Bodil Hasselgren

Skribent, redaktör och researcher, Fil.mag.

Master i musei- och kulturarvsvetenskap från institutionen för ABM vid Uppsala universitet. Skribent, redaktör och researcher på Centrum för Näringslivshistoria från hösten 2015 till sommaren 2019

Entreprenörer berättar: Fernando di Luca

|

Den sjätte juni 1961 kom en ung italienare Stockholm. Hans namn var Fernando di Luca och han hade tagit sig till hela vägen från Fano i Italien till den svenska huvudstaden på en vespa av modellen Lambretta. År 1971 startade han företaget Zeta för att importera italienska livsmedel till Sverige.

Telegrafen lade grunden till Siemens

|

Den 12 oktober år 1847 grundade Werner Siemens och Johan George Halske Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske. I dag heter företaget Siemens och är ett globalt konglomerat.

Glasshistoria i stora lass

|

Glass i stora lass – eller i alla fall i strut, på pinne, och som kulor i bägare. Dagens glassortiment är både brett, smakrikt och enkelt. Historien bakom den frysta sommarfavoriten är dock en om fysik, teknik, och fryst fruktsaft.

Lucka 5: Electrolux på Lilla Essingen, Stockholm

|

Till Lilla Essingen flyttade verkstadsföretaget Lux – föregångare till dagens Electrolux – 1908 hela sin verksamhet från Kungsholmen till Lilla Essingen. Anledningen? Hyrorna hade blivit allt för dyra i innerstan.

Företagshistoriska Stockholm: Korsningen Biblioteksgatan/ Jakobsbergsgatan

|

Fastigheten Vildmannen 7 som ligger i korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan på Stureplan är kultur- som näringslivshistoriskt viktig. Bland annat hade den kvinnliga kooperationen Svenska Hem sin första butik på adressen.

Den svenska charterresans historia

|

Den 23 april 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca, en resa som tog 10 timmar och 4 mellanlandningar.

Volvo fyller år

|

Den 14 april fyller den svenska biltillverkaren Volvo år. Men att företaget som grundades av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson skulle heta just Volvo –…

14 april 1954: Mjölk i Tetra Pak lanseras

|

Idag är mjölk i pappersförpackningar en självklarhet men den 14 april 1954 var de trekantiga tetrorna från Tetra Pak en helt revolutionerande nyhet.

SARA – staten, supen, maten och folket

|

Den 10 april 1913 bildar läkaren Ivan Bratt, AB Stockholmssystemet med målet att ta över huvudstadens spritförsäljning. Året därpå bildades AB Stockholms Folkrestauranger, senare Stockholms Allmänna Restaurangaktiebolag, som kom att bli en slags statlig folkhemsrestaurang.

April 1959 – Marabou lanserar Pigall

|

En solig aprilhelg lanserade Marabou den franskinspirerade Pigall, med en fyllning av tryffel och crisp samt ett överdrag av mjölkchoklad. Numer är den en självklar klassiker i Marabous sortiment.