I djurens tjänst sedan 1775
VISA BILDTEXT
Anatomiundervisning årskurs 1 på SLU i Uppsala ca 1975–1976. Foto: Kjell Agduhr, Veterinärmuseet i Skara, Sveriges lantbruksuniversitet.

NÄRINGSLIVET AV: Helena Nilsson 2025-05-14

I djurens tjänst sedan 1775

För 250 år sedan öppnade den första veterinär­in­rättningen i Sverige. Veterinär­kåren bestod länge ute­slutande av män, men under 1900-­talet feminiserades yrket – ett inter­nationellt fenomen.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2025 #1.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

I Skara, inte långt ifrån dom­kyrkan, ligger Sveriges första och enda veterinär­museum. En gång i tiden rymde den gula musei­byggnaden landets första veterinär­skola, grundad av Peter Hernquist år 1775, men i dag finns här bilder och före­mål som berättar historien om den svenska veterinär­medicinens utveckling.

Människor och djur har levt sida vid sida i tusen­tals år och på olika platser i världen har man funnit skrifter och målningar som visar att vi redan tidigt i historien utvecklade någon form av djur­läke­konst. Men det dröjde till andra halvan av 1700-talet innan världens första veterinär­skola öppnades.

Läs också: Modiga kvinnor motade klädkod

Europa hade då plågats av flera utbrott av boskaps­pest, en smittsam virus­sjukdom som främst drabbade nöt­kreatur och andra klövdjur. Enligt historikern Johanna Widenberg bröt det under en 50-års­period ut åtta stora sjuk­doms­vågor som dödade drygt 350 000 nöt­kreatur bara här i Sverige.

När inga utbildade veterinärer fanns var det upp till djur­ägarna själva att behandla sina djur. Kanske hittade man några goda råd i läke­böckerna, hos djur­kunniga grannar eller kloka gummor och gubbar.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

VÄRLDENS FÖRSTA VETERINÄRSKOLA ÖPPNADE
Boskaps­pesten är sedan början av 2010-talet utrotad från hela världen, men i mitten av 1700-talet visste man ännu inte riktigt vad det var som orsakade smitt­spridningen eller hur man skulle stoppa den.

Boskaps­pesten innebar enorma ekonomiska för­luster och fick förödande konsekvenser för livs­medels­för­sörjningen och jord­bruket. Europeiska forskare kämpade för att hitta ett bote­medel, men för att göra det krävdes mer kunskap.

I början av 1760-talet grundade därför frans­mannen Claude Bourgelat världens första veterinär­skola i Lyon: École nationale vétérinaire de Lyon. Där skulle Europas första veterinärer läras upp och en av dem var svensken Peter Hernquist (1726–1808). Väst­göten hade ägnat flera år åt natur­vetenskapliga studier och till­delades 1763 ett stipendium för att resa till Frankrike och utbilda sig inom djur­sjuk­vård.

Sex år senare var han tillbaka i Sverige och försökte öppna en egen veterinär­skola i Stockholm, men lyckades inte ordna finansiering och fick i stället ägna sig åt att under­visa. 1774 till­delades han ett årligt arvode från staten mot att han vart tredje år skulle ha utbildat åtminstone två elever ”in arte Veterinaria”.

Fåren på veterinärhögskolan vid Kräftriket, Norra Djurgården i Stockholm, är nyfikna på fotografen. Foto: Lena Margareta Böklin/ ArkDes.

VETERINÄRVÄSENDETS FÖDELSE I SVERIGE
Året därpå signerade Gustaf III en skrivelse där han god­kände grundandet av en veterinär­skola i Skara, en skrivelse som kan ses som veterinär­väsendets födels­eattest. Hernquist fick i uppdrag att driva skolan och till­delades dispositions­rätten till prebende­hemmanet Bro­gården för ända­målet.

I slutet av 1775 kunde Hernquist välkomna sina första elever till den nya skolan där de under­visades i anatomi, fysiologi och vanliga djur­sjukdomar, men också konstnärliga ämnen och lant­hus­hållning.

Läs också: Boomen gjorde 1800-talets kvinnor till företagare

Djur­läkar­yrket hade ganska lågt anseende i samhället och gav inte heller någon stadig inkomst. De flesta av skolans elever för­väntades därför ta tjänster som till exempel klockare eller hov­slagare och hjälpa till med djur­vård vid sidan av.

Utbildningen var gratis och sköttes till en början av Hernquist själv som vid sidan av arbetet samman­ställde flera skrifter om hus­djurens krämpor och sjuk­domar.

I Peter Hernquists Sjuk­domslära – om hus­djurens inre sjuk­domar, från början av 1800-talet, listade författaren olika symtom och behandlings­förslag för en lång rad sjuk­domar hos framför allt hästar och nöt­kreatur, men även några hos hundar och katter. Hernquists skrifter ger en inblick i 1700-talets veterinär­kunskaper och visar att man redan då hunnit identifiera många vanliga djur­sjuk­domar.

Sveriges första kvinnliga veterinär, Waldy Bergegren, 1918. Foto: Idun nr 40, 30 oktober 1921.

VETERINÄR­SKOLA I STOCKHOLM OCH DE FÖRSTA KVINNLIGA VETERINÄRERNA
Det dröjde till 1821 innan Stockholm fick sin första veterinär­skola. Veterinär­inrättningen i Stockholm grundades av Sven Adolf Norling och drev också en klinik som var öppen för all­mänheten.

Skolan bytte så småningom namn till Veterinär­institutet och sedan Veterinär­hög­skolan. 1977 blev den en del av SLU, Sveriges lant­bruks­universitet, till­sammans med tre andra hög­skolor, Skogs­mästar­skolan i Skinn­skatteberg och den gamla Veterinär­inrättningen i Skara.

När veterinär­skolan i Lyon grundades var det framför allt hästar och nöt­kreatur som stod i fokus under lektionerna, och det sågs som en själv­klarhet att det slit­samma yrket skulle utföras av män.

Det skulle dröja nästan omkring 130 år innan världens första kvinnliga veterinärer utbildades. En av dem var Aleen Cust som studerade på veterinär­hög­skolan i Edinburgh kring förra sekel­skiftet.

Läs också: Elen ändrade folks vardag

På grund av sitt kön fick hon inte tillåtelse att skriva examens­proven, men trots det kunde hon efter studierna arbeta som veterinär. Fin­ländskan Agnes Sjöberg blev Europas första kvinnliga veterinär­medicine doktor då hon disputerade 1918.

Under studie­tiden var hon ensam kvinna bland 300 män och fick möta mycket motstånd från såväl lärare som elever, men ingenting kunde hindra henne från att uppnå sin stora dröm om att arbeta med djur. Efter studierna i Tyskland och första världs­krigets slut åter­vände hon till Finland och blev kommunal­veterinär i Öster­botten innan hon öppnade sin egen klinik.

Vid det laget hade också Sverige hunnit få sin första kvinnliga veterinär sedan 30-åriga Waldy Bergegren ut­examinerats från Veterinär­institutet, eller ”stutis” som det kallades bland eleverna. Hon tros ha varit världens tionde kvinnliga veterinär och arbetade ända fram till pensionen 1956 som stads­veterinär i Norr­köping.

Det dröjde några år innan fler kvinnor följde i hennes fot­spår. 1933 ut­examinerades Margareta Nord­lander och Dagmar Morein från ”stutis” och under de följande decennierna steg antalet kvinnliga studenter sakta men säkert.

Det är inte bara i Sverige veterinäryrket lockar kvinnor. Veterinären Carole Bolin vid Agricultural Research Service i USA undersöker ett marsvin. Foto: Steven Walling/United States Department of Agriculture.

KVINNORNA BLEV EN MAJORITET AV VETERINÄRERNA
Mellan 1950 och 1970 tio­dubblades antalet kvinnliga sökande till veterinär­programmet och sedan dess har kvinnorna utgjort majoriteten av de studerande. Även läkar- och tand­läkar­utbildningarna har sedan dess fått fler kvinnliga studerande men inte alls i samma utsträckning som veterinär­programmet.

Feminiseringen av veterinär­yrket är ett inter­nationellt fenomen och andelen kvinnor i yrket fort­sätter öka i hela Europa. Den Europeiska Veterinär­federationen publicerade i december 2023 en rapport som beskriver den typiska europiska veterinären i dag: en kvinna mellan 35 och 40 år som arbetar inom små­djurs­sektorn, ofta i ett privat veterinär­vårds­företag.

Läs också: Sjukvårdsprodukter från Beckers

Magnus Rosenquist är för­bunds­direktör på Sveriges Veterinär­för­bund och han berättar hur yrket utvecklats under 2000-talet.

– Det veterinärer främst förknippas med är kliniskt arbete, men veterinärer arbetar i dag inom väldigt många andra områden, till exempel med administration, myndighets­utövning, till­syn, under­visning, forskning och utveckling. Teknik­utvecklingen har påverkat yrket mycket. Där­till kunskaps­utvecklingen inom veterinär­medicin och många nya lagar.

Enligt Magnus är omkring 75 procent av för­bundets medlemmar kvinnor, de utgör också mer­parten av dem som söker sig till förbundets specialist­utbildningar, men varför ser det ut så?

– Det kan vi bara spekulera om, men den generella utvecklingen på 1900-talet var att antalet kvinnor ökade på arbets­marknaden. Att veterinär­yrket i dag är kvinno­dominerat kan vi inte mer än konstatera, säger Magnus.

Triss i kalvar. Trillingfödslar är väldigt ovanligt, det händer en gång på 50 000 födslar. Foto: Örebrokuriren/ Örebro läns museum.

9 AV 10 VETERINÄRER ÄR KVINNOR
Jennifer Strand­man är chefs­veterinär för Agria veterinär­råd­givning i Sverige och legitimerad veterinär med specialist­kompetens i hundens och kattens sjuk­domar.

– Jag gick utbildningen 2000–2006 och fördelningen kvinnor/ män i min årskurs var cirka 90 procent kvinnor och 10 procent män. I mitt arbetsliv i dag är köns­för­delningen ungefär densamma bland veterinärerna som under utbildningen, berättar Jennifer.

Hon valde veterinär­yrket efter­som det förenade flera områden som intresserade och engagerade henne: djur, medicin och inter­aktion människor emellan.

– Det bästa med yrket är att det är så brett och mång­facetterat. Man kan arbeta med allt från folk­hälsa och smitts­kydd, livs­medels­produktion och livs­medels­säkerhet till att utreda och behandla skador och sjukdomar hos enskilda individer av vitt skilda djur­slag. I mitt fall har jag valt den sjuk­vårdande delen, efter­som det passar mig bäst.

Och det sämsta?

– Det är svårt att säga att något är sämst med veterinär­yrket, efter­som det är så brett och påverkas av allt som sker i vår omvärld. Något som kan vara utmanande är gräns­dragningen mellan vad som är mitt veterinära ansvar och vad som är djur­ägarens, arbets­givarens, för­säkrings­bolagets eller någon annan parts ansvar. När man står mitt i en vård­situation är det lätt att allt ansvar före­faller ligga på veterinären.

Läs också: Samhällets stöttepelare

Sedan Jennifer började arbeta som veterinär 2006 har det skett en snabb utveckling i hur specialiserad djur­sjuk­vården har blivit.


– Vården har blivit säkrare och vi har blivit allt bättre på att diagnosticera och ta hand om de sjukaste patienterna. Djur­sjuk­skötare har blivit ett legitimations­yrke och djur­vårdar­yrket har stärkts och formaliserats vilket ytterligare bidrar till att höja kvaliteten på vården. På gott och ont, mest på gott, har hus­djuren stärkt sin position som familje­medlemmar. Fler djurägare vill därför utreda och behandla även mer komplexa sjuk­doms­till­stånd, och så länge vi kan behålla fokus på djurens livs­kvalitet är det en bra sak.

Veterinär­yrket har för­ändrats mycket sedan Peter Hernquist välkomnade de första eleverna till Brogården i Skara 1775. Veterinär­historiska museet, som i dag huserar i det gamla skol­huset, har under 2025 dubbla anledningar att fira: museets 50-­årsdag och att det hunnit gå 250 år sedan Sveriges första veterinär­skola öppnades.

Det upp­märksammas genom olika aktiviteter i Skara den 8–9 maj, samma månad inviger också museet en ny utställning som kommer att berätta om den veterinär­medicinska utbildningen under de senaste 50 åren.

Läs också: Kvinnornas väg in i trädgårdsbranschen

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.