Lucka 7: Algots, Borås
VISA BILDTEXT
Arbetare på fabriken ca 1955, vykort Algots. Källa: Wikimedia Commons.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2021-12-07

Lucka 7: Algots, Borås

Bondsonen Algot Johansson startade som knalle och grundade 1907 en verksamhet som blev Skandinaviens största konfektionsföretag – Algots. Företaget var en av de första i Sverige med löpande band-principen och jeans men klarade inte av 70-talets tekokris.

Algot Johansson flyttade till Borås 1905 och grundade företaget Algot Johansson AB år 1907. År 1913 startade han den första fabriken och 1932 blev Algots första svenska konfektionsfabrik, och en av de första i världen som använde löpande band. De pressade arbetsförhållanden ledde under efterkrigstiden till hög personalomsättning. Det löste företaget genom omfattande rekryteringar av fabriksarbeterskor från bl a Finland och f d Jugoslavien.

Algot Johansson satsade mycket på marknadsföringen – ”Säg Algot, det räcker” – och han hade en förmåga att tidigt upptäcka nya marknader. När den första semesterlagen kom 1938 insåg han att fritidskläder kunde bli ett stort produktområde, och efter att allmänt barnbidrag hade införts 1948 började Algots med masstillverkning av barnkläder. I slutet av 1940-talet introducerade Algots svenska jeans.

Tekokrisen slog hårt mot företaget, som även drabbades av strider inom ägarfamiljen. År 1977 gick Algots i konkurs.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Ur arkivet: Bonaden Fem blommor

Bonaden Fem blommor skapades av textilkonstnären Agda Österberg (1891—1987) som...

UR ARKIVET

Företagsamma Stockholm: Ringvägen 100, Åhléns

Följ med till Ringvägen 100 på Södermalm i Stockholm där...

UR ARKIVET

Mycket mer än bara recept

En kokbok har recept. Men ska den ha annonser? För hundra...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.