IVA – hundra år i samma (rid)hus
VISA BILDTEXT
IVAs fastighet på Grev Turegatan, år 1953. Bild ur IVAs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Anders Houltz 2019-12-26

IVA – hundra år i samma (rid)hus

Det ståtliga huset på Grev Turegatan 16 i Stockholm fyller 120 år i år. I jämnt ett sekel har fastigheten tillhört IVA, Sveriges näst yngsta kungliga akademi, tillika världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi. För hundra år sedan tjänade detta anrika kunskapspalats som ett ridhus.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 4 2019.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Det ståtliga huset på Grev Turegatan 16 i Stockholm fyller 120 år i år. I jämnt ett sekel har fastigheten tillhört IVA, Sveriges näst yngsta kungliga akademi, tillika världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi.

Bakom den tunga 1800-talsfasaden finns en mötesplats för teknisk forskning och framåtblickande näringslivssatsningar. Hjärtat är den stora Wallenbergsalen, anlagd under markplan på kvartershusets gård. Salen invigdes 1983 som gåva från Svenskt Näringsliv till nestorn Marcus Wallenberg Jr på hans åttioårsdag.

IVAs forskningsstation – en startup hub från 1944

Den präglas av ljusa träslag och sparsmakad formgivning. Rummet är Tekniksveriges kanske främsta samtalsarena, men de konferensdeltagare som befolkar den anar knappast att just denna plats rymt maneger av helt annat slag. Här fanns nämligen Stockholms mondäna centrum för – ridsport.

Då anläggningen stod
klar 1899 fylldes gårdsmiljön av två väldiga ridmaneger på var sitt våningsplan, med läktare, orkesterbalkong och ramper för hästarna att ta sig mellan husets olika våningar. I sidohusen fanns nittio stallplatser, men också selkammare, hovsmedja, sjukstall, vagnbodar, vagnhiss samt foderskulle på vinden.

DÅ OCH NU – SE FÖRVANDLINGEN

För hundra år sedan - Stockholm Tattersall AB. Källa: IVA.

Idag - IVA konferenscenter, Wallenbergsalen. Foto: Jan Malmström. Källa: IVA.

Gatuhuset hade restaurangkök i källaren, restaurang och butikslokaler i gatuplanet, en trappa upp festvåning, två trappor upp klubbvåning med lokaler för sport och idrott. Vindsvåningen upptogs av tennisbana och cykelbana (eller velocipedbana, som man sa) med velocipedhiss till gatuplanet. Den toppmoderna anläggningen hade omklädningsrum med dusch för damer respektive herrar.

Stockholm ryckt upp i ledet bland verkliga storstäder


Bakom stod företaget
Stockholms Tattersall AB, grundat 1895 av byggentreprenören Carl Abenius. Konceptet, och namnet “Tattersall”, var hämtat från den hästsportverksamhet i London som skapats av Richard Tattersall 1766. Vid 1800-talets slut fanns det “Tattersall” i Paris, Berlin och New York – nu hade även Stockholm fått sitt. Enligt en recensent i Teknisk Tidskrift bevisade den kosmopolitiska sport- och klubbanläggningen att “Stockholm ryckt upp i ledet bland verkliga storstäder“.

Hand i hand med Tekniska museet

Men Stockholms Tattersalls historia blev kort. Företaget gick i konkurs efter bara två år och ridhuset avvecklades. Senare flyttade varuhuset Nordiska Kompaniet in. NK hade då ännu inte placerat sig på Hamngatan, utan låg vid Stureplan (i det som i dag är Nordstjernanhuset) och behövde en filial.

Av stallar och ridsalar blev verkstäder, magasin och butiksutställning för varuhusets hela möbelavdelning och sängklädesavdelning. Natten till den 18 mars 1913 fick dock även NK-epoken ett dramatiskt slut: en våldsam eldsvåda bröt ut och totalförstörde gårdsbyggnaderna och gatuhusets vindsvåning. Hela NK:s möbellager och utställning brann upp.

Mytomspunnet forskningspalats på Grev Turegatan

När den nya Ingenjörsvetenskapsakademien flyttade in 1919 var lokalerna totalrenoverade. Av ridmanegerna fanns inga spår; i stället vidtog en ny epok i vetenskapens tecken. Men än i dag återfinns monogrammet STS – Stockholms Tattersall – på olika platser i huset. Och över den gamla porten tronar, något oväntat, ett hästhuvud.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!