Frågor till arkivarien
VISA BILDTEXT
Arkivarierna Jessica Wahlén och Anna Zeuthen jobbar på Centrum för Näringslivshistoria och svarar på frågor från kunder, verksamheter och forskare. Foto: Alexander Ruas.

UR ARKIVET AV: Sara Johansson 2023-09-21

Frågor till arkivarien

Arkiven hos Centrum för Näringslivshistoria används framför allt av företagen själva, men en hel del andra visar också intresse för dem. Oavsett är det servicedesken Bild & fakta som hanterar frågorna.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2022 nr 3.
Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Jessica Wahlén och Anna Zeuthen är två av Centrum för Näringslivs­historias arkivarier som arbetar med att ge service dels till företagen som deponerat material, dels till andra intressenter som då och då kommer med frågor där svaren kan finnas i arkiven. Ofta handlar det om forskare som önskar få tillgång till något visst arkiv, men det kan också vara journalister, författare, studenter som skriver uppsatser eller till exempel släkt­forskare.

Royal Enfield var intresserade av bilder från en bok utgiven av Albert Bonniers förlag. Foto: Bonnierförlagens arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Det är alltid företagen själva som bestämmer över sitt material så en stor del av arkivariernas jobb i service­desken handlar om att skicka för­frågningar och stämma av tillstånd. Och är allt ok hjälper de sedan till med att plocka fram materialet som fråge­ställaren sedan kan ta del av i Centrum för Näringslivs­historias läsesal.

Hur många frågor får ni?

– Det handlar om cirka 150 för­frågningar varje månad. Och vi tar emot ungefär 650 besök i vår läsesal varje år, berättar Anna Zeuthen.

Ibland dyker det upp frågor som är lite utöver det vanliga. Det kan vara speciellt kluriga saker att ta reda på eller spännande projekt som behöver hjälp med att ta fram material. Mode­företaget H&M som har sitt arkiv hos Centrum för Näringslivs­historia hörde av sig när de letade efter material om grundaren Erling Persson.

Läs också: Svenska företag i Sydafrika

Det efter­frågades i första hand film och bilder från öppnandet av olika butiker. Några film­sekvenser gick inte att hitta i arkivet, men däremot kunde arkivarierna plocka fram grundarens talmanus som fanns samlade i en pärm.

– Det är roligt att se att ett företag som H&M verkligen använder sitt arkiv. Inte minst när det handlar om att hålla historien levande inom företaget, säger Anna Zeuthen.

Erling Perssons talmanus finns samlade i en pärm i H&M:s arkiv. Liksom bilder från olika butiksöppningar världen över. Ur H&M:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

En annan förfrågan kom från legendariska motor­cykel­tillverkaren Royal Enfield i England. De letade efter en speciell bok utgiven av Albert Bonniers förlag 1931. Boken, Genom Äventyrens Land av Bertil Hult, handlar om en resa författaren gjorde på en Royal Enfield-motor­cykel genom Sahara 1929.

Motor­cykel­företaget hade sponsrat resan och letade nu bilder från äventyret. Även här kunde service­desken hjälpa till genom Bonnier­förlagens arkiv som finns deponerat hos CfN.

– Efter det här hörde även en fransk tidning, Road Trip: les carnets de voyage motos, av sig och gjorde en artikel om Hults äventyr, med flera bilder. Den här typen av “ringar på vattnet”-effekter märker vi ganska ofta, säger Jessica Wahlén.

Vad är det roligaste med ert jobb?

– Man lär sig nya saker hela tiden. Det är så varierande frågor att hantera,
säger Anna Zeuthen.

– Ja, ingen dag är den andra lik. Och vi får även stor uppskattning för vårt jobb, säger Jessica Wahlén.

Läs också: När kultur och företagande blandas