Nattsudd på Djurgården

UR ARKIVET AV: Anders Landén 2019-07-11

Nattsudd på Djurgården

Under mitten av 1800-talet var Djurgården centrum för Stockholms nöjesliv. Det hetaste innestället var restaurangen och varietén Alhambra dit stans partyelit vallfärdade.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2019.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Redan tidigare hade stockholmarna tagit sig ut till Djurgården för rekreation och sorglöst tidsfördriv. På 1930-talet serverade hovkonditorn J F Pohl konstfulla schweiziska bakelser på sitt konditori, och apotekaren Almström drog folk till sin salong för brunnsdrickning. Flera byggnader kom till – och brann ner. De flesta var i trä och brandsäkerheten var dålig. Tidningarna beskrev ett vilt festliv med buller, skratt och saftig komik.

År 1868 stod så Djurgårdens nya pärla färdig för en helt ny dimension av folkliv: restaurangen, teatern, varietéscenen Alhambra. Här skedde bland annat makabra mänskliga utställningar. Under kolonialtiden var det ett statusfyllt folknöje att visa upp “vildar” på zoo och på Alhambra kunde den punchdrickande publiken bland annat se aboriginer som sades vara kannibaler.

Träslottet var ritat av arkitekt Johan Erik Söderlund i morisk stil, inspirerad av det världsberömda moriska försvarskomplexet med samma namn (betyder “det röda fortet”) belägen på bergsryggen ovanför Granada i Andalusien. Festplatsen var en stor publiksuccé till och med 1923 då den brann ner. Detta förra sekelskiftets Stureplan var beläget vid nuvarande huvudentrén till Skansen, bredvid Cirkus.