Lotto 40 år

UR ARKIVET AV: Gustav Norqvist-Svensson 2020-10-06

Lotto 40 år

Det är i år 40 år sedan statliga Tipstjänst, idag Svenska Spel, lanserade nummerspelet Lotto. Vi berättar historien om ett av Sveriges mest populära spel.

Upplägget är enkelt. Spelaren väljer sin egen ”rad”, dvs. sju nummer mellan 1 och 35. Så många av dessa som möjligt ska överensstämma med de nummer som slumpvis lottas fram vid den dragning som följer. Fem, sex och sju nummer ger vinst. Vinstbeloppet är inte fast utan bestäms av hur många som spelat vid omgången. En förhållandevis stor del av den totala potten går till den som prickar in sju rätt. Låg vinstchans, stora summor. Det är ingen slump att talesättet “att vinna på lotto” blivit en omskrivning för att ha en osannolik tur. Den så kallade vinstandelen, det vill säga hur stor del av insatserna som faktiskt blir vinster, är vanligtvis kring hälften vid lottospel. Som så ofta vid spel om pengar är den verkliga vinnaren arrangören.

Läs också: Att gasa för att bromsa: därför startades Tipstjänst

FRÅN SKICKLIGHET TILL TUR
Det spel vi i Sverige idag känner som Lotto startades 1980. Drygt ett år dessförinnan hade Tipstjänst fått sin koncession – sitt statliga tillstånd att bedriva en viss näringsverksamhet – ändrad från att bara omfatta vadhållning på sportspel till att även innefatta spel med nummer. Sannolikt öppnade 1976 års övergång till en borgerlig regering möjligheterna för ett spel som Lotto att se dagens ljus. Nu skulle Tipstjänst alltså in på det område som hittills varit det tillika statliga Svenska Penninglotteriets domän. Till skillnad från de tidigare så kallade skicklighetsspelen som Stryktipset, där kännedom om idrotten och kunskap om de olika lagens svagheter och styrkor var avgörande för att tippa rätt, var Lotto ett turspel som helt avgjordes av slumpen.

Sveriges första Lottomiljonär kom knappt två månader senare, då Kenneth Näslund från Härnösand prickade in sju rätt och vann högsta vinsten – exakt en miljon kronor.

Inför lanseringen gjordes några justeringar i spelet jämfört med internationellt beprövade formler. Istället för till exempel det västtyska systemet med sex rätt av 49 valbara nummer föll valet på sju rätt av 35 nummer. Chansen att pricka in alla sju rätt blev då en på drygt 6,7 miljoner, vilket enligt bedömningarna tillräckligt ofta skulle producera fram en ensam vinnare som kammade hem en uppmärksammad storvinst. Insatsen bestämdes till 1 krona per spelfält.

Läs också: Den moderna svenska spelbranschen

Den 6 september 1980 var det så premiärdags för Tipstjänsts nya spel. Dragningen skedde i Göteborg på Lisebergs stora scen inför tusentals åskådare. Med på scenen var dragningsmaskinen Drakula, som mellan varven avlöstes med sångnummer av Lasse Lönndahl och andra artister. Med en marknadsföringsbudget på över 20 miljoner kronor dröjde det inte länge innan nästan varenda svensk kände till spelet. Sveriges första Lottomiljonär kom knappt två månader senare, då Kenneth Näslund från Härnösand prickade in sju rätt och vann högsta vinsten – exakt en miljon kronor. Tipstjänst kunde nu konstatera det som alla inblandade hade hoppats på: Lotto var en succé.

Sveriges Lotto-feber gav eko i populärkulturen. 1981 gav Thore Skogman ut singeln ”Lotto-låt(t)en” med följande refräng:

Ta nu som motto, motto, motto
Satsa på Lotto, Lotto, Lotto
Just av den lilla summan, summan
kan det bli stora trumman, trumman

SPEL I TV
Varken Lotto-lå(t)ten eller B-sidan ”Tipsvisa” fick dock något utrymme i radio. Det gick inte heller mycket bättre i TV för Lotto. Trots populära publika dragningar på scener runtom i landet höll sig Sveriges Television kyligt inställda till att sända Lottodragningar eller att ens presentera den rätta raden i samband med kvällsnyheterna. Ett kort försök i underhållningsprogrammet Razzel hösten 1983 följdes av ytterligare fem år av tystnad i etermedia. Allmänhetens intresse för Lotto växte dock stadigt, till den grad att spelet i mitten av 1980-talet stod för hälften av Tipstjänsts omsättning. Intresset blev knappast mindre då de i september 1984 lanserade tilläggsspelet Joker, vilket öppnade upp för ännu större vinstbelopp.

1988 var det ånyo dags att dra Lotto i TV igen, denna gång i nöjesprogrammet Zick Zack. Den 12 november skrevs svensk TV-historia i direktsändning, men knappast på det sätt arrangörerna hade hoppats på. Precis som vid premiärdragningen på Liseberg var Drakula på plats för att dra den rätta Lottoraden live inför publik. Den västtyska maskinen hade dock bråttom och drog den sjätte nummerkulan, i efterhand känd som den mystiska ”29:an”, så snabbt att varken kamerateamet eller SVT:s grafiker hann med att visa den i bild. Stor förvirring uppstod i studion och i TV-sofforna då vare sig programledarna eller TV-tittarna kunde begripa vad som hade hänt.

Läs också: När arkadspelen försvann

Skandalen var ett faktum och den planerade reprisen av programmet ställdes in. Zick Zack sågades i pressen och anmäldes till Radionämnden, som i februari 1989 fann att programmet i och med dragningarna hade överträtt SVT:s reklamförbud. Trots tumultet ansågs dragningen ha gått korrekt till och ingen ny dragning skedde. Maskinen Drakula togs ur bruk drygt ett år senare och donerades sedermera till Tekniska Museet.

Spel i TV blir vardagsmat i Sverige under 1990-talet. Redan 1991 får Lotto konkurrens från Bingolotto, som efter drygt två och ett halvt år i Göteborgs lokal-TV nu börjar sändas rikstäckande i TV4 och på nolltid når enorma framgångar. Tipstjänst lanserar samtidigt kombinationsspelet Lördagsgodis, ett färdigt paket med slumpgenererade kombinationer, vilket inspirerar framtida liknande paket, till exempel Jackpotpåsen, Nacka/Xperten och Sportbagen.

Internationella samarbeten öppnar 1993 upp för varianten Vikinglotto, vilket arrangeras med grannländernas motsvarigheter, bland andra Norsk Tipping och Danske Spil.
1997 går Tipstjänst samman med Svenska Penninglotteriet och bildar Svenska Spel, vilka år 2000 grundat medieföretaget Onside TV Production AB tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet. I utbudet ingår TV-kanalen Spelkanalen, vilken distribueras till Svenska Spels ombud. På programmet finns bl.a. Lottos dragningar.

Med Lotto följde högre vinster och tokglädjen fick ett ansikte. Bild ur Svenska spels historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

DRÖMVINSTEN LANSERAS
2005 lanserades Drömvinsten, en tvåstegsraket där Lotto utgör en av delarna. För att vinna Drömvinsten krävs en perfekt Lottorad med sju rätt, samt två rätt på Joker. Lägsta vinsten är 75 miljoner, och eftersom potten växer för varje vinnarlös vecka finns det ingen teoretisk övre gräns för hur stor Drömvinsten kan bli.

På grund av denna progressiva jackpot är därför åtta av de tio största spelvinsterna i Sverige Drömvinster. Sannolikheten för Drömvinst är dock en på en tredjedels miljard, vilket säkerställer att en sådan vinst för de allra flesta bara förblir en dröm. Att vinsterna ändå når sådana höjder kan ju i slutändan bara bero på att intresset för det klassiska spelet är högre än någonsin – Lotto är med andra ord en synnerligen vital 40-åring.

Läs också: När staten förbjöd – och sålde – hamburgare

Svenska Spel

Svenska Spel ABs historiska arkiv är deponerat hos Centrum för Näringslivshistoria.