Lucka 24: Det återvunna plagget
VISA BILDTEXT
Den senaste conscious collection exclusive från H&M lanserades i april i år och var inspirerad av Karin och Carl Larssons hem Sundborn. Foto: Stefanie Keenan för H&M.

UR ARKIVET AV: Bodil Hasselgren 2018-12-21

Lucka 24: Det återvunna plagget

Årets julklapp enligt HUI är det återvunna plagget – oavsett om det är second hand eller gjort på material utvunnet ur t.ex. plastflaskor. En god hållbar jul önskar vi på Centrum för Näringslivshistoria.

På årets Nobelfest bar kulturminister Alice Bah Kuhnke en klänning helt gjort i återvunnen siden, skapad av Stockholms Stadsmission eget designmärke Remake. Det som kanske hade varit helt otänkbart för bara 10 år sedan är idag nästintill en självklarhet, hållbart mode har blivit allt mer trendigt. Såväl second hand och vintage har blivit en naturlig del av alla fashionistas garderober samtidigt som plagg gjorda på återvunnet, eller ekologiskt material, blivit allt vanligare hos de flesta kläd- och modeföretag.

H&M har sedan 2011 haft en conscious collection som består av plagg gjorda på nya miljövänliga eller återvunna material. Som en del av satsningen ingår även en exklusiv kollektion. En person som tagit denna satsning till sig är kronprinsessan Viktoria som vid ett flertal tillfällen setts iklädd plagg från de exklusiva kollektionerna, som i år var inspirerad av konstnärerna Karin och Carl Larssons hem i Sundborn, Dalarna. En härlig blandning av historisk design och modernt, exklusivt modeskapande.

Det är svårt att inte hålla med HUI om årets julklapp; det är såväl ekonomiskt som miljömässigt hållbart, samtidigt second hand plagget blir mer personligt och det återvunna plagget görs även i modern och välgjord design.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Läs mer om årets julkalender och se de andra luckorna här