Lucka 9: Dryckes­förpackningen Tetra
VISA BILDTEXT
Damer drycker mjölk ur små tetror. Bild ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2020-12-09

Lucka 9: Dryckes­förpackningen Tetra

År 1963 lanserades den tegelstensformade Tetra Brik-förpackningen som blev världens mest sålda förpackning för drycker.

Ruben Rausing var en viktig pionjär inom livsmedelshanteringen. 1929 grundade han tillsammans med Erik Åkerlund företaget Åkerlund & Rausing i Malmö. Första produkten blev tvåkilospåsar för mjöl. Efter att ha nått stora framgångar med förpackningar för torra varor som mjöl och socker, började företaget utveckla pappersförpackningar för mjölk.

1943 konstruerade kemisten Erik Wallenberg en förpackning bestående av fyra liksidiga trianglar, alltså en tetraeder. Genom att forma en cylinder av plastbelagt papper och sedan klippa av och sammanfoga den med en förskjutning på 90 grader mellan varje snitt, får man färdiga tetraedrar. Teknikern Harry Järund konstruerade förpackningsmaskinen.

Vid ett besök i fabriken sade den danske nobelpristagaren i fysik Niels Bohr: ”Jag har aldrig sett en så förnämlig praktisk tillämpning av en matematisk idé.” 1951 bildades Tetra Pak i Lund norr om Malmö och året efter kunde den färdiga lösningen presenteras. 1963 lanserades den tegelstensformade Tetra Brik-förpackningen som blev världens mest sålda förpackning för drycker.

Julkalender 2020

I årets julkalender berättar vi om framgångsrika svenska innovationer. Det handlar om produkter, företag och personer – men också om idéer och företeelser, som till exempel det svenska kösystemet. Gemensamt är att de har sitt ursprung i Sverige men lämnat avtryck långt utanför det egna landets gränser.

Kalendern bygger på boken Made in Sweden, skriven av Anders Johnson (Förlaget Näringslivshistoria).

KÖP MADE IN SWEDEN HÄR