Lucka 8: AB Felix, Eslöv
VISA BILDTEXT
Bild: Felix Fabriker i Eslöv, bild tagen 14 januari 1960. Fotograf: Seved Walther, SJ Reklamavdelning. Källa: Järnvägsmuseet.

UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2021-12-08

Lucka 8: AB Felix, Eslöv

Från ättiktillverkning i Eslöv i slutet av 1800-talet till bostongurka, pizzor, potatis och ketchup. AB Felix har haft en lång resa och många ägare. Idag finns Felix som ett varumärke, ägt av norska Orkla.

Grunden till Felix lades av kemisten Per Håkansson som började tillverka ättika 1874 och lanserade 1894 desinfektionsmedlet Salubrin, som innehåller ättiksyra.

Företaget fick sitt genombrott med den judiske flyktingen Herbert Felix som anställdes år 1939 för att bygga upp en fabrik för tillverkning av ättiksgurka. Året innan kom Felix till Sverige på flykt från nazismen från dåvarande Tjeckoslovakien där hans familj drev en konservfabrik.

År 1947 blev konservfabriken ett självständigt företag (från 1954 AB Felix) med Herbert Felix som vd och delägare. Tre uppmärksammade produkter som lanserades var Bostongurka 1952, potatismospulver 1954 och ketchup i plastflaska 1956. År 1972 tog den brittiska livsmedelsjätten Cavenhamn Foods över Felix och omstrukturerade verksamheten, vilket ledde till en väldigt lönsam tid för företaget. Felix har bytt ägare flera gånger sedan dess. Just nu finns Felix endast som varumärke inom norska Orkla.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Företagsamma Stockholm: Myntgatan 1, Sofia Gumaelius

Ett enda manuskript och ett enda betalningstillfälle, det var Sofia...

UR ARKIVET

Frågor till arkivarien

Arkiven hos Centrum för Näringslivshistoria används framför allt av företagen...

UR ARKIVET

Företag­samma Stockholm: Kungsträd­gårds­gatan 8, SEB

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, är en av Sveriges största banker,...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.