Självbetjäningen som kom till Sverige under efterkrigstiden revolutionerade vårt sätt att handla. Du hittar dess historia bakom lucka 21.
UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2016-12-13
Lucka 21: Självbetjäning
DELA
Att handla matvaror före självbetjäningsrevolutionen var både krångligt och tidskrävande. Kunderna kunde inte strosa runt i affären och plocka varorna själva, varenda artikel fick vägas upp och slås in efter önskemål och man fick gå till flera olika affärer eftersom alla dessa var specialiserade. Dessutom hade väldigt få hushåll tillgång till kylskåp, vilket gjorde att man var tvungen att handla dagligen. En riktig golgatavandring! Som mycket annat kom inspirationen till självbetjäningen från USA. Flera köpmän från Sverige åkte på studieresor dit och i januari 1942 ställde ICA-tidningen den kontroversiella frågan ”Självbetjäningen i USA – kommer den hit?”
Det sägs att Sveriges första självbetjäningsbutik var konsumentkooperationens butik som öppnades 1947 på Odengatan 31 i Stockholm. Det är dock få som vet att en butik i ICA:s regi redan öppnat en självbetjäningsbutik i slutet av 1946. Köpman Paul A. Kågström i Västerbotten kände sig nödd och tvungen att bygga om sin butik, PKs snabbköp, till självbetjäningsbutik ”enligt amerikanskt mönster” på grund av omfattande personalbrist. Sedan öppnades affären på Odengatan, och fler och fler följde efter och byggde om sina butiker efter den nya smidiga självbetjäningsmodellen. År 1991 har till och med Systembolaget hoppat på självbetjäningståget.