Dessa problem har gett herr Palmborg uppslaget till en ”tablett för framställning av kolsyrade drycker”. En idé som vid tillfället för brevets tillkomst är inlämnat för erhållande av patent­skydd.

Denna tablett ska inte bara framställa kolsyra, utan även underhålla kolsyran i redan ”pärlande” drycker som då under obegränsad tid blir ”tilltalande både för ögat och blir smaklig och njutbar”, eftersom ett glas läsk­vatten eller en grogg relativt snabbt ”slår av sig”. Tabletten ska också kunna användas för tillverkning av buteljerad, kolsyrad dryck.

Brevet ur Beckers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Jag finner brevet i AB Wilhelm Beckers arkiv­material under efter­forskningar till en jubileums­bok inför Beckers 150års­jubileum. Och även om denna lilla historia inte passar i boken blir jag nyfiken på hur det gick för Palmborg och hans uppfinning.

Brevet är signerat A. Palmborg, samt med adress Inedalsgatan 2A, och det kan då gå att vidare söka efter Palmborg i Stockholms Adress­kalender från 1940. Jag får då veta att ”A” står för Arne. För att gå vidare kan man vända sig till ett biografiskt lexikon. I Vem är vem? Svealand utom Stor-Stockholm från 1964 finns ingen Arne Palmborg med, men väl en Märta Palmborg f. 1914 i Marsstrand senare gift med dir. Arne Palmborg f. 1898.

Märta var läkare och studerade under 1940-talet i Stockholm och tog en licentiat­examen 1948 varefter hon arbetade på flera sjukhus i Stockholms­området. Hon blev senare provinsial­läkare i västra Sverige.

Märta var läkare och studerade under 1940-talet i Stockholm och tog en licentiat­examen 1948 varefter hon arbetade på flera sjukhus i Stockholms­området. Hon blev senare provinsial­läkare i västra Sverige. Om denna Arne hon var gift med är samma A. Palmborg som ville patentera sin kolsyre­tablett, går tyvärr inte att styrka till hundra procent utifrån de uppgifter jag har till hands eftersom brev­skrivarens födelse­datum saknas.

Men om vi följer Arne Palmborg i Adress­kalendern, får vi veta att han 1941 flyttat till Hantverkar­gatan 54 K, och 1946 bor även en med. kand. Märta Palmborg på samma dress. År 1947 finns paret inte längre med i Stockholms Adress­kalender.

Varannan flaskvatten

Tyvärr återfinns inte direktör Browalls svar till Palmborg i AB Wilhelm Beckers arkiv­material. Jag hittar heller inga registrerade patent från den aktuella tiden gällande denna kolsyre­tablett i Svensk Patent­databas, eller patent med upphovsman Arne Palmborg. Troligen finns vid denna tid redan en tablett av liknande slag som används vid framställning av kolsyrade drycker i större företag.

Den tablett som föreslås av herr Palmborg verkar vara mer för privat bruk, lite likt de brus­tabletter vi köper på apotek och i livsmedels­butiker i dag. Den konst­gjort kolsyrade dryckens historia sträcker sig tillbaks till 1700-talet. År 1770 lyckas Uppsala­professorn Torbern Bergman som den första i världen framställa kolsyrat vatten på konst­gjord väg, och drygt hundra år senare, 1874, startar Stockholms apotekare mineral­vatten­företaget Apotekarnes Mineral­vatten AB.

Den första källan som visar på att läsk sålts i Sverige kommer enligt uppgift från år 1835, då apotekare Fredrik Kjernander på Djurgården anlagt en lokal för försäljning och konsumtion av mineral­vatten som han ”efter avnämares behag även försatte med bär-, frukt- och lemonad­essenser”.

Hälsobringande bubbel

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.