Många företagare har gjort stora insatser för samhället vid sidan av företagandet. Sjukvård, utbildning och kulturinstitutioner har tillkommit genom stora donationer.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 3 2009.
(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-W7J446Q');
Många företagare har gjort stora insatser för samhället vid sidan av företagandet. Sjukvård, utbildning och kulturinstitutioner har tillkommit genom stora donationer.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 3 2009.
Att vara en framgångsrik företagare innebär att man utför en värdefull samhällsinsats – oavsett om man som Ingvar Kamprad bygger upp ett världsomspännande företag eller om man driver en liten verkstad eller servicebutik. I själva verket är den viktigaste samhällsuppgiften som en företagare kan göra just att se till att företaget sköts och utvecklas väl.
Med detta sagt kan vi ändå konstatera att det har funnits många svenska företagare genom historien som har gjort värdefulla samhällsinsatser vid sidan av sin företagargärning. De kan till exempel ha verkat som donatorer, forskare, kulturpersonligheter, idrottsledare eller politiker. I boken Samhällets stöttepelare (Timbro 2009) berättar jag om några sådana företagare.
Det finns flera välkända namn bland de historiska stöttepelarna, till exempel Bonnier, Dickson, Kempe och Wallenberg. Men det finns också nästan okända företagare som gjort betydande lokala insatser i orter som Funäsdalen, Katrineholm och Nässjö. Det finns också anledning att lyfta fram viktiga samhällsinsatser som har gjorts av kvinnliga medlemmar av olika företagarfamiljer. I den här artikeln ska jag presentera några betydande stöttepelare i Göteborgs och Stockholms historia.
KÄNDA GÖTEBORGSINSTITUTIONER
I Göteborg har de ledande affärsmännen starkt präglat stadens politiska, kulturella och sociala utveckling. Till skillnad från i Stockholm har här inte funnits någon statlig ämbetsmannaelit som kunnat konkurrera om inflytandet. De göteborgska affärskretsarna har varit starkt influerade av en anglosaxisk liberalism och religiositet som har stimulerat ett samhälleligt ansvarstagande. Här finns bland annat sex välbekanta institutioner som bär namn av generösa donatorer:
OCH STOCKHOLMSKA
Även i Stockholm finns flera byggnader och institutioner som har namn efter samhälleliga stöttepelare:
“Hur skildras näringslivets historia?”
STÖRRE ÄN NOBEL
Sveriges genom tiderna mest betydande donator var K.A. Wallenberg, som lade grunden till Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Den delade ut 941 miljoner kronor 2007 (jämfört med Nobelstiftelsens prissumma på totalt 50 miljoner kronor). K.A. Wallenberg gav donationer som möjliggjorde bland annat Handelshögskolan, Stadsbiblioteket, Gyllene salen i Stadshuset och Sjöhistoriska museet. Saltsjöbadens villasamhälle är också hans verk.