Ur arkivet: Trolleritrick med Blomsterfonden

UR ARKIVET AV: Jenny Stendahl 2021-05-09

Ur arkivet: Trolleritrick med Blomsterfonden

I Blomsterfondens arkiv finns en till synes oansenlig stav med en knapp på sidan. Knappen visade sig vara en mekanism för att trolla upp ett mynt. Ingen vet hur det mystiska föremålet hamnade i arkivet, kanske har den glömts kvar efter en personalfest.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2015.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Hur fungerar då den mystiska trolleristaven? Hemligheten är att myntet är sågat i tre delar för att få plats i staven och brer ut sig som en solfjäder när man trycker på knappen. Myntet är en enkrona från 1876 med Oscar den andres porträttbild på frånsidan.

Blomsterfonden är en förening som bildades 1921, alltså för exakt 100 år sedan, av Alma Hedin, dotter till stadsarkitekten i Stockholm Abraham Ludvig Hedin och syster till Sven Hedin. Föreningens syfte var och är att samla in pengar till vård och hem för äldre. Alma Hedin fick idén till Blomsterfonden och mottot ” istället för blommor” när det till faderns begravning skickades inte mindre än 91 blomsterkransar. Som ett alternativ till begravningsblommor erbjöd Blomsterfonden att vid penninggåvor till fonden skicka ett kondoleansbrev i donatorns namn.

Blomsterfondens grundare Alma Hedin

De första husen för äldreboende i Blomsterfondens regi upprättades i Röda Bergen 1925 på mark donerad av Stockholms stad. De välkända husen på Ringvägen med Blomsterfondens emblem stod färdiga 1932, också här på mark donerad av Stockholms stad. Det var på Ringvägen som Alma Hedins vision blev verklighet. Här upprättades förutom bostäder för äldre också en vårdavdelning för sjuka hyresgäster och serviceinrättningar såsom restaurang, mataffär, bageri och tvättstuga. Idag bor omkring 2 000 äldre i Blomsterfondens seniorboende på Ringvägen, Röda bergen, Liseberg (Älvsjö) och Svalnäs (Djursholm).

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Mycket mer än bara recept

En kokbok har recept. Men ska den ha annonser? För hundra...

UR ARKIVET

Litterära dystopier i krigets skugga

Kring andra världskriget gav Albert Bonniers Förlag ut två av...

UR ARKIVET

Företagsamma Stockholm: Myntgatan 1, Sofia Gumaelius

Ett enda manuskript och ett enda betalningstillfälle, det var Sofia...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Syföreningen på Blomsterfondens boende på Ripvägen i Stockholm u. å. Bild ur Blomsterfondens historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Blomsterfonden. Vävsalen på Rödabergsgatan i Stockholm. Bild ur Blomsterfondens historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.