Det började med en ättiksfabrik i Eslöv år 1874. Grundaren, Per Håkansson, lade grunden till en verksamhet som så småningom blev stommen i livsmedelskoncernen Druvan och Dr Pers Food.
I slutet av 1850-talet nådde den Södra stambanan Eslöv i Skåne. Knappt tio år senare hade det lilla samhället blivit en viktig järnvägsknut där stambanan mötte linjerna till både Helsingborg och Ystad.
Byggandet av järnvägen blev startskottet på en växtspurt för Eslöv, som på bara 30 år växte från en liten by till landets näst största handelsköping. Under den perioden etablerades flera nya företag inne i centrum, ett av dem var Åkermans Verkstad som under en period på 1900-talet var Sveriges största tillverkare av grävmaskiner.
Ett annat var AB P Håkansson vars ättiksfabrik så småningom kom att utvecklas till en hel livsmedelskoncern. Fabrikens grundare Per Håkansson blev en viktig profil i Eslövs kommunala liv och var känd för sin givmildhet. Med ättikan, och så småningom Salubrin, bidrog han till att sätta den unga köpingen på kartan.
Porträtt Dr P Håkansson. Foto: privat.
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.
KEMIINTRESSET BANADE VÄG FÖR ÄTTIKSFABRIK
Per Håkansson föddes 1842 i Brostorp i Skåne och växte upp under fattiga förhållanden. Trots familjens ansträngda ekonomi fick han möjlighet att studera på högre nivå. På universitetet var det teologistudier som gällde, med målet att bli präst, men en bit in på utbildningen började han intressera sig för kemi och bestämde sig för att byta livsbana.
Teologin byttes mot lektioner av den berömde kemisten Wilhelm Blomstrand och efter flera års studier och deltidsarbete vid Blomstrands kemiska laboratorium gjorde Per Håkansson sin doktorsdisputation. Han ville nu satsa på en framtid inom den kemiska industrin, där pengarna fanns, och starta en egen fabrik.
Men först gick färden till Tyskland för att studera deras automatiserade tillverkning. Han intresserade sig särskilt för tillverkningen av ättika, en blandning av vatten och ättiksyra som användes till såväl matlagning och inläggningar som rengöring, och utvecklade så småningom ett eget recept.
Under tågresan på väg hem gjordes ett stopp i den nya järnvägsknuten Eslöv och Per upptäckte att det fanns ledig mark intill järnvägen. Det dröjde inte länge förrän han beviljats ett lån för att köpa upp en stor del av marken och snart hade han låtit bygga en ättiksfabrik där. En av de första i Sverige. Den byggdes efter samma mönster som de tyska fabriker han just besökt och innehöll förutom själva fabrikslokalen både bostad och kontor.
Ättikan tillverkades i öppna kar och man kan bara föreställa sig hur starkt det måste ha luktat i lokalerna. 1874 lämnade de första flaskorna fabriken och snart rullade affärerna på. Efter bara några år var fabriken i Eslöv en av landets största producenter av ättika men hade också fått konkurrens av bland annat A.G. Holmgrens i Uppsala och Stensmölla Kemiska Tekniska Industri, som så småningom blev Perstorp AB.
Fyra fabriksanställda står på ättiksfabrikens cistern för att visa hur stor den är. Foto: Eslöv kommun.
SALUBRIN UPPFANNS I SÖKANDET EFTER BOTEMEDEL MOT TUBERKULOS
Per Håkansson anställde en bokhållare för att hålla koll på de växande finanserna. Denne var svårt sjuk i tuberkulos men efter att ha vistats i ättiksfabriken några månader visade han tecken på att bli bättre.
Per Håkansson lade också märke till att arbetarna i fabriken sällan blev sjuka och började fundera på om det kunde ha något att göra med ättiksångorna. För Per Håkansson var sökandet efter ett botemedel mot tuberkulos en hjärtefråga. Han miste själv en syster, bror och båda föräldrarna i sjukdomen och hade sett på nära håll hur den drabbade människor.
Forskningen pågick i flera år kring 1890-talet med hjälp av bland andra Wilhelm Blomstrand och Seved Ribbing, läkare och professor vid Lunds universitet. Vid ett tillfälle lät Per Håkansson tuberkulossjuka vistas på vinden ovanför ättikskaren, för att undersöka om deras symptom lindrades när de andades in ångorna.
Trots många experiment och långa diskussioner med vänner och forskare, lyckades han aldrig hitta något botemedel mot tuberkulos. Däremot resulterade arbetet i ett medel som var både antiseptiskt och smärtstillande. Det fick namnet Salubrin och lanserades under första halvan av 1890-talet.
Namnet kommer av latinets salubris, som kan översättas till sund, välgörande eller hälsosam. Inom några år var det patenterade Salubrin en självklar del av svenskarnas husapotek och marknadsfördes som ett mirakelmedel mot skrapsår, kliande bett och solsveda.
Per Håkansson lät bygga en ny fabrik och satsade stort på att marknadsföra sitt universalmedel. Kring sekelskiftet var han en av Sveriges största annonsörer och omsättningen i företaget närmade sig miljonbelopp.
Sporrad av Salubrins framgångar i Sverige ville Per testa lyckan på andra sidan Atlanten och i början av 1900-talet byggdes en Salubrinfabrik i USA. Medlet slog dock aldrig riktigt igenom där och satsningen avbröts efter bara några år.
Lika bra var kanske det för Per Håkansson hade fullt upp på hemmaplan. Vid sidan av företagandet engagerade han sig inom kommunen där han så småningom fick en plats i stadsfullmäktige. Därtill kom segdragna patentstriderna mot apotek och konkurrenter, bland andra Helios vars produkt Lazarol var snarlik Salubrin och marknadsfördes på ett vilseledande sätt.
Snart bröt också första världskriget ut och flera svenska fabriker drabbades av råvarubrist till följd av ransoneringen. I Eslöv var det framför allt Salubrintillverkningen som blev lidande.
Annons för Salubrin ur ICAs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
AVLED I SPANSKA SJUKAN
År 1918, samtidigt som första världskriget gick mot sitt slut, drabbades Europa av vad som skulle bli en av världshistoriens värsta pandemier: spanska sjukan. Första rapporterna om influensan kom från Spanien, därav namnet och intrycket att sjukdomen spreds därifrån.
I själva verket fanns redan sjukdomsfall i flera andra länder, men på grund av presscensuren under kriget rapporterades det inte om dem. Den här sommaren arbetade Per Håkansson frenetiskt för att få tag på råvaror, framför allt råsprit, till Salubrintillverkningen.
Han skulle snart fylla 76 år och trots att han kände sig lite krasslig satte han sig på ett tåg upp till Stockholm för att säkra nya leveranser. Väl framme i huvudstaden förvärrades hans tillstånd snabbt och han blev sängliggande.
Doktor Henrik Berg tillkallades och han noterade att Per Håkansson visade flera symtom på spanska sjukan, hög feber, kraftiga svettningar och muskelvärk. Per blev snabbt sämre och inga mediciner hjälpte. Den 11 juli avled han på sitt hotellrum. Senare hävdade doktor Berg att Per Håkansson var den första i Sverige som dog i spanska sjukan.
Salubrin tappas på flaskor i fabriken i Eslöv. Foto: Eslöv kommun.
NY KONSERVFABIRK FÖR ÄTTIKSINLÄGGNINGAR
Per Håkansson fick aldrig några egna barn. 1877 gifte han sig med den 19 år äldre Hilda Ottilia Malm men sedan hon gick bort 1896 levde han som änkeman. Det fanns alltså inga bröstarvingar som kunde ta över fabrikerna och se till så att varumärkena levde vidare, men Per hade planerat för framtiden.
I hans testamente utelämnades alla släktingar, i stället skulle en stiftelse bildas som fick i uppdrag att förvalta hans tillgångar och rörelsen. Den årliga vinsten skulle delas ut till välgörande ändamål och stipendier för medicinsk forskning.
Dr P Håkanssons Stiftelse fortsatte utveckla rörelsen och lät kring 1940-talet bygga en ny konservfabrik för ättiksinläggningar, en verksamhet som sedermera blev grunden till livsmedelsjätten Felix. Per Håkanssons ättik- och Salubrinfabriker blev stommen i livsmedelskoncernen Druvan, som kring millennieskiftet bytte namn till Dr Pers Food.
Då avyttrades också varumärket Salubrin som i dag ägs av Pharmaxim AB. 2011 köptes Dr Pers Food upp av den av norska livsmedelskoncernen Kavli som valde att behålla fabriken i Eslöv där flera produkter under varumärket Druvan fortfarande tillverkas.
Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.
Hantera dina cookieinställningar
Nödvändiga cookies
Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.
Cookies för statistik
För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.