Lucka 11: Kvarnsvedens pappersbruks maskinhall, Borlänge
VISA BILDTEXT
Tegel och murgröna täcker numera hallens fasader på Kvarnsvedens pappersbruk. Foto: Anders Houltz.

UR ARKIVET AV: Anders Houltz 2021-12-11

Lucka 11: Kvarnsvedens pappersbruks maskinhall, Borlänge

Kvarnsvedens pappersbruks vackra maskinhall var en del av Stockholmsutställningen 1897. Maskinhallen skapades av arkitekten Ferdinand Bobergs och ingenjören Fritz Söderbergh och tillverkades i Borlänge.

Hallen var 140 meter lång, 20 meter hög och 68 meter bred. Golvytan var närmare 10 000 kvadratmeter. Där inne uppvisade svensk och nordisk verkstadsindustri sin förmåga, med ångmaskiner, generatorer, lokomotiv, ångturbiner, separatorer och mycket annat – en stor andel av maskinerna visades dessutom upp i full rörelse.

Efter utställningssommarens slut bjöds hallen ut till salu. Köpare blev disponent Ljungberg som lät demontera den väldiga konstruktionen och frakta den per järnväg till Borlänge. Där monterades hallen upp igen, för att rymma de nya pappersmaskiner som var hjärtat i det nystartade Kvarnsvedens pappersbruk.

En del förändringar genomfördes i samband med återuppförandet. Hallen grävdes ned några meter och delades upp i två våningar med hjälp av ett mellanbjälklag. I det nya källarplanet stod de ångmaskiner som drev pappersmaskinerna en våning upp. Vid senare tillfälle kläddes den smäckra stålstommen in i betong av brandsäkerhetsskäl. Fasaden fick murade väggar, vilket gjorde industrihallen närmast oigenkännlig från utsidan.

I Kvarnsveden började
ett nytt liv för den gamla utställningshallen. Från invigningen år 1900 rymde den ett av Europas största och mest moderna pappersbruk. Men bruket fortsatte att växa. Nya och ännu större pappersmaskiner krävde nya lokaler, och under senare decennier har maskinhallen mest använts som lagerlokal.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Ur arkivet: Bonaden Fem blommor

Bonaden Fem blommor skapades av textilkonstnären Agda Österberg (1891—1987) som...

UR ARKIVET

Företagsamma Stockholm: Ringvägen 100, Åhléns

Följ med till Ringvägen 100 på Södermalm i Stockholm där...

UR ARKIVET

Mycket mer än bara recept

En kokbok har recept. Men ska den ha annonser? För hundra...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Maskinhallen på Stockholmsutställningen 1897. Idag står hela den byggnaden på Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge. (Fotograf: Okänd. Foto från Stockholms digitala stadsmuseum.)

Interiör Kvarnsvedens pappersbruk. Foto: Anders Houltz.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.