Lucka 9: Hotell Knaust, Sundsvall
VISA BILDTEXT
Hotel Knausts trappa är en internationellt känd skönhet. Foto: Elite Hotels.

UR ARKIVET AV: Nils Johan Tjärnlund 2021-12-09

Lucka 9: Hotell Knaust, Sundsvall

Mitt i Sundsvalls stadskärna reser sig en av den svenska hotellbranschens legendariska byggnader – Hotell Knaust. Hotellet öppnade 1891, stängdes i slutet av 1970-talet och återuppstod igen 24 år senare.

Sundsvalls mest kända hotell byggdes efter den stora branden 1888 som utplånade nästan hela stadskärnan. Hotellet är känt för sin karaktäristiska stora marmortrappa. Trappan har mer än något annat kommit att symbolisera hotellets karaktär och väsen: som en teaterscen för att synas och kring vilken hela hotellet är byggt.

Efter andra världskriget upplevde hotellet en ny storhetsperiod. Spegelsalen byggdes om till en av Sveriges vackraste kvällsrestauranger och festvåningens kapacitet utökades till 250 gäster. Hotellet gästades av den tidens stora artister.

Men 1970-talet innebar en brant ekonomisk nedgång. En förklaring var förlusten av en trogen kundkrets: de handelsresande. Det var också sämre tider för affärsrepresentation och konkurrensen hårdnade, samtidigt som hotellet stod inför dyrbara renoveringsbehov.

Till slut fanns ingen annan utväg än att stänga hotellet, vid jultid 1978. Efter några turbulenta decennier med kontor för Patentverkets bolagsbyrå och en misslyckad saluhall, återuppstod Knaust som hotell år 2002, nu i Elite Hotels regi.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Ur arkivet: Bonaden Fem blommor

Bonaden Fem blommor skapades av textilkonstnären Agda Österberg (1891—1987) som...

UR ARKIVET

Företagsamma Stockholm: Ringvägen 100, Åhléns

Följ med till Ringvägen 100 på Södermalm i Stockholm där...

UR ARKIVET

Mycket mer än bara recept

En kokbok har recept. Men ska den ha annonser? För hundra...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.