Göteborgs restaurang­drottning Judith Karlander
VISA BILDTEXT
Judith Karlander drev Tivolirestauranten på Liseberg livet ut. Bild från Göteborgs Stadsmuseum tagen 1923.

FÖRETAGEN AV: Mats Carlsson-Lénart 2021-09-06

Göteborgs restaurang­drottning Judith Karlander

Halländska Judith Karlander var på 1920- och 30-talen den ledande hotell- och restaurang­företagaren i Göteborg med många hundra anställda.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 4 2014.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Inte mycket är känt om den halländska bondflickan Judith Olssons barn- och ungdomsår. Hon föddes 1865 på en liten gård i Åsa, vid kusten norr om Varberg. Hemmans­ägar­familjen bestod av pappa Elias, mamma Justina och småsyskonen Anna och Hjalmar. Förmodligen kunde Judith under sin uppväxt inte ana att hon många decennier senare skulle bli storstaden Göteborgs uppburna hotell- och restaurang­drottning.

Judith Karlander. Bild privat.

DEBUTERAR SOM KRÖGARE
I 20-årsåldern fick Judith plats som piga på Stackenäs säteri i Karl Gustavs socken i Hallands inre. Där lär hon så småningom känna gårdens ägare, den sex år äldre Johan Petter Karlander så väl att hon på sommaren 1892 väntar barn med honom. De gifte sig och Judith blev vid 27 års ålder härskarinna på gården.

Men efter några år uppstår det problem, äktenskapet knakar i fogarna och gården går inte heller bra utan det blir konkurs. 1899 tvingas familjen Karlander lämna Stackenäs och flyttar till Borås där Johan Petter försöker sig på en ny karriär i restaurang­branschen. Även Judith debuterar i Borås som krögare, när hon under några år driver ölkaféet Metropol.

Hotell med världsrykte

Men sedan blir det till slut skilsmässa mellan makarna Karlander och år 1907 flyttar 42-åriga Judith Karlander med sina fyra barn till en stor lägenhet i ett praktfullt jugendhus vid Järntorget i Göteborg. Hur hon hade råd att flytta in där är oklart men den göteborgske stor­bryggaren och risk­kapitalisten Melcher Lyckholm kan ha haft ett finger med i spelet. Det var i alla fall med ett lån från honom som Judith samma år köpte sin första restaurang, ölstugan Tullen som också den låg vid Järntorget.

Tullen, där skalden Dan Andersson var stammis under de år han var journalist på tidningen Ny Tid, var ett ruffigt ölsjapp när Judith tog över, men snabbt förvandlade hon Tullen till en trivsam lokal där maten smakade lika bra som ölet.

SARA – staten, supen, maten och folket

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

RESTAURANGER PÅ LISEBERG
De första 15 åren övertog eller öppnade Judith Karlander restaurang efter restaurang utan att göra alltför mycket väsen av sig. Men 1923 – när Göteborg firar sin 300-årsdag –är också året då Judith blir ”drottningen”. För då äger inte bara den storslagna Göteborgs­utställningen rum utan då öppnas även Lisebergs nöjespark.

På själva utställningen
, i vilken Liseberg var en del, fick Judith Karlander – nu 58 år – ansvar för den så kallade Tivoli­restauranten som blev mycket populär och ekonomiskt framgångsrik. Och från första året fick Judith Karlander ansvaret att driva restaurangerna i nöjesparken Liseberg, en prestigefull entreprenad hon lyckades behålla livet ut.

Entreprenörerna: Wilhelmina Skogh

Märkesåret 1923 övertog Judith också Palace Hotel vid Brunnsparken. Palace blir flaggskeppet i Judiths imperium och hon utvecklade hotellet till stadens ledande. Den av bland andra Carl Larsson smyckade Festsalen på Palace var den givna platsen för de allt fler och allt större sjösättnings­middagarna.

Göteborg hade fått nytt självförtroende i och med den stora utställningen, då staden inte bara fick Liseberg utan också den praktfulla Götaplatsen med Poseidon och Konstmuseet. Och 1927 tillverkades den första Volvon. Det var i denna optimistiska anda som Judith Karlander verkade som stadens hotell- och restaurang­drottning. Under hennes tid i Göteborg tredubblades stadens folkmängd.

Nattsudd på Djurgården

En av Judith Karlanders styrkor var att hon kunde få personalen med sig. På Palace ordnade hon med en särskild matsal för personalen. När det gällde menyerna resonerade hon alltid så att det var bättre med många gäster som betalade lite mindre än få gäster som fann sig i att betala dyrt.

I salongerna och sviterna
på Palace hörde prinsarna Wilhelm och Eugen till stamgästerna, liksom stora kultur­stjärnor som Gösta Ekman och Ernst Rolf. Samtidigt hade Judith kvar sin första restaurang, ölstugan Tullen, som trots sin enkelhet var en av hennes ögonstenar.

1938 gjorde Judith Karlander, som trots att hon var några och 70 och ännu arbetade 12-13 timmar per dag, sin sista stora expansion av sitt imperium.

EN SISTA EXPANSION
År 1925 flyttade Judith från våningen på Järntorget till en riktig paradvåning på stans finaste adress; Kungsports­avenyn 1. Nästan alla pengar Judith tog ut från sin rörelse la hon på att fylla sin väldiga våning med vackra föremål; konst, antikviteter, fina möbler, silver, porslin och glas.

1938 gjorde Judith Karlander
, som trots att hon var några och 70 och ännu arbetade 12-13 timmar per dag, sin sista stora expansion av sitt imperium. Hon tar över den anrika restaurangen i Trädgårdsföreningens park.

Den 27 september 1944 avled Göteborgs hotell- och restaurangdrottning, 79 år gammal. Hon sörjdes djupt av sin stora trogna personal­styrka och givetvis även av barnen. Efter­levande inom familjen Karlander drev Palace Hotel fram till i mitten av 1960-talet, då den anrika fastigheten, en gång byggd av köpmannen och konst­mecenaten Pontus Fürstenberg, såldes för att bli bankpalats. Efterkrigs­tidens nya krav på standard och service blev svåra att möta för ett gammalt hotell och under 1950-talet övertog det nybyggda Park Avenue Hotel positionen som Göteborgs ledande hotell.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!