‒ HSB ville åstadkomma bättre smålägenheter till familjer med begränsade tillgångar. Diskussionerna om detta pågick i hela Europa efter första världskriget, det gällde också inredning och möblering, säger Kerstin Wickman. Hon har letat i HSB:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria för att hitta bevis för exempel på kontakter mellan Wallander, HSB och Bauhaus.
Politikern och industrimannen Arvid Lindmans liv under lupp
‒ HSB:s tidskrift Vår bostad har varit den bästa informationskällan. I de årgångar som Centrum för Näringshistoria har hittade jag en hel del intressanta uppgifter, säger hon. Förutom kontakter mellan Wallander och Bauhaus har hon även tittat närmare på Hyresgästernas Möbelbutik, en möbelaffär som drevs av HSB och där möblerna var speciellt lämpade för de nya, praktiska men ofta små lägenheterna.
Alla var dock inte odelat positiva till det nya inredningsidealet. I sina efterforskningar har hon till exempel sett tecken på att den etablerade möbelhandeln motarbetade HSB genom att man uppmanade möbelfabrikerna att inte leverera sina produkter till Hyresgästernas Möbelbutik.
Tjeckisk kulturhistoria i svenska arkiv
Kerstins forskning har resulterat i en artikel om de svenska kontakterna med Bauhaus – en text som är en del av ett
större nordiskt forskningsprojekt. Vad slutresultatet blir av hela projektet är ännu för tidigt att säga, men kanske blir det en bok så småningom. Du har haft ett långt yrkesliv inom design- och konsthanverkshistoria – vad är det som gör att du fortfarande tycker att ämnet är intressant?
‒ Det ger mig nya perspektiv på vår tids materiella kultur, estetiska och sociala föreställningar. Det finns en del likheter mellan de problem som fanns på 1920-talet och vår tid, till exempel bostadsfrågan. Sven Wallander hade lösningar när det gäller finansieringen av mark och byggande – idéer som nutida bostadspolitiker kunde lära sig en hel del av.
Psst! Köp Företagshistoria #3 2020 i vår webbshop