Dunker föddes 1870 och växte upp i Helsingborg där hans far grundade Helsingborgs Gummifabrik. Den praktiskt lagde sonen utsågs till att leda bygget och sedan ta vid som vd. Senare var han en av grundarna till Trelleborgs Gummifabrik, och inledde ett långsiktigt och mödosamt arbete för att samordna alla de största gummifabrikerna i landet. Syftet var att dämpa den inhemska konkurrensen och skapa samordningsvinster. År 1905 styrde han över två av de viktigaste gummifabrikerna i Sverige, Helsingborg och Trelleborg.

Basen i Trelleborgsfabriken blev till en början tekniska gummivaror, sedan även gummikappor. Helsingborgsfabriken, som så småningom bytte namn till Tretorn, kom att göra galoscher, gymnastikskor och andra konsumentprodukter. År 1927 uppnådde Dunker till slut sitt mål – att samla de viktigaste fabrikerna under en hatt, Förenade Gummifabrikernas AB.

När Henry Dunker gick bort 1962, 92 år gammal, bedömdes han vara Sveriges förmögnaste person. Namnet Dunker förknippas dock inte med gummi, utan med generösa donationer. Bland annat har Helsingborgs Stadsteater, Helsingborgs konserthus och Kulturmagasinet helt eller delvis bekostats med pengar från Dunkerfonderna.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här!