Lucka 10: Kockums, Malmö
VISA BILDTEXT
Sjösättning av M/T Tank Emperor på 24.380 dw vid Kockums mekaniska verkstad, 21 juni 1950.Fotograf: Otto Ohm. Public Domain Mark (PDM) Källa: Sjöhistoriska museet.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2021-12-10

Lucka 10: Kockums, Malmö

Kockums var en av de stora verkstadsindustrier som utgjorde ryggraden i det svenska näringslivet under den högindustriella epoken.

Kockums verksamhet i Malmö har sitt ursprung i Kockums Mekaniska Verkstad, grundat av Frans Henrik Kockum 1840. Kockums var länge Malmös största industri och varvet var under ett par år störst i världen.

Kockums Mekaniska Verkstad
grundades som ett gjuteri och mekanisk verkstad vid Davidshall i Malmö. Första fartyget levererades från en varvsanläggning vid Västra hamnen 1873. Kockums byggde örlogsfartyg, ubåtar och handelsfartyg. Under efterkrigstiden satte man ständigt nya rekord med allt större tankfartyg.

År 1974 stod världens största bockkran klar på varvet. Men oljekrisen gjorde att beställningarna av tankfartyg upphörde och företaget hamnade i en allt djupare kris. 1979 tog statliga Svenska Varv tar över Kockums varvsrörelse. Statsföretag övertog den övriga industriverksamheten.

Den civila fartygsproduktionen upphörde i Malmö 1987 men varvet fortsatte att konstruera och tillverka ubåtar. Två år senare blev Karlskronavarvet en del av Kockums. 1998 upphörde tillverkningen av ubåtar i Malmö. Fortfarande konstrueras ubåtar här men tillverkningen äger rum i Karlskrona. Kockums ubåtar är världsledande inom smygteknik.

År 1999 köptes Kockums av tyska HDW-koncernen som i sin tur köptes av tyska Thyssen Krupp 2005. Kockums bytte 2013 namn till ThyssenKrupp Marine Systems AB.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Ur arkivet: Bonaden Fem blommor

Bonaden Fem blommor skapades av textilkonstnären Agda Österberg (1891—1987) som...

UR ARKIVET

Företagsamma Stockholm: Ringvägen 100, Åhléns

Följ med till Ringvägen 100 på Södermalm i Stockholm där...

UR ARKIVET

Mycket mer än bara recept

En kokbok har recept. Men ska den ha annonser? För hundra...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.