadens historia, och i ett av konferensrummen blickar självaste Johan Theofron ned från en relief på väggen.
Under de första åren hade Munktell bara ett fåtal medarbetare, och de första lokalerna i hörnet av nuvarande Drottninggatan och Rademachergatan hyrde man. Men 1839 hade verksamheten växt, så företaget flyttade till egna lokaler på andra sidan ån.
Hotellets gäster har gratis inträde till museet som är inrymt i de gamla verkstadslokalerna. Här finns bland annat runt 200 traktorer och motorer för både fordonsentusiaster och andra.
TAPETFABRIK I ANRIKT INDUSTRIKVARTER
I Sickla, i Nacka precis utanför Stockholm, i samma kvarter där Atlas Diesel en gång tillverkade sina dieselmotorer, låg också en tapetfabrik. Det var Kåbergs tapetfabrik som var snabba på att tillämpa nya tillverkningsmetoder, och knöt till sig formgivare som Carl Malmsten och Gunnar Asplund.
De historiska rötterna ser man på hotellet med det passande namnet Hotel Tapetfabriken, bland annat genom fotografier, tavlor med återvunna tapeter och teglet på hotellets fasad som till stora delar kommer från den ursprungliga fabriksbyggnaden.
NERIKES ALLEHANDA-BORGEN I ÖREBRO
I denna byggnad från 1891 hade lokaltidningen Nerikes Allehanda sin redaktion från 1934 till 2013. Dessförinnan huserade här Örebro Sparbank, där författaren Hjalmar Bergmans far var bankdirektör. I hotellet finns fortfarande många inredningsdetaljer kvar från tiden då det begav sig. På väggarna hänger även fotografier som skildrar tidigare verksamheter.
När Nerikes Allehanda huserade här gick byggnaden ofta under benämningen NA-borgen eller Nerikes Allehanda-borgen eftersom den påminde om en borg. Det har hotellet tagit vara på och heter nu helt enkelt Hotel Borgen.
TÄNDSTICKSMINNEN I JÖNKÖPING
På Hotel Victoria har man fokuserat historieberättandet på stadens tändstickstillverkning. Själva byggnaden har dock inte med tändstickor att göra. Den uppfördes 1882 på initiativ av författaren och vårdpionjären Ebba Ramsay. Huset användes till en början som hem för epileptiker och förståndshandikappade barn, och i källaren fanns ett alkoholfritt värdshus. Det sägs att Ebbas spöke går igen i ett av hotellrummen.
Ett alldeles ”nybyggt” hotell – Quality Hotel Match – ligger i det gamla tändsticksområdet i Jönköping och är delvis inhyst i de gamla fabrikslokalerna. Bygget fick skjutas upp vid flera tillfällen, då vissa oförutsedda hinder satte käppar i hjulet. Det fanns till exempel svavelrester kvar från den gamla tändsticksfabriken, som skapade små explosioner.
HAMNHISTORIA I KALMAR
I en byggnad med anor från 1700-talet ligger ett hamnmagasin som på 1980- talet byggdes om till hotell. I lobbyn och korridorerna på Hotel Packhuset finns en utställning om Kalmars hamn och området kring hotellet.
Det finns fler gamla fängelser som byggts om till hotell av andra hotellkedjor – rummen finns ju så att säga redan på plats.
FÄNGSLANDE VISTELSE I KARLSTAD
Det gamla länsfängelset i Karlstad uppfördes under 1800-talet, och var i bruk ända fram till 1968. I källaren finns ett fängelsemuseum, och i rummen på Hotel Bilan finns anekdoter från tidigare fångar. Bland dem som tillbringat tid här finns bland annat den notoriske sol-och-våraren Raskenstam.
Det finns fler gamla fängelser som byggts om till hotell av andra hotellkedjor – rummen finns ju så att säga redan på plats. Bland annat Långholmen i Stockholm, Gamla Fängelset i Umeå och Fängelset i Västervik.
MOTORMINNEN I GÖTEBORG
Fastigheten där Hotel Odin är inhyst byggdes på 1930-talet, ursprungligen åt biltillverkaren Ford genom återförsäljaren Motorverken. Sedan dess har den haft många funktioner, bland annat verkstadsområde och lokaler för motorcykeltillverkare (gatan brukar kallas för bikestreet). Byggnaden är ett fint exempel på funkisstilen.
VARULAGER I VARBERG Hotel Fregatten är inhyst i ett gammalt frys- och packhus. På hotellet har man tagit vara på stadens långa historia som sjöfartsstad, kurort och cykelstad. Det var här i staden som Monark och Crescent tillverkade sina cyklar.
MATSAL I MALMÖ
Den här byggnaden med Hotel Temperance uppfördes 1902 och var då ett kombinerat ångkök, hotell och nykterhetsrestaurang. Ångkök var en idé som importerats från Tyskland, där mindre bemedlade personer kunde få ett billigt mål mat. På den tiden kostade hotellrummen 1 krona och 25 öre att hyra.
Huset ursprungliga 18 hantverkare och dess yrken representeras med symboler och autentiska föremål på olika platser i hotellet, speciellt i konferensutrymmena.
TIDSKAPSEL I UPPSALA
Byggnaden med Hotel Uppsala har inte så många år på nacken, utan härstammar från 1951. Då byggdes det som ett hantverkshus, och här hade bland annat Uppsala Optiska och Skotjänst sina lokaler. Huset ursprungliga 18 hantverkare och dess yrken representeras med symboler och autentiska föremål på olika platser i hotellet, speciellt i konferensutrymmena.
När fastigheten byggdes om hittade man en slags tidskapsel. Enligt gammal svensk byggmästartradition hade ett blyförslutet kopparskrin gjutits in i grunden. Skrinet står nu utställt i receptionen. Traditionen med tidskapslar har Strawberry-koncernen fört vidare i flera av sina hotell.
SPANNMÅLSMAGASIN I REDERISTAD Hotel Magasinet i Trelleborg är inhyst i ett gammalt spannmålsmagasin som byggdes i början av 1900-talet och som var i bruk fram till mitten av 1980-talet. I kvarteret låg i början av seklet flera magasin, som Carl Smiths spannmålsmagasin, senare hörande till Trelleborgs Ångkvarn, grosshandlare Frans Malmros magasin, magasinen tillhörande Ångkvarnen samt Skeppshandeln.
I början av 2000-talet helrenoverades byggnaden, men många gamla attribut från tiden då byggnaden tjänade som magasin har bevarats och finns att se på hotellet i dag.
ANDRA SPEKTAKULÄRA LOKALER
Att omvandla gamla industrilokaler till hotell är det fler som gör. I Västerås finns det spektakulära hotellet The Steam, inhyst i det gamla ångkraftverket. Byggnaden är drygt 100 år gammal och 18 våningar hög.
Kraftverket var en gång en av landets största energiproducenter. Det började byggas 1915 av dåvarande Kungliga vattenfallsstyrelsen, dagens Vattenfall, och stod färdigt 1917. År 1931 byggdes den första av de fyra tornpannorna som ger Västerås en särskild profil. Byggnaden är numera förklarad som byggnadsminne.
Samma arkitektkontor som ritade The Steam står även bakom omvandlingen av en gammal tråkig kontorslokal efter E4:an i närheten av Järva krog, norr om Stockholm. Fastigheten hade stått tom länge. I dag är den omgjord till ett så kallat destinationshotell med namnet The Winery. Takterrassen utsågs 2018 till en av världens tio bästa av tidskriften Forbes.
I Nääs, som ligger i Lerums kommun, finns ett hotell inhyst i den gamla bruksmiljön som handelsmannen Peter Wilhelm Berg lade grunden till. Här etablerade han bland annat ett väveri. Nääs Fabriker stod klart 1833, och väveriet var i drift fram till 1970-talet då textilkrisen fick industrin att slå igen portarna. Sverige är fullt av industriminnen, och att kunna bo i dem är en extra krydda.
Denna webbplats använder cookies
Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.
Hantera dina cookieinställningar
Nödvändiga cookies
Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.
Cookies för statistik
För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.