Bodil Hasselgren

Skribent, redaktör och researcher, Fil.mag.

Master i musei- och kulturarvsvetenskap från institutionen för ABM vid Uppsala universitet. Skribent, redaktör och researcher på Centrum för Näringslivshistoria från hösten 2015 till sommaren 2019

Företagshistoriska Stockholm: Korsningen Biblioteksgatan/ Jakobsbergsgatan

|

Fastigheten Vildmannen 7 som ligger i korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan på Stureplan är kultur- som näringslivshistoriskt viktig. Bland annat hade den kvinnliga kooperationen Svenska Hem sin första butik på adressen.

Den svenska charterresans historia

|

Den 23 april 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca, en resa som tog 10 timmar och 4 mellanlandningar.

Volvo fyller år

|

Den 14 april fyller den svenska biltillverkaren Volvo år. Men att företaget som grundades av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson skulle heta just Volvo –…

14 april 1954: Mjölk i Tetra Pak lanseras

|

Idag är mjölk i pappersförpackningar en självklarhet men den 14 april 1954 var de trekantiga tetrorna från Tetra Pak en helt revolutionerande nyhet.

SARA – staten, supen, maten och folket

|

Den 10 april 1913 bildar läkaren Ivan Bratt, AB Stockholmssystemet med målet att ta över huvudstadens spritförsäljning. Året därpå bildades AB Stockholms Folkrestauranger, senare Stockholms Allmänna Restaurangaktiebolag, som kom att bli en slags statlig folkhemsrestaurang.

April 1959 – Marabou lanserar Pigall

|

En solig aprilhelg lanserade Marabou den franskinspirerade Pigall, med en fyllning av tryffel och crisp samt ett överdrag av mjölkchoklad. Numer är den en självklar klassiker i Marabous sortiment.

12 september 1884: Arvid Nordquist öppnar sin första butik

|

Den 12 september 1884 var en fredag och på hörnet Nybrogatan och Kommendörsgatan slog Arvid Nordquist upp dörrarna till sin första butik under eget namn. Det var en dröm som gick i uppfyllelse efter flera års slit som butiksbiträde

Lösviktsgodiset förändrade den svenska påsken

|

Påsken är tillsammans med julen den högtid då svenskarna äter mest godis. Idén att sälja godis i lösvikt, uppstod när livsmedelsverket år 1985 rekommenderade hälsovårdsnämnden att tillåta denna typ av försäljning.

God design visar vägen

|

Svensk Form firar i 175 år, vilket gör föreningen till världens äldsta designorganisation. Föreningens historia har inte sällan utspelats i centrum för stora samhälleliga omvandlingar, men fokus har alltid varit att lyfta fram god design.

Ersta Diakoni – i diakonins tjänst sedan 1851

|

Ordet diakoni är grekiska och betyder tjäna, tjänst. Ersta Diakoni var en av de första diakoni verksamheterna i Sverige när de 1851 grundade ett sjukhus på Kungsholmen.