Lucka 7: Bli mjölkitekt för en dag
VISA BILDTEXT
På maskerad år 1978 gick Katarina Moreno från Ekerö i denna tjusiga mjölkförpackningsdräkten och vann mycket riktigt priset för bästa maskeraddräkt. Fotograf: Kenneth Bengtsson. Källa: Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2018-12-06

Lucka 7: Bli mjölkitekt för en dag

Ingen julklapp är så värdefull som en present som man gjort själv. Eller kanske vill du skapa en festlig kreation att ha på julafton? Passa på att släppa din kreativitet med hjälp av mjölkkartonger.

Den fyrkantiga mjölkförpackningen så som vi känner dem idag, introducerades av Tetra Pak i början av 1960-talet och kallades för Tetra Brik. Namnet kommer av engelskans brick, vilket ju betyder tegelsten. Tetra Paks engångsförpackningar har revolutionerat mejeribranschen – från tappning, till transporter och hygienen. Arlas paneltexter, som har funnits nästan lika länge som själva förpackningen, är dessutom en av Sveriges mest lästa nyhetsplatser.

Och fler användningsområden går att finna. Varför inte inspireras av Katarina Moreno som vann en pris för bästa maskeraddräkt med sin mjölkförpackningsoutfit år 1978? Bara din fantasi sätter gränserna!

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.