Teknik för nytta och nöje
VISA BILDTEXT
Markus Persson startade Mojang 2009 som ligger bakom succén Minecraft. Bild från Wikimedia Commons.

NÄRINGSLIVET AV: Sara Johansson 2021-11-23

Teknik för nytta och nöje

Många av de moderna tech­bolagen jobbar med teknik som passar lika bra i spel- som i bankvärlden. Bransch­överskridande tekniska lösningar är dock inget nytt fenomen.

2000-talets medieutrymme för företag har i mångt och mycket dominerats av bolag som Spotify, Mojang, King och Klarna, företag som vuxit snabbt och som tillhandahåller tjänster som inte är bundna till någon särskild tid eller plats.


Den digitala plattformen
, och människors alltmer digitala liv, har skapat utrymme för en mängd företag som verkar inom så skilda områden som bank- och betaltjänster, som till exempel Klarna och iZettle, och rena nöjestjänster. Till de senare hör alla de svenska spel- och dator­spelsföretag som blivit mycket framgångsrika under de senaste två decennierna.

125 år av teknikutveckling

Ett av dessa företag är Mojang, som startades av Markus Persson i Stockholm 2009. I början var han den enda anställda på företaget men när han utvecklade idén till spelet Minecraft förändrades allt. Spelet blev en enorm framgång världen över och i dag ägs företaget av Microsoft. Digital Illusions CE, (DICE), som ligger bakom spelet Battlefield är ett annat av dessa succéföretag inom spelvärlden.

Det grundades ursprungligen 1992 i Växjö av kompisarna Andreas Axelsson, Markus Nyström, Fredrik Liliegren, Olof Gustafsson och Ulf Mandorff. DICE är sedan 2006 ett dotterbolag till amerikanska Electronic Arts (EA). Även företag som Embracer, Paradox Interactive, King och NetEnt (casinospel) är exempel på svenska företag som slagit igenom stort i den här branschen.

Gemensamt för bolagen är att den digitala teknik och de plattformar som används inte alls är så väsensskilda, även om man verkar inom olika branscher. Ett tydligt exempel på det är kanske det mest omtalade företaget inom området – strömnings­tjänsten Spotify, som startades 2006. När Martin Lorentzon och Daniel Ek startade sitt företag var tanken egentligen inte att förändra musik­branschen.

Teknik för ett hållbarare samhälle

De hade skapat en digital plattform för annonsering men saknade en källa för att driva trafik dit. Martin Lorentzon hade tidigare startat, drivit och sedan sålt företaget TradeDoubler, som jobbar med prestations­baserad marknadsföring genom att spåra beteenden på nätet.

Daniel Ek hade redan ett stort musik­intresse och det låg rätt i tiden; pirat­delning hade blivit stort och det fanns plats för en aktör som genom samarbete med skivbolagen kunde föra tillbaka lyssnarna till laglig konsumtion.

Daniel Ek hade framgångsrikt arbetat med att utveckla system­lösningar åt TradeDoubler. Annonsering och it kunde de alltså – det som saknades var trafikkällan. Att valet föll på streamad musik var mest en slump. Daniel Ek hade redan ett stort musik­intresse och det låg rätt i tiden; pirat­delning hade blivit stort och det fanns plats för en aktör som genom samarbete med skivbolagen kunde föra tillbaka lyssnarna till laglig konsumtion. Sedan en tid tillbaka har streaming­jätten breddat sig och satsar nu på att även bli en av de största plattformarna för dokumentärer och poddar.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Branschöverskridande tekniska lösningar är en framgångsfaktor för många av de moderna tech­bolagen, men fenomenet går att hitta även tidigare i historien. Sectra är ett företag som grundades 1978 till följd av forskning vid Linköpings universitet. Företaget är verksamt inom medicinsk teknik, främst inom medicinsk bild­hantering som radiologi och patologi.

Datorerna tar över

Men de använder också sina teknik­lösningar för att verka inom områden som cybersäkerhet och avlyssningssäker kommunikation, exempelvis kryptering för mobil­telefoner. Huvud­kontoret är placerat i Linköping och man har flera utländska dotter­bolag. Sedan 1999 är Sectra noterade på Stockholmsbörsen.

Mobilapplikationen iZettle lanserades 2011 och hjälper småföretagare och enskilda individer att ta emot kortbetalningar. Foto: Håkan Dahlström/Wikimedia Commons.

Rymdteknik är kanske det område man främst tänker på när det gäller innovativ teknik som spridits till andra områden, och i vissa fall till och med utvecklats till att bli väldigt vardagliga produkter. Rymdforskning och rymdteknik är till sin natur tvär- och mång­vetenskaplig, varför resultaten kan finna nytta inom flera områden. Frystorkad mat, wettex­duken, Gore-tex, örontermometern och hand­damm­sugaren är några exempel på sådant många av oss använder som har sin grund i rymdteknik.

Teknikföretagen 125 år

År 1896 grundades Verkstadsföreningen. Idag heter man Teknikföretagen och firar 125 år. Under jubileumsåret berättar Teknikföretagen sin och sina medlemmars historia genom att lyfta banbrytande innovationer som bidrog till industrins, näringslivets och samhällets utveckling.

Läs mer om projektet på www.naringslivshistoria.se!