Ett slit-och-släng samhälle har vår tid kallats, och inte minst gäller det våra kläder. Det finns dock sätt att förlänga livslängden på dina favoritplagg och skapa en hållbar garderob. Lösningen kallas klädekonomi.
UR ARKIVET AV: Bodil Hasselgren 2018-12-17
Lucka 18: Lär dig vara klädekonomisk
DELA
Militära Ekiperings aktiebolaget, eller MEA som det var mer känt som, var en av de största varuhusen i Stockholm under första halvan av 1900-talet. Vid grundandet 1883 var MEA:s fokus uniformer och militära persedlar som såldes via postorder men under åren kom skapades ett riktigt varuhus i Stockholm med elegant mode i fokus.
Under andra världskriget var det inte bara matvaror som ransonerades, även material för klädtillverkning kontrollerades och begränsades. Som en del i detta grundade Rikspropagandan för klädekonomi som, likt namnet antyder propagerade för att gemene man skulle ta bättre hand om sina kläder, för på så sätt få de att hålla längre.
MEA plockade upp detta och använde det bland annat i sina skyltfönster som bilden här visar. Under rubriken ”Rätt valda väl vårdade varar de längre” kan man få tips som ”Köp aldrig en färg som är alldeles för extra! Den som måste vara välklädd i sitt arbete måste tänka på att hålla sig till olika nyanser av en enda färg” eller ”En vardagsklänning för vintern bör genom tygets styrka stå emot lång nötning – inget plagg är bättre än det material det är gjort av”. Dessutom var det av stor vikt att köpa promenadskor med randsydd sula, och för högklackade skor var det viktigt att använda pampuscher (galoscher för damskor).
Även om många tipsen kan ses som något gammaldags så är ändå klädekonomi ett fenomen som är mer aktuellt nu än någonsin.
Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.