Bodil Hasselgren

Skribent, redaktör och researcher, Fil.mag.

Master i musei- och kulturarvsvetenskap från institutionen för ABM vid Uppsala universitet. Skribent, redaktör och researcher på Centrum för Näringslivshistoria från hösten 2015 till sommaren 2019

Ericssons galopperande stekpannor

|

Ibland måste företag förändra sina produkter på grund av interna eller externa anledningar. Visste du att Ericsson under andra världs­kriget tillverkade stek­pannor?

Här blev funktionalismen folklig

|

Funktionalismen gjorde segertåg över världen under 1920- och 30-talet med banbrytande arkitekter som Walter Gropius och le Corbusier. I Sverige brukar Stockholmsutställningen 1930 ses som platsen för “funkisens” genombrott.

Liljeholmens Stearinfabrik lyste upp Sverige

|

Stearinljus finns idag i var mans hem, inte så ofta som en nödvändig ljusbringar snarare än en mysfaktor. Annat var det under tidigt 1800-tal, när stearinet var okänt i Sverige. Då startar Lars Johan Hierta och Johan Michaëlson Liljeholmens Stearinfabrik.

Ur arkivet: Bonaden Fem blommor

|

Bonaden Fem blommor skapades av textilkonstnären Agda Österberg (1891—1987) som en gåva från SPP:s (Sveriges Pensionsanställdas Pensionskassa, idag Alecta) personal till företagets 50-årsjubileum 1967. Konstigt kan tyckas, men till historien hör att Österberg råkade vara SPP:s första aktiva medlem.

Varmkorven gör entré

|

Snabbmat finns idag i alla dess former från sushi till wraps. Av den mer traditionella typen är dock varmkorven med anor i Tyskland med som gjorde entré i svenskarnas matkultur 1897.

Sveriges data­industri började med matematik­maskiner

|

Den tidiga svenska it-historien är en blandning av statliga nämnder och kommersiella, våghalsade satsningar från ibland oväntade håll.

Litterära dystopier i krigets skugga

|

Kring andra världskriget gav Albert Bonniers Förlag ut två av litteraturens främsta dystopier: Karin Boyes “Kallocain” och George Orwells “1984”. Två romaner som visade på en möjlig framtid i Europas totalitära stater och den lilla människans kamp mot överheten som än idag gör ett starkt intryck.

3 september är dagen H – Sverige får högertrafik

|

Den 3 september 1967 kl 05.00 genomfördes övergången från vänster till högertrafik över hela Sverige.”Dagen H” är en av de största händelserna i den svenska bilhistorien – men vägen dit var inte självklar.

Träningstrender på kontoret

|

Industrigymnastik, pausgympa, kontorsträning, kärt barn har många namn och viljan att få sina anställda att röra på sig har en lång historia. Idag finns friskvårdsbidrag, eller till och med gym på kontoret men tidigare har arbetsgivare fått ta till andra medel för att få sina anställda att röra på sig.

“Det är mer sport om underlaget är bottenlöst”

|

I en tid när den kvinnliga rösträtten fortfarande var ung och bilar en relativt ny företeelse på de svenska gatorna var en kvinna bakom ratten något av en sensation. Karin Thunberg var Sveriges första kvinnliga körskoledirektör och en av de främsta rallyförarna.