Bodil Hasselgren

Skribent, redaktör och researcher, Fil.mag.

Master i musei- och kulturarvsvetenskap från institutionen för ABM vid Uppsala universitet. Skribent, redaktör och researcher på Centrum för Näringslivshistoria från hösten 2015 till sommaren 2019

3 september är dagen H – Sverige får högertrafik

|

Den 3 september 1967 kl 05.00 genomfördes övergången från vänster till högertrafik över hela Sverige.”Dagen H” är en av de största händelserna i den svenska bilhistorien – men vägen dit var inte självklar.

Träningstrender på kontoret

|

Industrigymnastik, pausgympa, kontorsträning, kärt barn har många namn och viljan att få sina anställda att röra på sig har en lång historia. Idag finns friskvårdsbidrag, eller till och med gym på kontoret men tidigare har arbetsgivare fått ta till andra medel för att få sina anställda att röra på sig.

“Det är mer sport om underlaget är bottenlöst”

|

I en tid när den kvinnliga rösträtten fortfarande var ung och bilar en relativt ny företeelse på de svenska gatorna var en kvinna bakom ratten något av en sensation. Karin Thunberg var Sveriges första kvinnliga körskoledirektör och en av de främsta rallyförarna.

Entreprenörer berättar: Fernando di Luca

|

Den sjätte juni 1961 kom en ung italienare Stockholm. Hans namn var Fernando di Luca och han hade tagit sig till hela vägen från Fano i Italien till den svenska huvudstaden på en vespa av modellen Lambretta. År 1971 startade han företaget Zeta för att importera italienska livsmedel till Sverige.

Telegrafen lade grunden till Siemens

|

Den 12 oktober år 1847 grundade Werner Siemens och Johan George Halske Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske. I dag heter företaget Siemens och är ett globalt konglomerat.

Glasshistoria i stora lass

|

Glass i stora lass – eller i alla fall i strut, på pinne, och som kulor i bägare. Dagens glassortiment är både brett, smakrikt och enkelt. Historien bakom den frysta sommarfavoriten är dock en om fysik, teknik, och fryst fruktsaft.

Lucka 5: Electrolux på Lilla Essingen, Stockholm

|

Till Lilla Essingen flyttade verkstadsföretaget Lux – föregångare till dagens Electrolux – 1908 hela sin verksamhet från Kungsholmen till Lilla Essingen. Anledningen? Hyrorna hade blivit allt för dyra i innerstan.

Företagshistoriska Stockholm: Korsningen Biblioteksgatan/ Jakobsbergsgatan

|

Fastigheten Vildmannen 7 som ligger i korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan på Stureplan är kultur- som näringslivshistoriskt viktig. Bland annat hade den kvinnliga kooperationen Svenska Hem sin första butik på adressen.

Den svenska charterresans historia

|

Den 23 april 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca, en resa som tog 10 timmar och 4 mellanlandningar.

Volvo fyller år

|

Den 14 april fyller den svenska biltillverkaren Volvo år. Men att företaget som grundades av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson skulle heta just Volvo –…